Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2010 20:41 - Въпросченца...
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17717 Коментари: 68 Гласове:
12

Последна промяна: 17.01.2010 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Аз обичам тебе, ти обичаш друг, другият обича друга, той пък някой друг…”

Разминаването и непрекъснатата емоционална въртележка са част от ежедневието ни. Скоро четох, че повече от 20% от българите на възраст 20-40 години са сами. Според единия тип анализатори и социолизи, това се дължи на упадъка на семейството като „основна клетка на обществото”. Според други е закъсняла бунтарска реакция срещу един предходен режим, в който е трябвало до една определена възраст да се задомиш ако не искаш да бъдеш заклеймен като неудачик и непрокопсаник.

 Това добре, но никой не говори нищо за емоционалната ни деформация. Това, че 20% от икономически активното население в страната са „сингъл -и” не се дължи на бунта и на реформаторските желания, пробудени от вагините и пенисите ни. Проблемът е по-дълбок и определено доста загниващ. Според мен се дължи на тоталното ни неумение да се предлагаме на един имагинерен и виртуално-реален пазар, който стремглаво преминава всички граници, които сме очертавали в съзнанието си.

 Все по-често се срещам с хора, които си уреждат секс-срещи в сайтове за секс-запознанства и избягват старомодния начин, който до преди 10 години бе смятан за революционен и развратен.

До преди 10 години репликата „Здравей, сигурен съм, че сме се срещали някъде” вървеше, а сега предизвиква единствено саркастична забележка от типа: „Ти откъде точно идваш?”.

Нещата се променят стремглаво. Бързо и неконтролируемо. Хората в обкръжението ми нямат връзки или имат една официална и няколко странични флирта. Неспособността да си с един човек е покъртителна, а още по-трагична е неспособността да избереш поне един, с когото да си.

Снощи, на поредното кифла-парти говорихме точно за това. Една от споделените теории, според която обясняваха ситуацията бе лицемерието на представителите на двата пола. Мъжете казват, че търсят прекрасна жена, която да бъде до тях, но в същото време искат прикрита мръсница, на която да и личи че е такава. Жените твърдят, че искат стабилност и любов, а всъщност искат единствено секс и пари. Тогава, когато по време на свалка се заговори за чувства и за партньорство, неизбежно се стига до момента, в който единият от двойката се спича и си тръгва.

Снощи, но в по-късните часове на нощта си говорих с едно момче, с което съм имала прекрасни сексуални отношения, които искам да прекратя, поради факта, че се чувствам привлечена от друг мъж. Това същото момче ми беше казало, че иска да изживеем нещо по-сериозно, но като се стигна до момента, в който му казах, че ще пием само чай и че сексът е минало, той се сети за спешната си и неотложна работа.

Лицемерието е навсякъде, но дали то е причината за тези 20% самотници, с които започнах поста си? Според едни други теории, самотата се дължи на тоталното раминаване в очакванията и правилата на играта, които имат двата пола. Жените очакват да бъдат ухажвани, а мъжете очакват да правят секс. Въпросът е защо до преди няколко години тази игра беше ок и играчите се срещаха някъде по средата, а днес не е така?

Чия е отговорността и къде е тайната?

В интернет пространството, което ни улеснява и прави нещата не на един ден, една ръка или докосване разстояние, а на един клик дистанция?

Дали се дължи на факта, че днес е по-лесно да видиш нечий пенис и вагина в някои сайтове, отколкото цвета очите?

Дали причината е тоталната промяна на ценностната система и неспособността ни да се адаптираме или просто това, че въпреки всичко си оставаме непоправими романтици, вярващи в историята с главен герой адмирал Нелсън?

Може ли да се дължи на факта, че до преди 10 години слушахме Бон Джови и крещяхме страдайки за невъзможната и неосъществена любов, а днес вдигаме едни чаши и пияни пеем „гаси тока”?

Не знам….

Задавам въпроси…основният от които е: „Защо днес няма нищо по-лесно от това да си осигуриш секс и няма нищо по-невъзможно от това да откриеш споделена интимност отвъд секса?”

И още един: „Защо под дрехите виждаме единствено първични и вторични полови белези?”






Гласувай:
12



1. dorichela - Абе и аз тва се чудя. . . ама. . . .
17.01.2010 20:51
Абе и аз тва се чудя...ама....
цитирай
2. theladybird - :)
17.01.2010 20:51
Хубави въпросченца. Много добре написани. Само дето не съм сигурна за отговорчетата!
Усмивки :)))
цитирай
3. pakostinka - Доричела,
17.01.2010 20:59
може да си създадем клуб на чудещите се :)

