Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2009 10:39 - Един дядо!
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1993 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2009 12:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Стискаше пластмасовата чаша силно, все едно беше непослушно врабче, готвещо се да му избяга.

Няколко дълги косъма на веждите му закриваха очите му, но предизвикваха обратен ефект –искаше ти се още повече да видиш очите. Сини, пронизващи и бляскави.

Някои от нещата, които говореше бяха неразбираеми, защото времето бе отнело по-голямата част от зъбите му и  му беше оставило характерната вдлъбнатина на устните.

 

Беше спретнат и чист. Единственото нещо по него, което показваше, че живее сам беше скъсаното на ръкава яке. Дупка, която никоя жена от неговото поколение не би търпяла...развалена дреха, която всеки на възрастта на децата му би изхвърлил. Яке, което той си носеше и му навяваше спомени.

 

Разказа за себе си. Говореше с патос за Пирот и войната. Очите му се превърнаха в удавени в болка кратери, когато разказа за съпругата си. С гордост и патриотизъм рецитираше стиховете си, които публикуват в един от вестниците за хора в третата възраст.

 

Извади една малка обвивка от стар тефтер, в която беше подредил документите си. Между тях беше снимката на съпругата му – обикновена жена, която беше най-красивата за него. Говореше с любов за времето, когато са били заедно и за признателността на учениците и.

Той – лекар, тя – учителка. Класическо семейство, до момента, в който спре да е такова, защото единият си е отишъл и е оставил другия да броди и да търси компанията на непознати.

 

Какъв е животът на човекът, останал напълно сам? Как се чувства този, който цял живот е лекувал и сега са му останали само спомените за миналото? Как се чувстваш, когато искаш да поговориш с някого, а те те отблъскват, защото смятат, че си поредния натрапник? Какво се случва с душата ти, когато разбереш, че си ненужен и няма смисъл?
Какво ще се случи с мен ако един ден просто видя некролога му на някой стълб?

Не знам, но сигурно някой ден ще разбера.

 

 

П.П. Бо, благодаря. Знаеш за какво.




Тагове:   дядо,


Гласувай:
0



1. rpatel - Сякаш описваш моя дядо! Същия е! ...
21.04.2009 11:05
Сякаш описваш моя дядо! Същият е! Горд като вековен дъб, криещ самотата си зад невероятното си чувство за хумор. Но откак баба почина, вече нищо не е същото за него. Всички се стараем да го развличаме, да говорим с него, да слушаме с интерес спомените му, но знам, че вече не е същото. Но пък е трогателно да видиш как възрастен мъж над 80 се радва като малко дете на факта, че си му отишъл на гости. Това е единственото, което мога да направя за него. Да не го оставям сам със спомените му. Защото на тази възраст, предполагам, че самотата боли много.
цитирай
2. stone - предполагам, че ако си ненужен никому
21.04.2009 16:32
лягаш и умираш.
има три начина да избегнеш тази самота:
- да си народиш деца и те да ти народят внуци
- да спечелиш много кинти, та на 80 да си вземеш булка на 20
- да хвърлиш топа преди бабата и да оставиш тя да се мъчи сама

брутално или не, това е живота.
цитирай
3. totenlicht - знам, скъпа, знам:) и друг път бих ...
21.04.2009 20:47
знам, скъпа, знам:)
и друг път бих ако.. :))
аз ти казах и тогава - тъжно ми е, много. но се радвам, че има и такива хора..
и честно казано бих се радвалада го видим отново..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1951611
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170