Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2007 14:10 - Образът на (не)успелия ром
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 23732 Коментари: 66 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

България е една от страните, в които има множество организации и неформални групи, които работят или пък по-скоро, претендират че работят с роми и за роми. Действителността? Тя е различна.

Ако отидете в Столипиново и попитате хората там, каква е реалната им полза от работата на тези организации, те ще ви попитат кои и какви са тези организации, което само по себе си дава и отговора на въпроса. А тъжният отговор е – ползата е малка...много малка.

В България има две партии, които твърдят, че работят за равноправно участие на ромите в обществения живот. Ако отидете във Филиповци и попитате отново тези, които са определени като преки бенефициенти какви са им ползите, те ще кажат „Ами дават по някой лев по изборите”. Та каква е ползата? Отново – никаква.

В тази България, за която пиша и която познавам, има много роми, които са успели. Те много често се срамуват от нещата, които се случват в общността, от която са произлезли. Част от тези роми, за които говоря работят в неправителствените организации, за които споменах.  Друга част работят в други неправителствени организации и не искат да имат нищо общо с роми и казват, че им е писнало да ги търсят и да се занимават с  „ромски” въпроси.

Част от тях – много малка, симпатизират на партиите, за които писах, но по-голямата част предпочитат да гласуват по съвест и не искат хората да се делят на българи и роми. Те гласуват за личността или партията, която предлага достатъчно добър набор от качества, отговорности и реални ангажименти, а не за някой, който е предложен да заеме някакъв пост, само защото етническата или религиозната му принадлежност, съвпада с тяхната.

Тези хора, за които пиша са роми. Те са млади, успели, информирани, отговорни и им предстои блестяща кариера, но не защото са роми, а защото са развили необходимите им качества и са конкурентни на пазара на труда като специалисти. Те са търсени заради това и никой не ги отхвърля, заради етноса им.

Тук идва и основният ми въпрос – защо неправителствените организации, за които говоря и партиите, които визирам не показват тези хора? Защо основно място в техните медийни кампании са мизерията и нищетата? Кой има полза от това ромите тенденциозно да се представят като бедни, неграмотни, крадливи, непостоянни и като „вечните жертви”?

Няма да отговоря, нека изводите си ги направи всеки един, който е прочел това, но искам да кажа – интелигентните и успели роми ги има, много са  и не вярвам на никой, който ми казва, колко е тежко положението на ромите, защото преди да започнат да изпълват медийното пространство с проблемно ориентирани случаи и преди да се опитам да им повярвам искам да разбера колко от парите, които те са получили са отишли за решаване на проблеми на роми, къде точно са работили, как и защо точно това.

Преди да им повярвам искам да разбера защо не се изгражда имидж на успелия ром, а се говори за това как недопускането на каруци в центъра на столицата е дискриминация?

Защо тези хора ми казват „Виж колко мизерно живеят” и разчитат на съчувствието ми, а не ми кажат „Виж, като се инвестира в тях, колко добри стават?”

Това е един сблъсък  между моите ценности и визия за ромите и това, което се показва, което е визията на 99% от българите и турците за ромите. Защо и кой печели от това?