ЛейдиБърд,
един мислител беше казал, че ключът не е в отговорите, а в правилно зададените въпроси. Проблемът е, че бих се радвала да разбера какво е отвъд въпросите :)
цитирай
4. dorichela - Пакост,
17.01.2010 21:11
може може.... аз като жена имам много въпроси... И кой подяволите уби романтиката?! Не искам да ме посрещат килими от рози,ама.... поне малко.. и от време на време.... Както гледането на един залез над града, лежейки на поляна.... Липсва ми :)
цитирай
5. pakostinka - Доричела,
17.01.2010 21:14
е, това вече е много - да искаш толкова при положение, че хората напоследък за едно просто гушкане се молят...хм, не знам - много ще трябва да ни работи клуба ;)
цитирай
6. sowhat - мисля че е въпрос на съзнателен избор
17.01.2010 21:21
рада
някои неща са по лесни за повечето хора на един клик дистанция.
освен това няма никаква отговорност, а това е толкова хм, неангажиращо
цитирай
7. pakostinka - Соу,
17.01.2010 21:25
това е така и не смятам, че е толкова лошо, но как този клик започна да определя живота и качеството му?
цитирай
8. mirandolina - Защото си...
17.01.2010 21:32
до болка права....Лицемерието е навсякъде ! Хубав постинг !!! Дано повече хора прочетат и се замислят !
цитирай
9. pakostinka - Мирандолина,
17.01.2010 21:43
благодаря.
цитирай
10. dorichela - Еми разлигавиха ме с тия изненади, ...
17.01.2010 21:58
Еми разлигавиха ме с тия изненади, дето ми правят от време на време и... продължавам да си ги очаквам :)
цитирай
11. pakostinka - :)
17.01.2010 21:59
Късметлийка си ти, Доричела :)
цитирай
12. dorichela - Пакост,
17.01.2010 22:14
абе като изчензе /щото приливи и отливи...малко лунатици си падаме/, та кво прайм.. :):):) Отде още такива екземпляри?! :)
цитирай
13. pakostinka - Доричела,
17.01.2010 22:18
не съм аз човека, който може да отговори на този въпрос - аз се мъча все още поне един да открия. Какво да говорим за втори и трети? :)
цитирай
14. dorichela - Ако намеря още, ще ти кажа. . :):):) ...
17.01.2010 22:33
Ако намеря още, ще ти кажа.. :):):) Щом има един, ще има и още! :)
цитирай
15. pakostinka - О, да...
17.01.2010 22:46
предполагам, че е така, въпреки че е трудно да ги разграничиш от безумците и тем-подобната паплач :)
цитирай
16. jdeel - Това е път. Сега така се прави. Ко...
18.01.2010 03:01
Това е път. Сега така се прави. Когато им омръзне, ще се върнат към романтиката ;)
цитирай
17. boristodorov56 - Чудесен постинг!
18.01.2010 09:30
Аз мисля, че всичко е въпрос на интелигентност, лично възпитание и, чак тогава следва влиянието на социалните фактори, които не са за поценяване, но пък са прекъсващите връзките с нормалността.
цитирай
18. marcusjunius - "В патриархалното общество ...
18.01.2010 10:32
"В патриархалното общество социалната матрица вменява на мъжа икономическата роля на потребител, а на жената – ролята на продавач на пазара на обвързаност. Тази схема се налага ясно върху взаимоотношенията между мъжа и жената и предопределя стабилността на всяка моногамна връзка."

Това, разбира се, е ироничен цитат. Иронията на неслучването. Използвах темата преди време в един разказ - твоят текст ме накара отново да се замисля по въпроса.
цитирай
19. pakostinka - jdeel,
18.01.2010 11:52
аз също вярвам в цикличността и преоткриването, но също така познавам и човешката природа - това е по-лесният път, съответно е считан за естествен. Кой ще слезе с БМВ-то си от магистралата, за да кара по мокрия черен път?

boristodorov56,
според мен средата и социалните фактори много бързо могат да те накарат да забравиш възпитанието и отношението към света, които си имал. Влиянието на социалните фактори е огромно и според мен е водещо в днешно време.

Marcusjunius,
много ми хареса цитата ти -много може да се разсъждава върху него :)
цитирай
20. streetsmart - А на колко от тези 20% им пука?
18.01.2010 12:01
Искам да кажа, че доста често хората в споменатата от теб възрастова група съзнателно избират да бъдат single - по много причини. И когато причините започнат да отпадат, изведнъж става ясно, че е много трудно на този етап да си сменят статуса. И ... решават, че не им пука ако си останат single. Това е възможна хипотеза, не мислиш ли? И в този случай "единият клик" е по-скоро улеснение за 30-и годишния/ната, които нямат време от кариера да ходят по партита и да се запознават. А който ми каже, че в нета няма романтика, явно не е търсил :)
цитирай
21. анонимен - FBI
18.01.2010 12:09
наскоро чух че всеки 5-ти българин бил самотен , сега е момента да се търсим Самотниците ,че утре може да е всеки 10-ти самотен и това усложнява нещата;)))

цитирай
22. pakostinka - streetsmart,
18.01.2010 12:29
напълно съгласна съм с теб, че голяма част от хората сами избират да са сами, но не съм съгласна с втората част - тази, в която казваш, че не им пука че са сами. Напротив, в момента, в който отпаднат причините поради, които си избрал да си сингъл, натежава другата везна и желанието да си обвързан - между тях не може да има баланс и да съществуват по едно и също време в едно и също пространство.
Иначе, че е възможна хипотеза съм съгласна, а кликът определено е улеснение, но не говоря само за тези кариеристи, които ти имаш предвид. Говоря за нормални неотдадени на кариерата си нормални хора, които някак си остават без среда от себеподобни, остават без половинки и единственото нещо, което имат е компютърът.
За романтиката в интернет няма да говоря, защото явно никога не съм я търсила ;)))))


Анонимен 21,
много добро мислене, надявам се няма да стане като онази популярна теза: "Колкото повече педераси, толкова повече самотни жени за оправяне от мен" :))
цитирай
23. анонимен - :)))
18.01.2010 12:32
Mnogo mi haresa!!! I az se pitam systite nesta..
цитирай
24. stone - любимата ми тема :-)
18.01.2010 12:36
първо да ти отговоря на едното въпросче: "Жените твърдят, че искат стабилност и любов, а всъщност искат единствено секс и пари."
пари=стабилност, а секс=любов, тъй че дотук противоречие не виждам.

