Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2011 11:41 - ИКЕА България: една несбъдната конкуренция
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9869 Коментари: 9 Гласове:
8

Последна промяна: 14.12.2011 03:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 В момента, в който  разбрах през 2009 година, че ИКЕА идват в България се радвах като малко дете – гледах каталозите и си избирах диванчета, масички, чашчици и всякакви неща, които биха могли да се напъхат в едно средно голямо място за живеене. Бях един от ревностните защитници на марката и на принципите, които следва  - ниски цени, модерен дизайн, складови наличности, които позволяват придобиване на стоката в момента на закупуването и и никога не съм се и заблуждавала, че това са мебели с изключителни качествени характеристики, напротив – радваше ме факта, че в ИКЕА цените са такива, че можеш спокойно да се преобзавеждаш и  разнообразяваш редовно.

И аз, като един парил се многократно българин, изпитвах известни опасения за отварянето на ИКЕА, но все пак оптимизмът в мен надделя и аз  бях повярвала, че ИКЕА в България ще се случи като ИКЕА в Европа. Очаквах, че ИКЕА идва с голям избор и ниски цени и се надявах да се случи това чудо на природата наречено КОНКУРЕНЦИЯ на нашия пазар. Всъщност бях убедена и това ми убеждение се дължеше на познаване на марката и  цените, които има ИКЕА в страните в западна Европа. Това, на което тайничко се надявах, беше крайната цена в България да е една идея по-ниска от цените в Западна Европа, макар, че дори цените в „бедната” Франция мен лично ме удовлетворяват.

Какво се случи? Побългарихме всичко, разбира се. И не само това – ИКЕА България показа, че не уважава своите клиенти, наложи цензура и ги неглижира.

1.       ИКЕА България, излезе с каталог, в който цените са идентични с тези в Гърция /критикувана за завишените цени, на които предлага своите артикули/ и са два пъти по-високи от тези във Франция, а кухненското обзавеждане с ИКЕА България излиза с  около 1000 лева по-скъпо/имаше и 2000 лева разлика/ от това в Турция.

2.       ИКЕА България си позволява вече трети ден да не обръща внимание на въпросите, отправени от потенциалните потребители, касаещи цените на артикулите и разликата в тях в различните страни. Мълчи, относно изказаните опасения за картелиране, макар да няма друг логичен аргумент в защита на популяризираните в каталога цени. Единственото официално мнение и становище е на администратора на фейсбук страницата, който казва, че посочваните примери и сериозни разлики в цените в някои държави се дължат на  локални промоции. 

ИКЕА България, системно нарушава своите правила за комуникация в страницата си във фейсбук, като си позволи да налага цензура, триейки поголовно коментарите на своите потребители. Трие коментари, които съдържат градивна критика и повдигат въпроси, които вълнуват всички ни.



В заключение:

Преди 3 дни:

ИКЕА България създаде фейсбук страница.

ИКЕА България даде пресконференция по повод откриването на своя магазин в София.

Видяхме онлайн каталога.

 

Вече 3 дни:

Чакаме някакъв отговор и и обяснения.

Екипът на ИКЕА България показва, че не зачита и не уважава мнението ни.

Трият коментарите на хората с градивна критика и въпроси.

 

Лично аз не мога да скрия разочарованието и недоволството си, защото отношението, което се демонстрира спрямо мен и хора като мен е като към аборигени. Заливат и засипват с мълчание и цензура. Имам усещане, че без мое съгласие съм попаднала в машина на времето и съм се пренесла в тежкия комунизъм, където свободното слово беше грях, за който те изпращат  на заточение.

Освен това, едно от основните послания на кампанията за откриването на ИКЕА беше "Промоции без край", които явно ще се състоят, но не в България

 