Тагове:   ром,   Образът,


Гласувай:
0



1. sunlit - Не съм съгласна с написаното. Може и ...
12.09.2007 14:22
Не съм съгласна с написаното. Може и да има такива роми, но аз не съм срещала роми, които са успяли благодарение на умствения си потенциал. Всичко, което постигат "успялите" роми е благодарение на това, че си помагат и се подкрепят. Аз съм на мнение, че ромите не е възможно да се интегрират в нашето общество. А и защо да показват тези единици роми, за които говориш, че съществуат? Медийте показват бедните роми, тай като те създават безмирици и проблеми в обществото, както се показват и такива българи. Има изключително много умни българи успяли в България и чужбина, но говори ли се за тях? Бих казала, че доста рядко, пък какво остава за няколкото умни роми.
цитирай
2. viovioi - da
12.09.2007 14:48
Но те не го желаят. Или по точно не осъзнават, че трябва да се работи за да се яде. И трябва да се изкъпеш за да не миришеш. А това не им допада.Предпочитат да лежат за помощи, да крадат и да не учат. Ако може и някой тока да им плаща, или да го опрости ще е ОК. България е държава на българите. И да помислим, че има и бедни и гладни българчета, ако може извинете!!!
цитирай
3. benra - Аз пък
12.09.2007 14:51
съм абсолютно съгласна с написаното.Изкривява се същността на успеха и причините на неуспеха на тази общност-ромската. Въпросните организации имат изгода болшинството роми да са малограмотни и оскотели,защото по този начин ги ползват като оръжие за собствет интерес. Защо да показват,че успехът е не просто възможен, а реален?
цитирай
4. sunlit - А да имали полза от това. Хайде и нас ...
12.09.2007 14:58
А да имали полза от това.Хайде и нас да ни направят неграмотни, защото ще имат полза от това!Какво е това?В 21век сме все пак!Не може да нямаш елементарна здравна култура и хигиена! Нали постоянно ги дават как си захвърлят децата и нямат никаква отговорност!И все нямали работа, е то за българите няма, пък те искат да ги наемат без никаква квалификация и все се оплакват, че били дискриминирани!Ами да се докажат на обществото!Да видим, че като им се даде работа ще я вършат, но не вярвам, че това е възможно!
цитирай
5. анонимен - Ne znam , ama...
12.09.2007 15:03
snimkata na avatara e nomer 1 :) iskam az da sam na mestoto na taia jaba
цитирай
6. pakostinka - Всъщност, voivoi i sunlit,
12.09.2007 15:14
вие доказвате твърдението ми.
Искам да ви попитам, с колко роми сте разговаряли, с колко успели роми сте се срещали?
Доказвате твърдението ми, че медиите и организациите, които са в кръга на усвояване на средства за роми имат интерес вие да мислите така, защото после изводите са: ромите са дискриминирани, живеят мизерно, нямат квалификация, не са приети от обществото и т.н., което е само една част от истината.
Ако не познавате успели роми, но генерализирате по този начин, дали това ви прави обективни или е "обективното" мнение на хора, които печелят много пари от това?

Sunlit,
Именно за това говоря - постоянно дават роми, които продават децата си, но не дават другите роми. Не вярвай безрезерено на медиите, те са най-големия инструмент за манипулация и печелят най-много пари от това.

Voivoi,, да и ромите са преди всичко българи.
цитирай
7. viovioi - днес не ми се кара с никой, защото съм добра,
12.09.2007 15:25
а съм добра защото получих заплата!!!А като изляза от работата сигурно първото нещо което ще ми се случи е някое дрипаво циганче дето диша в найлонов плик да ми каже"како дай 0.50 ст, да си купя...", а по натам до ъгъла няколко ромки може да се опитат да се сбутат с мен и да ми свият паричките. Техната мама!! Да не продължавам, че се самонавивам и ще се отпуша и ше ви отнеса с доброта и усмивка)))
цитирай
8. thomas - Успелите роми...
12.09.2007 15:29
Ако има успели роми, то те със сигурност няма да парадират с това, че са роми, защото това ще заличи успеха им. Защото общо погледнато, ромите са мързеливи, крадливи и на никое общество не са донесли нещо добро. Подобно и никой нормален успял българин по света не се хвали с този факт, освен пред българските медии, за да не ги обиди. Иначе никъде по света от нас не очакват да сме добри, честни, умни и професионалисти и ако искаме да приемат, че наистина сме такива, трябва ако не чак да крием произхода си, то поне да не наблягаме на него, камо ли да обясняваме уменията или постиженията си с него...