сингъл остават, защото е по-лесно. на мъжете не им се налага да издържат семейство и деца, та да остава повечко $ за бири, мотоциклети, сноубордове, и други подобни работи, дето са сега на мода. а жените - защото до 30-35 винаги се намират мераклии да ги изчукат, не само в твоите секссайтове, а и наживо.
само дето минат ли тази възраст, мераклиите рязко намаляват. те са си поживели, обаче ноу фрий лънч, дето се вика.

и последно, на философа, който смята, че ролите на половете били наложени от патриархалната матрица - това отива на някоя феминистка да го каже. останалите хора знаем, че причината е чисто биологична. яйцеклетките са малко и скъпи, сперматозоидите - много и евтини. съотвено ролите на мъжа и жената.

цитирай
25. pakostinka - Анонимен 23,
18.01.2010 12:36
а какви са отговорите, които откриваш? :)
цитирай
26. negativna - :)
18.01.2010 12:44
Разкъсват се социалните връзки между хората, според мен. Все повече работа, все по-малко приятели. Къде да ги срещнеш тези гаджета:)) и кога. В интернет е лесно - пълно е с полови органи на един клик разстояние. Начесваш си набързо нуждата и продължаваш да работиш.:) А и отвсякъде се прокламира да си удължиш максимално свободата чрез мимолетни връзки без обвързване. Много страшно е станало това обвързване.
Честно казано малко теоретично приказвам, защото почти не познавам сингъли - само една приятелка, ама тя е в чужбина и твърди, че тамошните мъже й били тъпи. :) Поздрави за постинга.
цитирай
27. rat - Тук няма никакви съществени въп...
18.01.2010 12:55
Тук няма никакви съществени въпроси. Намерих предимно констатации.
И никога не съм харесвал обощаванията. Мъжете искали това, жените искали онова. Бля, бля, бля.
Колкото хора толкова вселени. Но явно авторът съди за хората по своето собствено възприятие за света. Пълно е с хленчещи хора, които се оплакват, че вече нямало истински мъже, или пък всички жени били курволя.
Вие просто не знаете какво търсите. Ако си отговорите на този въпрос, няма нужда да Ви отговарят на вашите въпроси.
цитирай
28. looklikerain - Мила моя
18.01.2010 12:56
/извинявам се за обръщението, но някак ми стана близка/. Забелязала съм, че човек като се чувства по определен начин / в случая самотен/, е склонен да си мисли, че всички около него са в подобно състояние.
А статистиката си е една куха и безсмислена наука. Повечето българи не са сами, а не са женени. За съжаление държавните институции трудно регистрират явления извън стандартно заложените им, дори да са станали най-нормалното нещо за повечето хора.
цитирай
29. pakostinka - negativna,
18.01.2010 13:07
коментарът ти ми напомня за криворазбраната свобода и бунтарство. Скоро четох за стремежа да разрушим системата и връзките, за да построим нов свят, в който да се чувстваме по-добре. Въпросът е, че нямаме единни и безспорни дефиниции на ключови понятия като "интимност", "свобода", "споделеност", "връзки" и т.н.

Rat,
осмелявам се да ви информирам, че забелязах известно противоречие във вашия коментар. От една страна споменавате, че не харесвате обобщаванията, а частта, в която казвате: "Пълно е с хленчещи хора, които се оплакват, че вече нямало истински мъже, или пък всички жени били курволя" - правите именно това.
Това формира много въпроси, които няма да задам, защото не искам да рискувам отново да констатирам вместо да питам :)
А и още нещо - авторът не е представител на държавна структура, институция и/или социологическа агенция, затова представя на аудиторията само скромното си и невзрачно мнение :)
Усмихнат ден.


looklikerain,
стремежът за спреживяване и откриване на себеподобни е ествествена човешка потребност. Позволи ми, обаче да имам достатъчно на брой контакти и да базирам наблюденията си на конкретни лица с конкретни проблеми и неуспешни опити.
Относно държавните институции - няма да коментирам - всички знаем колко "читави" са нещата, които правят и решенията, които взимат. :)
цитирай
30. rat - Rat, осмелявам се да ви информ...
18.01.2010 13:11
pakostinka написа:

Rat,
осмелявам се да ви информирам, че забелязах известно противоречие във вашия коментар. От една страна споменавате, че не харесвате обобщаванията, а частта, в която казвате: "Пълно е с хленчещи хора, които се оплакват, че вече нямало истински мъже, или пък всички жени били курволя" - правите именно това.
Това формира много въпроси, които няма да задам, защото не искам да рискувам отново да констатирам вместо да питам :)
А и още нещо - авторът не е представител на държавна структура, институция и/или социологическа агенция, затова представя на аудиторията само скромното си и невзрачно мнение :)
Усмихнат ден.
. :)

