Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2009 13:20 - Как да подчиним стария лук и да сготвим добра каша?
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3623 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Уникалността на Пакостинковия характер са основната причина да забърква постоянно каши със силно прегорял лук и предозиран черен пипер. В следствие на тези си кулинарни умения, често и се налага да изпива литри студена вода, но въпреки това отказва да спре с кулинарните експерименти.

Най-важните особености на Пакостинковата кухня, които споделя с вас са:

1. Ако искате добре да освините една каша, ви трябва лук, ама не млад и зелен, а стар и отлежал.  В кухнята „Пакост”, лукът е най-важният елемент. Специалната селекция, не допуска лук с възрастови характеристики различни от 35-45 години. Това е най-вкусният и прекрасен лук. Крие множество изненади, защото никога не знаете дали е достатъчно твърд или е мек,  дали плюе и разплаква или те кара да се усмихваш изненадано от липсата на сълзи. Старият лук изглежда готов да бъде сготвен, но когато започнеш да го белиш ти показва колко е своенравен и как се опитва да се изтъркули от масата. Понякога, именно поради твърдостта си, става причина за прорезни рани и изтичането на голямо количество жизнеутвърждаваща червена течност от тялото на готвача. Друг път е толкова мек и податлив на обработка, че готвачът се отказва и отива за нов в магазина. Каквото и да си говорим – най-добрите каши се правят с лук...стар, твърд и своенравен.

2.След преборването с лука, следва да се създаде подходящата температурна среда. Обстановката в кухнята трябва да се нажежи и лука да започне да се обработва топлинно. Ако е лук с характер ще започне да цвърчи и да се опитва да ви опари, но вие умело трябва да си играете с бъркалката, да го гъделичкате и да му обяснявате, че така трябва, за да стане вкусна каша. Ако лукът е твърде своенравен и неконтролируем и продължава да ви направи съпричастни към топлинната обработка, налейте малко вода и започнете да го варите на бавен огън. Това е времето, в което може да зарежете кашата и да си оправите лака или пък да си направите една пилинг маска. Лукът трябва хубаво да се свари и да омекне, за да даде жизнените си сокове в името на добрата каша.

3. Подчиненият лук вече е омекнал под вашата вълшебна бъркалка, вие сте с перфектен лак или прекрасна гладка кожа, което означава, че е време да сложите другите съставки, като те са по избор. Моля ви, подберете ги по такъв начин, че да не нарушават целостта на новия ви маникюр и да не отделят твърде много пара, която да разшири порите на лицето ви. Можете да сложите всичко – от риба барамунди до просто брашно и вода. Важно е те да са хармонизирани с уникалният вкус, който е дал ставият лук J

4. Последното нещо са подправките...слагате от всичко по много: много черен пипер за притъпяване на сетивата и прочивстване на слъзните канали, много захар, за контраст и демонстриране на вашето благородство, много магданоз, за набавяне на малко витамини и много чубрица, за да напомните селския произход на готвача.

5.  Сервирате сготвената каша в дълбоки чинии. Осигурявате достатъчно количество студена вода и показвате на следващия стар лук, какво го очаква, ако не оправдае очакванията ви.

П.П. Кулинарните постижения не са високи, но пък предизвикват емоция, която прави живота непредсказуем, защото привидно основните съставки са едни и същи, но вкусът винаги е различен.