Генерализирането може и да не е съвсем справедливо спрямо една отделна личност, но сигурен съм, че все някъде има и някой лъв, дето не обича да яде хора. Обаче ние си знаем, че лъвовете ядат хора и се пазим. И никоя организация за защита на дивите животни не ни е обвинила досега в това, че генерализираме.
цитирай
9. sunlit - :)
12.09.2007 15:31
Никога не съм вярвала безрезервно на медийте. Аз познавам много умни и успели хора, но хм... зашо нито един от тях не е ром? Къде са тези успяли роми? Кажи ми да отида да ги видя и да разговарям с тях... не знам къде си ги видяла! Лошо няма да ги има в крайна сметка, ако се стегнат и образоват и престанат да ни крадат още по-добре за нас самите!
цитирай
10. анонимен - Потребител
12.09.2007 15:33
не подкрепям напълно тезата, че ако инвестираме в тях задължително ще има резултати. какво да кажем за новите кооперация които им построиха преди десетина години в района на Руския пазар. получиха ги срещу минимални суми, както се казва за без пари и какво стана? за отрицателно време всичко разрушиха: то не бяха животни по терасите, то не бяха огньове в стаите... за нула време всичко потъна в мизерия. как да му дадеш визия на това?
и прав/а е sunlit - толкова умни и успели българи има, но медиите предпочитат да ни показват упадъка и простотията на младото поколение. проблема е общ и не засяга само циганите...
цитирай
11. sunlit - Ами да!Каква интеграция! Вярва ли ...
12.09.2007 15:41
Ами да!Каква интеграция! Вярва ли си този, който мисли, че може да се интегрират ромите? Те не знаят как да се държат и най-лошото е, че много си позволяват и вечно си търсят правата и все ние сме им виновни. Никога не търсят вината в себе си!
цитирай
12. thomas - Точно като българите...
12.09.2007 15:46
Ние сме точно такива цигани за Европа, каквито са нашите за нас. :-)
цитирай
13. анонимен - A?
12.09.2007 15:53
А Джингиби одил ли е у Европа?
цитирай
14. sunlit - thomas
12.09.2007 15:54
За съжаление сме си изградили такъв имидж :)
цитирай
15. pakostinka - @ Voivoi,
12.09.2007 15:58
ок това е така и не го отричам. Ситуацията обаче е такава, защото разно политически партии и неправителствени организации печелят от това и това е тезата ми. Всичко, което се прави за ромите или се твърди, че се прави /е почти всичко/ е ненужно, непрактично и неадекватно на ситуацията. Замисли се, че някой има полза от това да има дишащи лепило роми, които просят или такива, които да те оберат. Не ми казвай, че няма органи и власти, които могат да повлияят или че те са безсилни - не, просто някой има интерес и този някой не печели нищо от това да се покаже, че не всички роми са такива, защото механизмите и приоритетите за финансиране ще се променят.
Представи си да няма етническо напрежение - можеш ли да си о представиш? Ами ако се случи въпреки всичко и то изчезне, какво се случва с милионите пари, които идват по линия на Европейския социален фонд, от които само сега се дават около 13 милиона от МОН за интеграция? Ако не се манипулираше по този начин обстановката и не се насаждаше всичко, което ни се насажда какво щеше да се случи с партии като "Евророма", "Рома", "Атака", или с ВМРО?
И всичко по веригата...истината е, че никой освен обикновения гражданин няма интерес нещата да са ок и докато е така хора като теб ще се сблъскват с такива роми и като чуят тази дума ще се сещат само за онези, които дишат лепило...и т.н.

@ Thomas,
някой гони ли от джунглата лъва, който не яде хора?

@Sulnit,
просто трябва да се огедаш и да искаш да ги видиш, за да ги видиш. Иначе нали не си представяш, че ще кажа къде работят приятелите и познатите ми и ще кажа "Ето малко маймуни, които минаха успешно експеримента - вижте ги"...

@ Анонимен,
мисля, че говорейки за инвестиции имаме предвид различни неща - аз говоря за образование, работа и изобщо за всички неща, които са необходими както на роми, така и на българи, за да бъдат конкурентноспособни, само където едно дете, учещо в училището в Столлипиново няма как да получи образованието, което получава дете ходещо на училище в центъра на Пловдив...та за неща от този сорт говоря, а не за къщи.
Освен товане знам доколко темата за успелите българи и упадъка на младото поколение има връзка, но все пак... отново става въпрос за инвестиция и то за такава, която е качествена и осигурява качествен продукт на изхода на системата.