Няма обобщение при мен. Аз казвам, че е пълно с хора, които си задават подобни въпроси. Не ги обощавам по никакъв признак.
цитирай
31. pakostinka - Доколкото съм
18.01.2010 13:20
запозната с етимологията на думите и ви разбирам правилно - вие правите заключение и констатирате, което е една идея преди обобщаването. Прав сте за едно - колкото хора, толкова вселени :)
цитирай
32. pakostinka - Stone,
18.01.2010 13:21
съгласна :)
цитирай
33. pakostinka - Marcela,
18.01.2010 13:27
познавам много хора, които вече нямат желание да обикалят ъглите, но въпреки това не срещат никого на тротоара и улицата. А егоизмът...някои го наричат самосъхранение :)
Липсата на любов...лично аз съм свидетел как хората се притесняват да показват чувствата си, а понякога и на мен самата ми е трудно, особено ако държа на човека повече, отколкото е препоръчано от разума ми :) /това беше иронична забележка/
цитирай
34. rat - запозната с етимологията на думите ...
18.01.2010 13:52
pakostinka написа:
запозната с етимологията на думите и ви разбирам правилно - вие правите заключение и констатирате, което е една идея преди обобщаването. Прав сте за едно - колкото хора, толкова вселени :)

Казвайки: "пълно е с хора, които....", аз не обобщавам. Казвам, че в общото се среща често, определен тип поведение.
Щях да обобщавам, ако казвах: Всички полицаи са корумпирани, всички политици са маскари, което е различно от: Сред полицаите е пълно с корумпирани и сред политиците е пълно с маскари.
цитирай
35. rat - скрие, Pakostinka. Сигурно е въ...
18.01.2010 14:09
marcela написа:
скрие, Pakostinka. Сигурно е възможно, но аз не го вярвам. Затова не вярвам, че и твоите хора не са го подразбирали.

Едно е да се самосъхраняваш, друго е да си егоист. Разликата е в степента на проява.

За първото и аз не знам - трябва повече да се излиза по партита и екскурзии в компании, но човек като е уморен, никъде не му се ходи. Поздрави! Надявам се следващия постинг да носи развръзката! :)


Хайде сега кажи къде е границата между себесъхраняването и егоизма. Иначе в твоят коментар нищо не се съдържа.
цитирай
36. pakostinka - Уважаеми Rat,
18.01.2010 14:12
Казвайки:
"пълно е с хора, които....", аз не обобщавам. Казвам, че в общото се среща често, определен тип поведение.
Щях да обобщавам, ако казвах: Всички полицаи са корумпирани, всички политици са маскари, което е различно от: Сред полицаите е пълно с корумпирани и сред политиците е пълно с маскари. "

задълбавайки в етимологията и тълкуванието на думите се допитах до съответните източници на знания, където открих това:

Констатирам
Тълковен речник
констатираш, несв. и св.; какво. Установявам факт или извод, откривам. Чрез изследвания и експерименти учените констатират, че новият препарат влияе върху болестта.
• същ. констатиране, ср.
Синонимен речник
(гл.) установявам, правя констатация, виждам, забелязвам, намирам, натъквам се, отбелязвам



Oбобщавам
Тълковен речник
мн. обобщения, ср. Правя извод, въз основа на някакви факти. Философско обобщение.
Синонимен речник
(същ.) синтезирам, генерализирам, унифицирам, уеднаквявам, резюмирам


Генерализирам
Тълковен речник
генерализираш, несв. и св.; какво. Частното, единичното го издигам в общо, основно; обобщавам. Не бива да генерализираме отрицателните му черти и да пренебрегваме положителните.

Синонимен речник
(гл.) обобщавам, синтезирам, уеднаквявам, вадя извод

....и познайте какво? И двамата правим едно и също нещо - констатираме и обобщаваме, но не генерализираме. Аз също не харесвам генерализирането и ако това понятие ти наричаш обощение - ок, значи имаме мир :)
цитирай
37. pakostinka - Rat,
18.01.2010 14:23
позволи ми да отговоря вместо Марчела, защото скоро водих дискусия по този въпрос. :)

Егоизмът е стремежът да поставиш себе си и личните си интереси пред и над интересите на останалите или т.нар. себичност и себелюбие.
От друга страна самосъхранението е стремеж да се запазиш - да запазиш личността, здравето си, живота си, ценностите си и т.н.

Казано с други думи егоистът държи всички да приемат и уважат неговата гледна точка и да признаят неговото превъзходство, а самосъхраняващият се човек отстоява позициите си и се стреми да отклони негативните влияния.

Проблемът е не в това, че не ги разграничаваме, а че ни е удобно да се самозаблуждаваме и оправдаваме сами пред себе си :)
цитирай
38. pakostinka - Марчела,
18.01.2010 14:26
не съм сигурна, че партитата и екскурзиите са решение. В някои от коментарите се спомена, че има романтика в интернет, аз познавам стабилни двойки и семейства запознали се в нета, но те са 2 или 3. Това на фона на десетките ми сингъл-френс е нищо и да - обичта/любовта може да се прикрива, особено когато има опасност за сърцето ти и това вече е самосъхранение :)...друг е въпроса дали е правилно :)
цитирай
39. rat - Казвайки: "пълно е с хора, ...
18.01.2010 14:31
pakostinka написа:
Казвайки:
"пълно е с хора, които....", аз не обобщавам. Казвам, че в общото се среща често, определен тип поведение.
Щях да обобщавам, ако казвах: Всички полицаи са корумпирани, всички политици са маскари, което е различно от: Сред полицаите е пълно с корумпирани и сред политиците е пълно с маскари. "

задълбавайки в етимологията и тълкуванието на думите се допитах до съответните източници на знания, където открих това:

Констатирам
Тълковен речник
констатираш, несв. и св.; какво. Установявам факт или извод, откривам. Чрез изследвания и експерименти учените констатират, че новият препарат влияе върху болестта.
• същ. констатиране, ср.
Синонимен речник
(гл.) установявам, правя констатация, виждам, забелязвам, намирам, натъквам се, отбелязвам



Oбобщавам
Тълковен речник
мн. обобщения, ср. Правя извод, въз основа на някакви факти. Философско обобщение.
Синонимен речник
(същ.) синтезирам, генерализирам, унифицирам, уеднаквявам, резюмирам


Генерализирам
Тълковен речник
генерализираш, несв. и св.; какво. Частното, единичното го издигам в общо, основно; обобщавам. Не бива да генерализираме отрицателните му черти и да пренебрегваме положителните.