Гласувай:
0



1. krotalka - Само на такова сравнение не бях попадала.
19.03.2009 14:07
Сега може и да се обиди някой "стар лук". Да не ти пука. Бъркай си манджата. След време може и кулинарна книга да издадеш.
цитирай
2. pakostinka - Кроталка,
19.03.2009 14:16
то не е сравнение, направо си е евфемизъм, преминал в метафора, който скоро ще започне да бяга по собствената си писта :)
А за обидата - лукът, който аз използвам, обичайно оценява доброто чувство за хумор :)
цитирай
3. анонимен - Колко "стар лук" досега сготви...
19.03.2009 14:18
а за младите баби хич не остави...:D
цитирай
4. pakostinka - Анонимен 3,
19.03.2009 14:21
ами колкото съм сготвила, толкова - тайничка е, пък бабите...ех...труден въпрос :)
На тях им трябва още по-отлежал лучец, за да превентират счупването на протезите си, а ако искат младо ярешко, т.е. старият за мен лук - нека си го вземат...лукът винаги може да се търкулне и да си избере кашата ;)
цитирай
5. viki4ko - :)
19.03.2009 14:26
Важното е, че имаш желание!!! Като начинаещ готваш ми го казват постоянноа, за това и аз ти го казвам, нали ядеш това, което измайториш? Това е нан-важното!:)))
цитирай
6. finbel - извинявам се, но замисляла ли си се ...
19.03.2009 14:30
извинявам се, но замисляла ли си се върху опцията за по-честа употреба на "лук"?
цитирай
7. pakostinka - ооо,
19.03.2009 14:33
желание да искаш от мен. Аз съм най-големият ентусиаст на всички времена, ама не винаги ям това, което съм сготвила - понякога ми харесва процеса на обработка, а не постигнатият резултат ;)
цитирай
8. pakostinka - Уважаеми Финбел,
19.03.2009 14:35
ако се замисля за тази опция, означава да премина в една друга категория - тази на манифактурното готвене, което обезсмисля целият подбор на продуктите и по-специално на лука. :)
Все пак, кулинарията е философия, а не само рязане и пържене :)
цитирай
9. krotalka - Хм, сега ми хрумна,
19.03.2009 14:39
че и праза е от същото семейство лукови. Как се отнасяш към него?
цитирай
10. анонимен - GOOL
19.03.2009 14:40
&<P^
цитирай
11. pakostinka - Кроталка,
19.03.2009 14:43
празът го използваме суров и ненарязан, основно като плънка :)
цитирай
12. julllinkata - Радост моя:)
19.03.2009 15:11
Викам другия път да гаврътнем по едно шкембе с чесън, като ще сме на вонливо-лукова тема:Р Btw, за събота? Понеже офертирам Съществото да му причиня и този демидж, а то па и се радва на идеята хахаххаа
Цалюф:)
цитирай
13. finbel - процеса на обработка е много важна ...
19.03.2009 15:46
процеса на обработка е много важна част от крайния резултат, но важното е ентусиазма. щом го имаш, само напред.
цитирай
14. pakostinka - Джулс,
19.03.2009 15:56
абе това твоето същество много дръжливо, бре ;)
Аз предлагам шкембе с чесън и после яко лук, та да видим какво ще прави с толкова много змейове ;)

Финбел,
под напред имаш предвид - да продължавам с подбора и подчиняването на стария лук или и с консумирането? ;)
цитирай
15. finbel - първо, не е нужно да е стар. поне не е ...
19.03.2009 16:17
първо, не е нужно да е стар. поне не е задължително. второ, тези тук твои работи и на твоите приятелки за подчиняването много не ги разбирам, но подбора и консумацията са нещо задължително, за щастието на човек, неща. поне аз така мисля.
цитирай
16. pakostinka - Финбел,
19.03.2009 16:28
то и аз не ги разбирам много тези неща с подчиняването, ама се обучавам и се правя на професионалист :)
А подборът и консумацията, според мен са най-важните неща, но трябва да имаш ясна представа какво се предлага на пазара, защото ако не си запознат, рискуваш да останеш гладен :)
цитирай
17. darkenedangel - А ...уроци частни по кулинарни умения
19.03.2009 20:58
за начинаещи мазухисти в спорта даваш ли ???
:)))
цитирай
18. pakostinka - :)
19.03.2009 22:05
С удоволствие, ама е важно да са начинаещи, защото ако са напреднали ще ми разкажат играта ;)
цитирай
19. darkenedangel - :D
19.03.2009 22:38
Е, как бе не ни ли виждаш, какви сме омотльовци...връзките на обувките още сами не можем да си вържем :))))
цитирай
20. pakostinka - :)
19.03.2009 22:41
Ами не, не виждам, ама аз завързване на връзки не предлагам, само малко постригване на мустаци, изрязване на его и дисциплиниране :)
Ако ви устройва...може да договорим ден и час за обучение ;)
цитирай
21. stix - за да няма сълзи
20.03.2009 00:48
обелвам винаги главата лук под течаша вода и никога не се разплаквам :))) (това беше съвсем сериозно) :)))

а иначе оценям желанието ти да сготвиш и да нахраниш гладните... макар и с някаква си каша...:))))
цитирай
22. pakostinka - Stix,
20.03.2009 10:11
аз като един мазохист обичам да плача, затова не използвам вода (това също е съвсем сериозно) :)

А иначе...за желанието ми...благодаря. Каша, ама манджа :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1940667
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170