И още нещо, Sunlit - ти научена ли си се родила или някой те е научил?
цитирай
16. анонимен - stiga sme gi tolerirali
12.09.2007 16:06
vreme e veche da zapochnat da se suobraziavat s zakonite na tazi durjava shtom iskat da sa neini grajdani.stiga sa jiviali kato paraziti na nash grub.stiga sme im plashtali toka i stiga sa ni smukvali 9 koji ot gurba za da gi nastaniavat v obshtinski jilishta i da im gi podariavat.
цитирай
17. анонимен - produljenie
12.09.2007 16:13
i stiga sme gi imali za hora za men ne sa hora sushtestvata koito si prodavat decata i se opravdavat s bezparichie.predlagam da gi opakovame v rozava hartia i da gi podarim na e.c.koito tolko mileiat za tiahnite prava i ni otpuskat pari za vsiakakvi izmisleni programi samo i samo da si stoiat ciganite v bg.
цитирай
18. анонимен - Потребител
12.09.2007 16:15
Говорейки за инвестиции става дума за съвсем еднакви неща - нали искаш да се гради имидж. ами аз това се опитвам да ти обясня - той след като му е дадена възможност и докаже, че не е примерен гражданин и не стопанисва това, което му е поверено както се следва, то представи си ефекта от други инвестиции. Та за неща от този сорт става дума, не само за къщи ;)
И ще ти кажа общото между темите за успелите българи и упадъка на младото поколение: това е образа, който се създава в очите на обществото или точно този образ, за който ти говориш. ти говориш за образа на не/успелия циганин, а аз ти казвам: "погледни образа на не/успелия българин"
ще видиш, че ситацията е същата и няма смисъл да търсиш телето под вола. не циганите са неоправданите в случая - всички сме под този знаменател!
цитирай
19. sunlit - pakostinka : Aми не съм се родила ...
12.09.2007 16:26
pakostinka : Aми не съм се родила научена, но съм положила усилия да се науча и да постигна нещо. А ромите не мислят като мен, затова са в такова положение. Всеки трябва да се бори и да ИСКА да се научи!
цитирай
20. sunlit - Нека да добавя и новината, която ...
12.09.2007 16:34
Нека да добавя и новината, която прочетох: http://esenka.blog.bg/viewpost.php?id=109480
цитирай
21. potrebitelskoime - новината всъщност
12.09.2007 16:47
е от днес.бг. ето и линка: http://www.dnes.bg/article.php?id=41125

и така е - не можеш да научиш някого, който не иска да се научи. ако щеш и в Харвард да го пратиш. дори и да му платиш всички разходи. това е въпрос на манталитет, а не толкова на усилия от страна на обществото ни.
цитирай
22. rossizoran - Има и образовани роми. Има и много ...
12.09.2007 16:52
Има и образовани роми.Има и много талантливи!Аз познавам такива-Сали Ибрахим-невероятен човек и поетеса!Някой има интерес да не се образоват.Интеграцията е доста трудна,наплашени са и се сегрегират.Трябва време, за да те приемат за един от тях,а дали ще се почувстват едни от нас е сложно да се каже.Попадала ми е полицейска извадка за престъпленията по етноси.Много "шокиращо" беше,че за срок от пет години престъпността при ромите варира,а при българи и турци стабилно нараства.Има много неприятни случай на улично хулиганство от тях,но наистина няма да е зле да се представят по медиите и нехните успели хора.Но тук идва другата крайност.Не бива да ги делим от нас.В България сме и като граждани на тази страна на всички ни е трудно!Разни партийки застават зад тях като циганския зет Кънчев и ги използват за мижавата си полит.кариера.А необразвания човек лесно се манипулира и е подвластен на низки инстинкти.Виолета Драганова е образовано момиче,но благодарение на етноса си влиза там,където Росица Драганова не може.Аз съм Росица Драганова.Имам пред вид че някои от тях парадират с товауче сами са успели...А ти, който четеш сега нали и ти сам си успял!
цитирай
23. potrebitelskoime - нека не се заблуждаваме
12.09.2007 17:10
делът на престъпленията извършени от цигани е доста по-висок от тези извършени от представители на други етноси. и кой е наплашеният в случая:
циганинът дето не си плаща билета или кондукторът, който трябва да го глоби?
цитирай
24. sunlit - Аз също мисля, че ромите извършват ...
12.09.2007 17:24
Аз също мисля, че ромите извършват много повече престъпления. Малко са тези, които си изкарват парите с честен труд!Не си плащат билета, хващат ги без билет и те започват да се карат на кондуктора, сякаш той им е виновен...Омръзнало ми е да ставам свидетел на подобни ситуации
цитирай
25. анонимен - Недоумявам
12.09.2007 17:27
имам усещане,че коментиращите масово не разбират идеята на pakostnika.А именно, че в общественото пространство умишлено се представя едната страна на ромите и тяхната същност.Аз лично не видях в написаното от него да се казва,че ромите не са едикакви си, а че не са САМО едикакви си...и кой има изгода да се вижда само едното им лице, грозното.
цитирай
26. sunlit - Ами мисля, че се спомена факта, че ...
12.09.2007 17:32
Ами мисля, че се спомена факта, че успяли българи не се показват, като се има предвид, че не са малко, пък какво остава за единиците успяли роми. Медийте търсят сензацията и явно не са сметнали, че това да покажат успял ром, би заинтересувало някого. Спомням си, че покрай случаите с пожарите едно ромче беше спасило хора и го наградиха с медал. Ето, че понякога и хубави неща дават за ромите, но е ясно защо се случва толкова рядко. От ежедневните им безмирици, нямаме възможност да помислим колко добри и умни могат да бъдат!
цитирай
27. potrebitelskoime - анонимен
12.09.2007 17:43
а аз имам усещането, че ти масово не си изчел коментарите за които говориш. защото повечето от тях са в резон с написаното в поста. аз ще повторя пак: не циганите са онеправдани за това, че се показва само грозното им лицe, а всички ние. докато се ширят анкети и коментари относно простотията и невежеството на младото българско поколение, как биха ти изглеждали на този фон изказвания "колко са способни и талантливи" циганските младежи?
цитирай
28. pakostinka - Така,
12.09.2007 18:03
коментарите по темата показват няколко неща:

