Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2014 15:45 - ЗАЩО СЪБАРЯНЕТО НА КЪЩИ В СТАРА ЗАГОРА НЕ ПРОТИВОРЕЧИ НА НИЩО
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3691 Коментари: 0 Гласове:
2



 *Препратка към статия на Капитал

   Последните 3 седмици ми се наложи да мина през и около няколко ромски квартала, в които се чувствах така, както би се чувствал сърбин в Косово – хем е гласувал и одобрил автономността на местното население, хем е уважил неговите специфики, хем е направил всичко, което се изисква, хем местните са недоволни, мрънкащи и те плюят непрекъснато… а да, забравих да кажа най-важното: не правят нищо, за да променят нещата – на тях им е ок да точат социалната система и да викат линейки, щото не са здравноосигурени, но това…плащането на осигуровки, все пак е задължение на „злото и дискриминиращо“ мнозинство.

   В годините, в които съм се оформяла като личност съм се опитвала да разбера ромите. Старала съм се да помагам и подкрепям. После бях наречена расистка, неромка и обиждана на „българка“, само защото изразявах мнението си, а то е: ромите НЕ са в неравностойно положение и СА привилегировани!

   Извинявам се много, но някой знае ли за Десетилетие за включване на друго малцинство, освен ромското?

     Някой чувал ли е за арменски или турски гета?

   Чували ли сме някога Български Хелзински комитет да защити етнически българин или чуваме само колко е зла държавата и как мачка бедните и нещастни роми? И тази организация подобно на хлебарка отново изпълзя от канала и се позиционира върху любимата си и доходоносна манджа – ромската тематика. Тя започна да размахва пръст – на мен, на теб, на всички нас, които плащаме ипотеки, данъци, осигуровки и сме определяни като „злите българи и лошата власт“.

 Полудявам от факта, че организации, които се определят като „правозащитни“ назидателно обясняват как властта при разпореждането „с уязвими ромски общности“ не може да продължава да игнорира факта, че поради „собственото си бездействие в продължение на дълъг период е довело до това статукво“. И какво? Да оставим гетата, защото са статукво?
   WTF?!!! В година, в която цялата държава се тресе от протести и на всеки нормален човек му се повръща от статуквото, иска нови правила и нови политически играчи, трябва да се съобразим с някакви правозащитни организации, които ни казват „Не разрушавайте гетата, защото това е статукво!“?!!   

  Същите тези организации казват как е необходимо преди изселването на незаконно заселилите се, държавата да им даде официално обяснение за това каква е причината да бъдат изселени.

   Скъпи, вие в кой свят живеете?! Вие сериозно ли го говорите това? Някой е нарушил закон като си е построил къща и трябва да понесе отговорност. Собственикът на терена, не е длъжен да се обяснява на никой, който се е заселил в задния му двор, напротив – в някои бели държави /в които сигурно организации като БХК не съществуват/ това щеше да доведе до санкции за самонастанилия се, но не – в България си имаме БХК и ромите са ни скъпи / в пряк и преносен смисъл/.

Това, от което полудях обаче е следния текст: „Същевременно в разните си програми държавата признава, че ромите са в специално, тежко положение, като особено непривилегировано малцинство и имат специални нужди и съответно-право на специални мерки. Съдът изрично отбелязва това достойно за съжаление противоречие. Съдът   акцентира провала на властите да признаят положението на засегнатите като отхвърлена общност, една от социално ощетените групи, които имат нужда от съдействие, за да имат достъп на равна нога до правата, от които се ползва мнозинството. Отказът да бъдат третирани различно, за да се поправи фактическото им неравенство, е потенциално нарушение на чл.14 от Конвенцията. Спецификата на уязвимата група е сред факторите, които следва да се вземат предвид, за да бъде осигурена съразмерността, която властите дължат“.

Та, ако направим малък анализ на цитирания текст ще стигнем до следните изводи:

1. Суверен е всеки български гражданин и държавата е длъжна колкото на ромите, толкова на пенсионерите, учителите, лекарите и полицаите, макар, че едното е етническа група, а другите социални и професионални такива, т.е. ромите могат да бъдат лекари и стават пенсионери, но аз като неромка няма как да се ползвам с благата, които предоставя държавата на тази „отхвърлена общност“.

2. Ромите като български граждани имат права и задължения, едно от които е да образоват децата си. Специално за тях, защото „имат нужда от съдействие“, бяха създадени програми за включване, разни СИП-ове в училищата, че даже се даваше и закуска. Нещо, което в един момент се превърна в дискриминационно спрямо всички „нероми“.

3. Ромското малцинство е всичко друго, но не и непривилегировано направени са толкова много компромиси, има специални здравни, образователни  и всякакви други стратегии за тяхното включване, стипендиантски програми за роми, обявяват се схеми за финансиране на проекти целящи „овластяване на безвластните роми“ или „образователна интеграция на лица в неравностойно положение“ и т.н. На фона на случващото се, смятам, че непривилегировани са другите етноси в България, а не ромският такъв.

4. Ромите не са „отхвърлена общност“, напротив – те дискриминират и отхвърлят. Аз не съм изричала никога думите „мръсен циганин“, но на мен са ми казвали „долна българка“. Гетата се образуват, не защото мнозинството дискриминира ромите, а защото ромите си харесват гетото, искат да са в него, но най-вече искат да са далеч от неромите.

 

Вместо заключение искам да задам няколко въпроса:

 1. За какво се изхарчиха парите по „Десетилетие на ромското включване 2005-2015“ и защо тези неправителствени организации, които ги „усвоиха“ в момента съдят държавата и се опитват да вменят вина на такива като мен?

2.  
Каква е сумата, която бе изхарчена по Декадата и каква част от нея допускаше общини да бъдат бенефициент, т.е. да се строят общински жилища, за да имат алтернатива „бездомните роми“ къде да живеят?

3. Каква е причината за това активизиране последните 1-2 години – трябва да се договорят пари и аргументира необходимостта от още една Декада? Понеже тази беше изключително успешна и ефективна?

4. Не ви ли е срам,  че именно Вие, които харчехте пари за заплати, семинари и пътувания в чужбина, когато основната Ви цел беше да включвате, интегрирате и защитавате ромите,   в момента плюете държавата, наричате ни расисти и се опитвате да вмените вина на нас за Вашия провал?

 

И да, знам, че това писание ще бъда определено от много „правозащитници“, като „използващо езика на омразата“, дискриминационно и расистко, но аз съм ЗА събарянето на гетата, подкрепям Кмета на Стара Загора и се моля на следващите избори, моят глас да не е победен от тези на Бай Хасан и неговото неграмотно семейство, продало гласовете си за 20 лева. Смятам, че Бай Хасан трябва да спре да бере желязо, да продава децата си, да позволява на дъщеря си да проституира, а на сина си да краде коли и продава наркотици. Смятам, че Бай Хасан трябва да започне да работи като всеки един от нас! И ако обичате, ме ми казвайте, как той не работи, защото никой не го иска на работа заради цвета на кожата му - Бай Хасан го мързи да работи и затова не го прави, а и парите които изкарва по избори и покрай брането на желязо са много повече от тези, които изкарваме ние! Смятам също така, че всеки един от тези, взели по 20 лева трябва да бъде арестуван, но нека нещата се случват едно по едно – нека първо да се унищожат гетата.

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1952293
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170