Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2016 11:12 - Бутилки, които се пълнят сами, превръщайки влагата от въздуха в питейна H2O
Автор: indreal Категория: Технологии   
Прочетен: 3362 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Когато водата е оскъдна, защо да не я добием от въздуха? Със следващите примери ще представя няколко находчиви продукти, които правят точно това (или почти). 

Всички те работят с помощта на основния принцип на кондензацията, който може лесно да бъде демонстриран като се вземе нещо от хладилника (например, бутилка бира) и се остави на плота в кухнята. След малко влагата по стените на обекта става видима.

Във въздуха винаги има определен процент влажност, независимо къде се намирате – било то и в пустинята. Това означава, че при наличието на подходящо устройство винаги ще бъде потенциално възможно тази влага да се извлече от въздуха. 

Fontus

Австрийският дизайнер Кристоф Ретезар е изобретил устройство, което може да извлича влагата от въздуха, кондензирайки я в питейна вода. Това удобно приспособление, наречено Fontus, може да бъде прикрепено към велосипед или раница, така че да се генерира вода по време на дълги преходи.

image

Fontus работи с помощта на споменатия основен принцип на кондензацията и по същество се захранва със слънчева енергия. Състои се от кондензатор (функциониращ като охладител), който е свързан с поредица от хидрофобни повърхности, отблъскващи водата. Когато в устройство навлезе атмосферен въздух, а хидрофобните повърхности се охладят, се получва кондензация. Хидрофобният слой веднага отблъсква кондензираната вода, и така бутилката се пълни със стабилен поток от капки. 

image

При смятаните за „идеални условия” (30 до 40 градуса по Целзий и между 80% и 90% влажност), Fontus може да произведе 0,5 литра вода за час.

Водата, която се получава, е чиста, освен ако въздухът, от който се добива, не е сериозно замърсен. Прототипът на бутилката включва филтър в горния край, който да предпазва водата от запрашаване и буболечки, но все още не е предвиден начин за филтриране на потенциално вредни замърсители. Все пак трябва да се има предвид, че идеята на тази бутилка е да се използва сред природата, където въздухът не би бил сериозно замърсен. Ако Fontus се използва в градски условия, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи, в бутилката би могъл да се прибави допълнителен карбонов филтър. 

Източник

NJORD

Проектирано от канадските студенти по индустриален дизайн Реймън Делеон, Марко Торторичи и Остин Седълбауър, устройството е "преносим създател на вода". Нарекли са го NJORD на името на морския бог от скандинавската митология. 

Термостат следи температурата на въздуха и настройва един вътрешен полярен полимер, за да се създадат необходимите условия за кондензация в бутилката. След два часа работа на устройството резултатът е един литър вода (при 50% влажност на въздуха). 

image

Споменатият полярен полимер е синтетичен материал, който е способен да забавя молекулите, охлаждайки ги, и след като са заредени, създава кондензация на базата на средна температурна разлика от 20 градуса по Целзий. Ускорявайки процеса чрез използването на принудителна индукция, устройството е в състояние бързо да произвеждат питейна вода. 

Източник

Solarball

Макар и да използва същия принцип, този продук се различава малко от предходните, тъй като не добива вода от въздуха, а пречиства налична, благодарения на слънчевата светлина. Това просто, устойчиво и достъпно устройство за пречистване на вода има потенциал да помогне за изкореняването на много зарази и така да спаси безчет човешки животи. 

image

Solarball е разработка на Джонатан Лиу като дипломна работа за бакалавърската му степен по индустриален дизайн в австралийския университет Монаш. Според създателя си, устройството може да произведе до три литра чиста вода на ден. Solarball абсорбира слънчева светлина, чрез която замърсената вода в сферата се изпарява, при което замърсителите се отделят от водата, и след кондензация тя става годна за пиене. 

image

Устройството е с прост, но ефективен дизайн, издръжливо е и лесено за употреба. Много е подходящо за топли и влажни климатични зони, където хората са с ограничен достъп до питейна вода. Solarball предлага ефективност без в замяна да е твърде сложно, скъпо, или прекалено технологично. 

Solarball е обявен за финалист в австралийските награди за дизайн James Dyson за 2011 г. 

Източник

За съжаление, общото между трите обещаващи продукта е, че все още са на етап работещи прототипи и не се произвеждат серийно. Специално по отношение на Fontus, създателят му е получил правителствено финансиране за покриване на разходите във фазата на техническата разработка. Следващата цел на дизайнера е да стартира кампания за  груповото финансиране до покриване на разходите за масово производство на устройството. Стремежът му е цената на дребно за Fontus да се запази под $ 100, и ако всичко върви по план, самостоятелно пълнещите се бутилки могат да бъдат налични в търговската мрежа 9 или 10 месеца след края на кампанията. 




Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: indreal
Категория: Други
Прочетен: 1619200
Постинги: 267
Коментари: 695
Гласове: 2865