1. Колко правилна е тезата ми и как наистина моето мнение противоречи на масовото такова. Не се опитвам да изкарам себе си възвишена или нещо подобно, но определено съм доста по-толерантна от една голяма част от хората, а съм такава, защото все пак се срещам, говоря, пия бира и работя с роми и съм видяла, че монетата има две лица. Това с монетата и лицата явно не го виждат голяма част от коментиращите.

2. Масовото мнение е отново - грамотните и успели роми са такива по някаква случайност, но те не са толкова малко, просто както каза Thomas - те не се гордеят с етническата си принадлежност, защото знаят как ще бъдат /не/приети.

3. Всичко си гледаме от нашата си камбанария и не правим никакъв опит да се опитаме да погледнем от друг ъгъл и да видим малко по-далече от представата, създадена на база на 5 до 10 срещи и масова медийна манипулация.

4. Никой не говори за изтъкване на ромите на фона на българите. Говоря за формиране на реална представа, че както има роми, които крадат, така има и такива, които се срамуват от тях. Говоря за това, че както има роми, които се подписват с Х има и доценти и професори и т.н.

5. Последното нещо, което искам да правя е да противопоставям роми и българи, но за съжаление медиите, политиците и разните организации са си свършили добре работата и коментиращите имат нужда от противопоставят и дискриминират.

6. По отношение последния коментар на potrebitelskoime искам да попитам - как ти се струва, покрай проучването на "Медиана" за неграмотността на младите хора, изводът, че увеличаващата се популация на ромите е сериозна заплаха. Не е ли това отново, вмъкнато между друго отново дискриминиране на база етническа принадлежност и внушаване за пореден път каква заплаха са ромите? Никъде не се говори за това, с колко некадърници са нтъпкани училищата ни и как скачат отново за по-високи заплати, без да предлагат нищо насреща - Не. Говори се за това колко неграмотни са младите хора и как делът на неграмотните ще става по-голям, само защото ромите стават повече.

7. Моля Ви, да спрете да изопачавате написаното от мен и да се опитате да ме убедите, че всички роми са такива и че те са виновни за всичките ни проблеми. Не са, защото българите са тези, които правят политиките, а за некачествените програми и стратегии и липсващите резултати сме виновни ние - българите, защото ние ги правим или поне онези политици, които ние избираме.