Синонимен речник
(гл.) обобщавам, синтезирам, уеднаквявам, вадя извод

....и познайте какво? И двамата правим едно и също нещо - констатираме и обобщаваме, но не генерализираме. Аз също не харесвам генерализирането и ако това понятие ти наричаш обощение - ок, значи имаме мир :)


Обобщавам може да се ползва вместо генерализирам, то си е написано и в тълкуванието.
цитирай
40. rat - позволи ми да отговоря вместо Ма...
18.01.2010 14:36
pakostinka написа:
позволи ми да отговоря вместо Марчела, защото скоро водих дискусия по този въпрос. :)

Егоизмът е стремежът да поставиш себе си и личните си интереси пред и над интересите на останалите или т.нар. себичност и себелюбие.
От друга страна самосъхранението е стремеж да се запазиш - да запазиш личността, здравето си, живота си, ценностите си и т.н.

Казано с други думи егоистът държи всички да приемат и уважат неговата гледна точка и да признаят неговото превъзходство, а самосъхраняващият се човек отстоява позициите си и се стреми да отклони негативните влияния.

Проблемът е не в това, че не ги разграничаваме, а че ни е удобно да се самозаблуждаваме и оправдаваме сами пред себе си :)

Всеки човек е егоист и добре, че е така, иначе отдавна щяхме да сме изчезнали от лицето на земята.
Когато отглеждаш едно дете и му отдаваш почти всичко, ти пак мислиш за себе си и за своята изгода от това, да създадеш добро поколение. Ти искаш да оставиш нещо значимо след себе си. Отново мислиш за себе си. Както и да има кой да се грижи за теб когато остарееш. (Ама какъв пример дадох само :)))))))))))))
Често интересите на хората се разминават. Аз не съм егоист, ако искам да наложа моя интерес. Така ще оцелея аз, а не другия.
цитирай
41. pakostinka - Уф,
18.01.2010 14:38
пробив в системата - това не го бях видяла. Добре де, разбра какво имам предвид, а аз само настоявам да не ми се приписват отрицателни качества, които са ми силно неприсъщи, щото и без това си имам бая :)
Знаех си, че не трябва да поствам синонимите :)
цитирай
42. pakostinka - Rat,
18.01.2010 14:51
заформи се дискусия на няколко фронта :)
Отглеждането на дете е свързано с потребността от продължаване на рода. Според тълкувания на пирамидата на Маслоу третото стъпало на "принадлежността" може да се тълкува от една страна като стремеж да си част от група, но също така и като потребност да продължиш рода си и да разможиш гените си.
Според тази същата пирамида "сигурността", където попада и инстинктът за самосъхранение е на второ място, а егоизмът е изкривено възприемане на 4-то и 5-то ниво - увереността и самоусъвършенстване.
Егоизмът е свързан със суетата, а самосъхранението със инстинктите. Различни категории са, а относно децата и продължението на рода като действия, мотивите за чието осъшествяване са егоистични съм крайно несъгласна :)
И да, егоист си ако налагаш своя интерес с изключение на случаите, в които това касае оцеляването ти, които са редки. Едно е развитие, напредък и трупане на капитали, друго - оцеляването :)
цитирай
43. streetsmart - Rat, развали ми удоволствието ;)
18.01.2010 15:12
Тъкмо бях започнала да се кефя как някой толкова точно изразява мислите ми и ти развали всичко, давайки пример с егоистичните подбуди на родителя. Е, като дъщеря имам далеч по-дълъг стаж, отколкото като майка, но точно егоизмът на някои родители винаги ме е възмущавал. Добре че не всички са такива и доста голяма част дават мило и драго за децата си без да очакват гледане, осъществяване на собствените им мечти и пр. благини за себе си. Намирам този вид егоизъм за доста уродливо явление.
В същото време не намирам нищо нередно в това човек да поставя собствения си интерес над чуждия. Стига да е законно и морално, разбира се. Както са казали руснаците "своя рубашка ближе к телу".
цитирай
44. rat - Оцеляването отдавна, не е това, ...
18.01.2010 15:12
Оцеляването отдавна, не е това, което е било. Оцеляване не означава да съм силен и да набия някой, за да му взема баничката.
Ти пречупваш нещата през морално-етичното и философско огледало.
Природата не търпи празни пространства. Ако аз не си наложа мнението, ще го направи някой друг. Кое е лошото? Лошото е, че този някой друг може да е по слаб от мен, и неговото мнение да е по малоценното. Защо да отстъпвам, за да не бъда егоист ли? Егоизмът е положителен във всяка една сфера. Егоизмът създава оцеляващи индивиди, силни индивиди. Но пак казавам, няма ясна дефиниця, що е то егоизъм?
Ако аз стана доброволец в Сомалия, за моето смейство аз ще бъда ужасен егоист, защото пренебрегвам тях, за да задоволя свое желание, независимо, че то е благородна кауза. Не можем да сме егоисти, защото правим това, което искаме.
Е аз може да избера да отида на карибите, вместо да бъда със семейството си или да ходя в Сомалия. Тогава ще бъда ужасен егоист:))))))))))))))
цитирай
45. streetsmart - Пакостинке, на втори прочит
18.01.2010 15:21
тая статистика не ми се вижда никак обезпокоителна. Сигурно си чувала израза, че "днешните 30 са вчерашните 20". На повечето млади хора в големите градове и през ум не им минава да се бракуват преди 30-тата си година (е, изсилих се, на повечето образовани млади хора с професия). Така че ако в групата от 20 до 40 години само 20% са сингъл, направо сме си за завиждане. Или пък е твърде висок процентът на необмислените ранни бракове. Има ли данни какъв е делът на ранните бракове, които са просъществували пълноценно повече от 10 години?
цитирай
46. rat - Тъкмо бях започнала да се кефя как ...
18.01.2010 15:26
streetsmart написа:
Тъкмо бях започнала да се кефя как някой толкова точно изразява мислите ми и ти развали всичко, давайки пример с егоистичните подбуди на родителя. Е, като дъщеря имам далеч по-дълъг стаж, отколкото като майка, но точно егоизмът на някои родители винаги ме е възмущавал. Добре че не всички са такива и доста голяма част дават мило и драго за децата си без да очакват гледане, осъществяване на собствените им мечти и пр. благини за себе си. Намирам този вид егоизъм за доста уродливо явление.
В същото време не намирам нищо нередно в това човек да поставя собствения си интерес над чуждия. Стига да е законно и морално, разбира се. Както са казали руснаците "своя рубашка ближе к телу".