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pakostinka - Анонимен,
03.09.2011 11:54
не знам колко ме уважава шефа ми, ама заплатата ми не е ниска, но със сигурност аз уважавам себе си, повече отколкото ти - поне не се крия зад анонимността си. Освен това, преди да критикуваш и да ми казваш какви са цените и да ме караш да сравнявам, предлагам ти самият да направиш същото. И още нещо, тези оценки кой какво заслужава и за какво мислене, къде ви учат да ги правите в някой Университет за НЕмрънкалници ли?
цитирай
2. pakostinka - http://chrisgeorgiev. com/20...
03.09.2011 12:12
http://chrisgeorgiev.com/2011/09/%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81-%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B4%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-ddb/
цитирай
3. анонимен - Напълно съм съгласна с изказаната ...
03.09.2011 16:16
Напълно съм съгласна с изказаната теза тук - разочарованието е огромно, а всичките ПР усилия им хвръкнаха на вятъра с 2-3 лоши хода, които трудно ще поправят. Навсякъде вече се говори за високите им цени, некачествените китайски стоки, как са фалирали български фирми заради неспазени от тях поръчки ... ужас е направо. Пък най-много "ме уби" гафа "Пръдни да ти олекне" (http://www.razkritia.com/111778/ikea-ddb/) - нема такъв смех!
цитирай
4. анонимен - Ivanova
08.09.2011 01:13
prostete za latinicata,no s tova razpolagam.4etoh vashite komentari. skoro posetih s moeto semeistvo ikea.hubavi i ka4estveni stoki vidiahme.imashe golamo raznoobrazie,imashe i stoki na promocia.radvam se,4e i u nas shte ima magazin na ikea. balgarite zaslujavat da imat dostap do takava ka4estvena stoka.kato 4eta za cenite,zna4i nie sme shtastlivci.ne iskam da draznia avtorkata na bloga/molia za izvinenie/,no v mometa stoia na takav stol, zakupen ot ikea.pojelam i da moje da si zakupi takav, udoben za rabota i po4ivka. sarde4ni pozdravi ot amerika. tova e moiata familia.
цитирай
5. piccola - Pakost, zdravei mila!
11.09.2011 05:24
Izvini me za latinicata, no te cheta prez tel!
Ne moga da povjrvam,che oporochiha Ikea bg. Vkushti mnogo nesta sa na Ikea i sum dovolna ot kachestvoto, i nai-veche tcenite!!!
Dano uspeesh da se peborish za vnimaie i otgovor! Trjbva da si oburnat vnimanie na klientite, inache shte si vkarat avtogol!
цитирай
6. анонимен - Малка грешка
12.09.2011 22:47
Авторката е допуснала лека грешка! Не българска, а гръцка работа е това. Както знаем Икеа България се ръководи от гръцкия клон. Е нормално е византийците, които и без това не ни обичат, в тази криза да сложат такива цени, че на българите да им е по-евтино да ходят до Солун да пазаруват. Така освен в Икеа-та ще направят оборот и на други магазини, пък някой може да се излъже и бензин да зареди за 3.50 литъра! Само не мога да се начудя защо от централата на Икеа са поверили тази работа на мръсните византийци? Сигурно заради добрата им финансова политика!
цитирай
7. анонимен - da
13.09.2011 16:12
Това че цените са като гръцките е съвсем в нормите при полужение че са на един собственик :)
цитирай
8. pakostinka - Уважаема Иванова,
16.09.2011 12:53
благодаря за пожеланията. Лично аз се надявам да съумея да си закупя подобен на Вашия стол на цените, на които и Вие сте си го закупила. Нямам нищо против американските цени - само гръцките не ме устройват :)

Здравей Пикола,
аз също харесвам много ИКЕА, но отношението, което демонстрират хората от мениджмънта и маркетинговата агенция са недопустими. Всъщност, аз вече започнах искрено да се забавлявам и мисля, че казусът ИКЕА ще влезе в учебниците като пример за неуспешен ПР. Най-интересното е, че получих отговор на един от 100те мои въпроси относно ценообразуването, който беше въпрос и се интересуваха какво точно ме интересува. Преди 2 дни написах какво ме интересува и ако ми отговорят ще свиркам :) А иначе, сега се борят с всчкакви усилия да овладеят ситуацията, но е гаф след гаф - срина им се приложението за играта "познай цената", изтече информация за артикулите и цените, имаше артикули, които не са в каталога или такива, които ги имат, но разликата в цените на играта и каталога са драстични и още нещо- направо ме уби изказването на шефа на Фурлис, който каза, че това са максимални цени и затова са толкова високи, демек дори максималните цени във Франция ще бъдат по-ниски от нашите промоционални такива. Благодаря ти за пожеланията - ще се боря :)
цитирай
9. pakostinka - Анонимен 6,
16.09.2011 12:55
всъщност най-изгодно е да ходиш да пазаруваш не в Солун, защото там цените са същите като в България, а в Истанбул - там има кухни, които са с по 2000 лева по-евтини, а покрай покупките ще се насладиш на един космополитен град. Лично аз мисля, че моите ИКЕА са в Истанбул или Букурещ и в никакъв случай в Гърция, защото и там е дране на кожи :)

Анонимен 7,
цените са наистина едни и същи. Хубав ден
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1948677
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170