цитирай
29. jesusbg - Време е
12.09.2007 18:42
и самите роми да направят своето израстване и да станат достойна част от нашето общество (като арменците, евреите, турците) и д асе гордеят, че с ачед аБългарски
цитирай
30. анонимен - Пакостинка,
12.09.2007 18:45
по т. 6 - ти сама ли се образова или ходи на училище да те образоват разни "некадърници"? Защо не си стоя вкъщи самостоятелно да учиш, ами слуша уроците на тия, дето скачат за заплати?
Не е ли най- добре да се закрият всички училища в страната и всеки сам да си се учи - така - като теб!?
цитирай
31. internationalist - Браво на Авторката!!!!!!!!!
12.09.2007 20:03
Смея да твърдя,че познавам Циганите/стига с това Роми,на български е Цигани/.Наемал съм стотици от тях,контактувал съм до безкрай как живеят,какво мислят и т.н.Авторката е просто Брилянтна.Завиждам на стила и познанията и.Ако в този сайт повечето бяха като нея,щеше да е едно прекрасно място.
Който мисли че съм голословен да прочете моите публикации по Циганските въпроси!!!!
цитирай
32. internationalist - Браво на Авторката!!!!!!!!!
12.09.2007 20:04
Смея да твърдя,че познавам Циганите/стига с това Роми,на български е Цигани/.Наемал съм стотици от тях,контактувал съм до безкрай как живеят,какво мислят и т.н.Авторката е просто Брилянтна.Завиждам на стила и познанията и.Ако в този сайт повечето бяха като нея,щеше да е едно прекрасно място.
Който мисли че съм голословен да прочете моите публикации по Циганските въпроси!!!!
цитирай
33. nakom - Моля авторката да даде пример за успели роми
12.09.2007 20:37
накратко, без имена, ако може с образование и колкото се може повече детайли, манталитет итн.Интересувам се.
След 18 месеца работа с цигани на лъвов мост, имам такова мнение за този етнос което не ми се споделя на публично място.Но без да влагам расизъм се интересувам от т.нар грамотни и образовани роми.Интересно ми е какъв е критерия за "успял мангал"
цитирай
34. thomas - Мдааа, циганска му работа...
12.09.2007 20:41
http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1089654
цитирай
35. buket - постинга Ви
12.09.2007 20:47
Постинга Ви е един голям и хубав коментар. Той ще е изненада за някои коментатори, защото е и едно малко откритие.Ако горе, там където сте вие,виждате напреднали роми в интелектуално отношение,то същото е и при мен долу, където е физическия труд и съм споменавал, че има доста работници роми, които работят перфектно, когато не са експлоатирани.
Поздрав!
цитирай
36. анонимен - За да има повече успели цигани...
12.09.2007 20:51
...е необходимо само едно - да им се спрат авантите. Мургавите никога, повтарям - НИКОГА няма да започнат да учат и да работят, докато ги хрантутим. Нито ще спрат да нарушават законите, докато така наречената ни държава им позволява да крадат, убиват, изнасилстват и мародерстват безнаказано. С възпитание и сладки приказки могат да бъдат направени хора нищожен процент от хъхрещите - за другите трябва здрава сопа и никаква милост. Просто не можем да търпим и толерираме бандитизма на 500 000 цигани, само защото имало 15 000 интелигентни, честни, способни и успяващи. Тук не става дума за деление по етнически признак, а за елементарна справедливост и законност.
цитирай
37. mentat - За да има стимул за развитие от ст...
12.09.2007 22:13
За да има стимул за развитие от страна на ромите трябва отношението към тях да е като към българите. И стига вече с тия помощи за тях. Туморът се маха, не се подхранва. Иначе другия вариант е ясен: етническа война.
цитирай
38. анонимен - Ромите са народ различен от нас с чар ...
12.09.2007 22:33
Ромите са народ различен от нас с чар доброта и много талант.Ако тази държава издигне и подкрепи интелигентния ром и му се довери ще се създаде елит-интелект,който ще промени мисленето в тази общностТака направиха с негрите в Америка,създадоха елит във всички етажи на обществото имИ онези жалки негри от гетата станаха адвокати,министри а защо не и президент утреТова за мен е пътя ,новите роми са горделивиВиждам очите им от мъст когато ги обиждат и гаврят.Помощите това е разврат за живот и тежест за обществотоРавни права с българите,ако не си плащат данъците да нямат право да гласуват и решават съдбата на държавата.Много неща трябва да се променят но без елит те ще бъдат винаги онази сган която е виновна за всичко в нашата обрулена от кого ли не държава.
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
39. nakom - Како Джулия - ходи си в твоя напарфюмиран свят
12.09.2007 23:50
да си разхождаш пуфито.Нещо не си наред определено
цитирай
40. justin - ay
13.09.2007 00:13
ayyy
цитирай
41. pakostinka - Специално за nakom
13.09.2007 00:16
Виолета Драганова - бивш водещ на "Полет над нощта", сега работи в ПР агенция
Доц. Христо Кючюков - преподавател във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий"
Доц. Методи Филчев - занимава се с хореография и има доста грамоти за дейността, която извършва включително и признание от министъра на културата.
Николай Кирилов - председател на борда на Фондация "Рома - Лом"
Лиляна Ковачева - експерт по майчин език към министерство на образованието
Йосив Нунев - началник отдел в МОН
Сали Ибрахим - отдел "Култура" в столична община
Йордан Тахир - юрист в "Райфанзенбанк"
Виктория Тахир - експерт в МОН
Георги Парушев - писател
Анита Кристи - ромска певица и актриса
Красимир Джамбазов - класически цигулар, който в момента е във Франция
Мариян Огнянов - български футболист /единствен отбелязал гол в Шампионска лига/
Иво Папазов - нужно ли е да пояснявам?
Васил Чапразов - гл. редактор на Дром Дромендър
Александър Филипов - зам. министър на министерство на бедствията и авариите
Румян Русинов - зам. директор на ромски образователен фонд
Малик Маликов - известен ромски деец, завършил Музикална академия - цигулар
Живко Петров - пианист, който работи с Белослава и с Мария Илиева
Проф. Чирков - не е нужно също да пояснявам
Васил Боянов, известен като Азис...
Бони - певица и актриса
Кремена Будинова -незряща, водещ на сутрешен блок
....изясни ли се какво имам предвид, когато говоря за успели роми...
А колко от вас са чували тези имена и знаят, че те са роми?
Лесно е да генерализираме и отричаме, но е трудно да потърсим тези имена.
Лесно е да четем за ромите-гратисчии и ни изнася, но е трудно да приемем, че има и такива, които се срамуват от хората от своя етнос, така както ние се срамуваме от много българи...