Подсъзнателно ние винаги мислим за собствения си зад....... Убеден съм в това. Може би се раждат някакви единици хора, които не мислят по-този начин, но ние всички сме егоисти, това ни е естествено заложено. Понякога дори не можем да го контролираме и владеем. Правим го инстинктивно.
Това за децата си е така. Давам ти пример с няколко израза: искам да оставя нещо след себе си; искам да се гордея с децата си; не искам да умра като самотник; децата са прекрасно нещо, дават пълнота на живота (на чий живот);
Всеки човек си мисли, че света се върти около него. Може би след няколко хиляди години еволюция ще станем по съвършенни, ама сега сме гола-вОда.
А пък за суетата колко може да се изпише ухаааааааа. Най-обичам хора, които ми казват :"аз не съм суетен"......винаги им се смея. Дори само с израза :"Аз не съм суетен", те доказват, че са суетни.
цитирай
47. pakostinka - Rat,
18.01.2010 15:26
това изкривяване, за което говориш се дължи само и единствено на факта, че използваш едно понятие със значение, различно от това което аз влагам и мисля.
Аз обаче смятам, че изместихме сериозно темата и залитнахме сериозно в една сфера, която в момента не ми е толкова интересна. Освен това, доколкото си спомням - в първия си коментар вие не изразихте мнение по темата, а критика към автора.
Това означава, че нямате мнение или че не искате да го споделите? Признавам си, че вече ми е интересна вашата позиция за отношенията и връзките и още нещо - да, прав сте - няма ясна дефиниция за това що е егоизъм :)
цитирай
48. pakostinka - Марчела,
18.01.2010 15:44
извинявам се за отговарянето от твое име.
цитирай
49. rat - Ок. Приемам забележката. Сега п...
18.01.2010 15:51
Ок. Приемам забележката.
Сега първо искам авторЪТ да ми обясни, защо и той, залитайки по модерното, разделя секса от романтиката, любовта и т.н. Секса без познанство е като хранене в ресторант без светлина. Искам пържола, а на сутринта разбирам, че съм изял октопод и едното пипало ми е заседнало в хранопровода, та чак ми се драйфа.
Отношенията между хората, са абсолютно същите каквито са били винаги.
Винаги е имало лицемери, винаги е имало бройкаджии, винаги е имало комерсиални куч..
Прекрасната жена за един мъж включва и мръсницата, това е повече от ясно. Домакиня вкъщи и мръсница навън :))))))))))))) Тъпо клише.
Тези 20 % не са сингъл, в това също съм убеден. Съвременния човек си мисли, че ще живее 300 години. Пилее си доста времето. Разнообразния сексуален живот не носи нищо, освен задоволяване на мъжкото его. А най- големите егоцентрици освен бройката, искат и да осеменят повечко жени. Имаме един такъв осеменител на поп-фолк певици, но и това е естествено заложено.
Има всякакви хора, и нашата цел е не да накараме различните да мислят като нас или да се възмущаваме от тяхната различност. Нашата цел трябва да бъде изцяло насочена към това, да търсим себеподобни, да търсим хора, които мислят и усещат света като нас.
цитирай
50. анонимен - само да вметна
18.01.2010 15:56
автоцитирам се, ама се налага)))
жените плащат за флирта със секс.
мъжете плащат за секса с флирт.
цитирай
51. rat - автоцитирам се, ама се налага))...
18.01.2010 16:18
alexalex написа:
автоцитирам се, ама се налага)))
жените плащат за флирта със секс.
мъжете плащат за секса с флирт.

