Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 18:19 - За ромите - с любов! За представляващите ги - с бяс и презрение!
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2215 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2009 18:34


Отдавна не съм закачала темата за ромите – не, че не съм бесняла на медии, активисти и всякакви идиоти. Не е като и да не съм се карала с близки и познати – роми и нероми.

Не съм човек, който предпоставя дискриминацията – аз съм човек, който предпоставя равнопоставеност и иска безспорни доказателства за това, че нечии права са нарушени. Знам, че много хора ще кажат, че дискриминирането по етнически признак трудно се доказва, но не е ли същото и за другите – пол, възраст, вероизповедание...? 

И така – защо, кака Ви Радка, отново подпука темата за ромите? Защото прочетох публикация в dnes.bg и защото си поиграх да прочета и мнението на хората, които са коментирали. Докато четях, просто побеснях. Няма такава простотия, като тази, която правят ромските лидери...или поне част от тях. В случая, няма такава простотия като на другаря Митко Доков. Предполагам, че другарят е много готин човек. Сигурно е един много ерудиран и компетентен професионалист, идентифициращ проблемите на ромите в тяхната дълбочина и многопластовост и все пак...

 

Имам няколко въпроса към господин Доков:

Как, когато си председател на фондация “Областен ромски съюз”, активист в работата за интегриране на ромите и отстояване на правата им, можеш да си позволиш изказвания от типа: "В Бургас десетки са случаите на дискриминирани роми"?

Не са ли също така десетки случаите на дискриминирани младежи, пенсионери и самотни майки? Не е ли всеки един от нас, преди всичко мъж или жена, младеж или пенсионер, човек с увреждане и т.н. и след това етнически ром., българин, турчин, евреин и т.н. Да, знам, че със същата сила може да се предположи и другото разделение, че всеки един от нас първо е ром, българин  и т.н. и след това мъж, жена, младеж и т.н. Да, така е, но в ситуация, в която има реално напрежение между българи и роми, не е ли по-собре да се търсят обединяващите неща, вместо тези, които ни разделят?

Да, знам, че експертизата на господин Доков е насочена към ромската общност, но... 

Подобно изказване, като горепосоченото, предпоставя масовост на събитията. В съзнанието на човек, се формира представа, че става въпрос за геноцид и изтребление.

Чувайки или четейки подобни неща, най-вероятно в съзнанието на ромите изниква образът на злия българин с пушка, която е  заврял я в устата на бедния ром и го експлоатира ли експлоатира. Българинът, който го подритва, унижава и омаловажава...извергът, който доминира...хищникът, който се подиграва с беззащитната си плячка. Човекът, който не наема, защото тенът на кожата е няколко нюанса по-тъмен от приемливото.

В съзнанието на българите, сигурно възниква друга представа. Българинът вижда маргиналът, на който му е дадена възможност да се докаже и който си тръгва тихомълком с парите от касата на шефа и никога повече не се появява... или по-лошо – ромът, който безочливо ограбва последните продукти на баба Пенка, обричайки я на глад и мизерия.

Възмутена съм!

Изморена съм от ромски активисти, които разделят и те самите, в изказванията си, дискриминират.

Не може един лидер, да си позволи да говори по този начин.

Не може да ми се натрапват цитати от типа: "Ромската общност вегетира, а за обществото ние не сме хора, а животни" и да се очаква да бъда толерантна и приемаща.

Господин Доков, НЯМАТЕ никакво право да генерализирате и да правите подобни изказвания. По този начин ми казвате, че аз като част от обществото приемам ромите като животни.

Въпреки това, изказването ви е факт. Какво се очаква от мен като поведение? Вие сте ми вменил дискиминационно отношение и какво ми остава – да сезирам господин Лало Каменов, за това, че ме дискриминират като българка или просто да започна да мисля по този начин? Да се боря с изказвания като вашите или просто да стана такава? Къде съм аз – нормалният и средностатистически българин с достатъчно ерудирани и уважавани от него познати, приятели и колеги роми? Къде съм аз, в изрисуваната така патетично картина?

Какво печелят от нея ромите? Какво печелят българите? Какво печеля аз? Каква ще е ползата за уволнените жени, които някой твърди, че са уволнени само защото са ромки? Нима, когато се наемаха, това не беше отразено? Нима не е посочено, че тези два случая не са разрешени правно, все още? Дали след като съдът, все още мълчи, а господин Доков е отсъдил, не е по-добре да се сменят функциите?

И все пак...аз нямам нищо против ромите. Имам много против ромските лидери, които ми казват, че като част от обществото, поведението ми е като бракониер, а бедните роми-жертви са преследвани, унижавани и унищожавани от мен.

Господин Доков, замислете се какво казвате, когато говорите. Моля ви!




Гласувай:
0



1. sowhat - много си любезна бре
09.07.2009 23:14
че и моля ви.
аз не бих се церемонила чак толкова , честно...
цитирай
2. pakostinka - Соу,
09.07.2009 23:42
ами какво да правя - нали са ми вменили, че ако съм груба с представителите на етническите малцинства, това означава, че съм потомък на Хитлер или най-малко "системно дискриминиращ тюфлек" :)
цитирай
3. sowhat - а ако те са груби с мен
10.07.2009 10:39
тогава кво се нарича това? :))
поздрави за позицията пакост. от теб очаквам повече безцеремонност. каквато са си заслужили
цитирай
4. pakostinka - хах,
10.07.2009 12:49
даже и да са груби с теб, требе да си толерантна, щото си представител на мнозинството :)
Хах...благодаря за поздравите...усмихнат ден, Соу
цитирай
5. totenlicht - аз пък искам да знам въз основа на ...
10.07.2009 15:16
аз пък искам да знам въз основа на какво се определя малцинствеността на дадена група.
има някакъв регулаторен орган, койюто преброява или просто хипотетично презюмираме, както казва Моника?
цитирай
6. pakostinka - Е, как въз основа на какво?
10.07.2009 17:09
Разбира се, че на базата на числеността на групата ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1940312
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170