Абе важно е да има секс.
цитирай
52. lubopitstvo - Не знам,
18.01.2010 16:23
аз се омъжих на 22 години, след 4 годишна връзка. Но от това, което виждам в света край мен, знам че въпросите са резонни.
Много неща се промениха. Те от своя страна промениха мисленето на хората. Но е крайно неприятна ситуацията и съм щастлива, че не съм сред въпросните проценти. Дано и не попадам в бъдеще.
цитирай
53. pakostinka - Rat,
18.01.2010 16:48
авторът препрочете творбата си и не забеляза никъде разделяне на секса от романтиката. Ако има пасажи, които звучат по подобен начин то е въпрос на недоразумение, защото самият автор много държи на сексът с романтика, а не на платоничната любов. Съгласна съм - трябва да търсим себеподобни, но тогава, когато те са на Плутон за гъби какво правим - строим космически кораби, ли?

Алексалекс,
хубав автоцитат. :)

Любопитство,
вярно си късметлийка

Marcela,
права си :)
цитирай
54. rat - авторът препрочете творбата си и не ...
18.01.2010 17:08
pakostinka написа:
авторът препрочете творбата си и не забеляза никъде разделяне на секса от романтиката. Ако има пасажи, които звучат по подобен начин то е въпрос на недоразумение, защото самият автор много държи на сексът с романтика, а не на платоничната любов. Съгласна съм - трябва да търсим себеподобни, но тогава, когато те са на Плутон за гъби какво правим - строим космически кораби, ли?

Алексалекс,
хубав автоцитат. :)

Любопитство,
вярно си късметлийка

Marcela,
права си :)

Дори и в отговора ги раздели. "Предпочитам секса с романтика", но и другия не го отказвам :))))))))) Чукши с ориз или само ориз, но не само чушки. Ако не намира тук себеподобни, значи авторът е от Плутон.
Беше написано някъде нещо за едно момче, с което е имало прекрасни сексуални отношения. Това какво е точно? Някакъв вид връзка ли?
цитирай
55. pakostinka - :)
18.01.2010 17:23
Всъщност не отказваме и чушките, ама ако ще са сурови трябва да са поне със сирене :)
А по отношение прекрасните сексуални отношения, намирам въпроса Ви за твърде личен и ще използвам правото си да отговоря само с "да, някакъв вид връзка е" :)
цитирай
56. rat - Всъщност не отказваме и чушките, ...
18.01.2010 17:30
pakostinka написа:
Всъщност не отказваме и чушките, ама ако ще са сурови трябва да са поне със сирене :)
А по отношение прекрасните сексуални отношения, намирам въпроса Ви за твърде личен и ще използвам правото си да отговоря само с "да, някакъв вид връзка е" :)

Ще помогна. Това е сексуална връзка. Два субекта задоволяват своите сексуални нужди. Жената не изпитва нищо, но се разтоварва, а мъжът храни своето его и се разтоварва. Жената харесва и познава субекта, което го прави добър сексуален партньор.
Това си е само секс. Възможно е и това момче да е бил "приятел". Но това приятелство в един момент да е прераснало в приятелство с екстри.
Както и да е, това не е моя работа.
цитирай
57. pakostinka - :)
18.01.2010 17:35
Не мога да не отчета факта, че констатацията, че не е Ваша работа дойде след изказване на вероятните хипотези, което постави мен-момичето в неудобна ситуация.
Сега като един кавалер, се очаква да ми подарите най-малкото кърпичка с инициалите Ви, с която да забърсвам девичите сълзи, родили се в резултат на опустошеното ми достойнство :)
цитирай
58. rat - Не мога да не отчета факта, че кон...
18.01.2010 17:45
pakostinka написа:
Не мога да не отчета факта, че констатацията, че не е Ваша работа дойде след изказване на вероятните хипотези, което постави мен-момичето в неудобна ситуация.
Сега като един кавалер, се очаква да ми подарите най-малкото кърпичка с инициалите Ви, с която да забърсвам девичите сълзи, родили се в резултат на опустошеното ми достойнство :)

Простете моето недостойно поведение милейди. Ето и кърпичката(подавам я с лек поклон). Благодаря за полезната дискусия и хубава вечер.
И умната:)))))))))))))))))
цитирай
59. pakostinka - Благодаря Ви,
18.01.2010 17:53
достойни рицарю за кърпичката и дискусията.
Приятна вечер :)
цитирай
60. gothic - Не отричам
18.01.2010 18:39
че и аз имам нетфлиртове, а само как ги отричах допреди по-малко от десет години! Обаче аз съм малко (добре де, много) олдскуул и все още ми се отдават и онези, забравените вече флиртове. Така всъщност срещнах жената на живота ми, по старомодния начин - на изпит в УНСС. И то защото поведението ми подсказа че търся прекрасната жена, която да е до мен, на която обаче и да е мръсница, без значение дали й личи или не. Смятам че семейството ми се получи, сиреч оцеля седем години (било критичен праг). За по-нататък - не знам и не ща да знам. Поздравления за статията!!!
цитирай
61. ladydream - Чудесно!
18.01.2010 20:21
Букетче от усмихнати овации от мен! Готино си го написала, смислено и очарователно и откровено.
Ами аз си харесах онзни пост с полянката и съзерцанието на залеза...случвало ми се е...Човекът с когото съм сега миналата година спря внезапно по пътя, за си си позяпал облачетата...и куп други подобни нещица, които мислех, че са инфантилни и превзети за мъж, не вярвах, че е отвътре, но след година и половина познанство проумях, че понякога аз съм скептичната и неромантичната...Наистина повечето ми близки са побъркващо сами-а са красиви, умни, образовани, забавни и интересни жени.../Недоллюбвам жените, патила съм си много от тях, но когато говоря нещо хубаво за някоя жена е факт, не комплимент и го правя с уважение и признание/
Самотата обаче е по-страшна, когато живееш с някой-примерно 11 години, както беше при мен и да се чувстваш жена и желана за 15 минути няколко пъти в месеца...А има и такива, които се чувстват жени само по време на цикъл, но това няма да го коментираме. Като майка на двама сина поемам отговорността си да ги възпитам така, че жените, с които ще общуват да се чувстват специални, уверени, извисени и фантастични покрай тях. Тогава и децата ми ще са щастливи и по-положително ще приемат нещата от живота.
Постът ти е много полезен, но не за нас...Такива неща трябва да достигат до онези слепци, които правят и другите слепи...
цитирай
62. pakostinka - Gotjic,
18.01.2010 21:09
знаеш ли кое е най-интересното - това, че олдскул похватите все още вървят - жените всъщност не са се променили, но пазарът е добър за бързооборотни стоки :)
Успех със семейния живот - след 7мата година съм чувала, че вече нищо не е страшно :)

ladydream,
каквото и да кажа относно коментара ти, би развалило пълнотата му. Затова ще ти благодаря и ще пожелая само много усмивки и любов :)
цитирай
63. анонимен - gotino i tyjno
19.01.2010 10:24
Mnogo ot semeinite cenost sa izcheznali!
Ako se zamislite malko predi 20 godini, myja raboti i pravi kariera a jenata e do nego i go podyrja!
Sega vsichko se e obyrnalo s 180. Vse poveche jeni uj imat nujda ot myj do sebe si, uj nqmat!
Vehche govorim i za lichno prostranstvo. Za moe i tvoe!
Za mnogo poveche rabota i taka silno izrazenia KARIERIZAM!
Sled kato kato chovek zapochne rabota, popada v omagiosania krygovrat na jivota i zabravia za samia sebe si!
цитирай
64. strianakiev - Прочетох с интерес постингите...
19.01.2010 15:24
Всеки постинг е прекрасно попадение и допълва тази вечна тема, какво е това любовта. Няма точна дефиниция или представа за любовта, която не би могла да се допълни от нашите конкретни преживявания. Ако се опитаме да намерим общото, което присъства в всеки наш постинг е усещането, че сме живи и имаме желание да усетим нещо, което да премине през телата ни и да продължи...Усещанията ни които преминават през петте ни сетива вече са ни познати и не ни задоволяват, защото са мимолетни и познати до болка. Дори наркотиците вече не ни задоволяват. Ние сме в състоянието на търсещи хора, които не знаят какво търсят...може би ще кажете че търсим взаимност, уважение, толерантност, коректност и какво ли още не...и сигурно ще бъдете прави. Но не е ли дошло вече времето човечеството да проумее, че това, което търси в себе си по начало го няма. Доброто без злото не може да битува, любовта без омразата също - този свят, който ние сме си създали през хилядолетната си история е свят на балансирани динамично усещания. Свят на подеми и падения в който днешния човек се чувства загубен. Никой от нас обаче не говори за най-важното, какво осмисля нашия живот? Каква е крайната цел на нашето съществуване в тела? Това, което преживяваме, чрез сетивата си наши желания ли са или някой ни е програмирал, какво да усещаме?
цитирай
65. pakostinka - анонимен 67,
19.01.2010 18:26
за съжаление е така - позволяваме едни въртележки, които не са смислени и толкова стойностни да ни увлекат и да забравим истинските неща.

Strianakiev,
един приятел беше казал, че любовта е в нас самите и че преди да я открием в себе си няма смисъл да я търсим в другите. Въпросите, които поставяш са сериозни и са свързани с много по-висши неща от това, за което си говорим, но рядко се замисляме, защото обясненията трудно могат да се видят и докоснат :)
Благодаря ти за повода за размисъл :)
цитирай
66. panazea - Всичко опира до парите, дами и господа!
26.01.2010 17:42
Каква любов , каква стабилна връзка , когато младите нямат пари себе си да издържат?
Забелязвате ли напоследък все посребрени мъже имат малки деца? Ще кажете , не са искали! Не са искали или не са можели?
Когато на времето свършила войната , всички се юрнали да създават семейства и да раждат деца! Това е след военния бейби бум. И бащите ни бяха възрастни 40 годишни , щото преди това НЕ СА МОГЛИ да се оженат и да издържат семейство , а не защото не са искали!
Ама вие наистина ли не виждате проблема или се правите , за да се оформи разговор , чат?
Сега се наблюдава същото явление. Мъже , които 15 години не са могли да създадат семейство сега си отглеждат деца. Хващат последния влак , демек!
Отглеждането изисква грижи , любов и МНОГО пари!
Не са егоисти младите. Те нямат работа и нормално заплащане , така че да създадат семейство.
Проблемът е ИКОНОМИЧЕСКИ.
цитирай
67. strianakiev - Дали е така....всичко опира до пари....
01.02.2010 15:30
Може би имате право но нека да се разберем, какво се разбира под термина пари. Какво е това пари? Може ли да дефинираме точно това понятие пари днес, когато ежедневно се извършват 1.5 трилиона транзакции по целия свят без да се движат, каквито и да било копюри?
цитирай
68. анонимен - casmilus
05.02.2010 23:27
Сбогом – каза лисичето. Ето моята тайна. Тя е много проста: най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1951918
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170