Етническа война? Честно - болни сте.
Тумор, който трябва да се изреже - крайно е.
Отказвате да приемете нещата такива каквито са...защо ли и дали вие печелите от това?
Помислете малко...само малко...и ще разберете, че накой друг се надсмива над вас и докато мислите по този начин се стичат много пари в неговите джобове...или в техните...
цитирай
42. pakostinka - И само още нещо
13.09.2007 00:20
казала ли съм, че съм "За" неплащането на сметки и за вечните социални помощи? Защото аз някъде съм пропуснала къде съм го написала ...или просто ви изнася по този начин да променяте нещата?
цитирай
43. pakostinka - Ааааааа и последно...
13.09.2007 00:46
Анонимен 30,
за щастие, завърших средното си образование преди доста години и тогава учителите не мислеха за това как по-лесно да изкарат деня си и как да повишат заплатите си, без да дават нищо в замяна и бяха преди всичко учители и възпитаваха.
Аз знаех не само кой е Дарвин, но и много повече неща и ме мотивираха да уча, а да не говорим за това че именно учител ме накара да се влюбя в книгите и благодарение на него започнах да чета.
Когато аз бях ученичка, учителите ни третираха като хора, а не като средство за изкарване на препитание и т.н., но повярвай ми ако бяха такива безумци каквито са станали сега щях да съм или безумно проста или да съм завършила като частен ученик, така че...нищо лично, ама са некадърници и рекетьори.
цитирай
44. thomas - Мариан Огнянов, викаш...
13.09.2007 01:18
А ти за него след ОНЯ гол, когато всички го превъзнеоха, чула ли си? Защото аз не съм. Нещо повече - тогава ми стана интересно и почетох. И от това, което прочетох, разбрах че няма да го бъде. Защото по всичко се виждаше, че гетото го тегли много силно обратно. Когато го казах, всички ме плюха за това, че отричам той да има бъдеще. Но от него звезда така и не излезе. Иначе такива като него със сръчност непрекъснато "вкарват голове" в Западна Европа под формата на откраднати портфейли и други подобни...

От другите, които си изброила, едни са известни с нещо, други са просто анонимни имена на незнайни хора с обикновени професии. Т.е. нещо много малко останаха наистина изявените! Да не говорим за недоразумения като ЙосиВ Нунев, който с името си и длъжност в МОН на практика легализира неграмотността :-)

Чирков!? Та той е израснал напълно изолиран от средата си! И толкова надалече от нея, че просто няма никакво значение, че е циганин (да не говорим, че и той се оказа, че е спорна личност, макар и определено да е носител на някакъв успех)!

Да не би някой да казва, че те ГЕНЕТИЧНО не стават!? Няма такова нещо! Просто средата им е развалена и ги съсипва. Цялата им култура цени това, което цивилизованите хора не приемат. И това няма как да се промени. Тя е туморът. И е много упорита. Нали в края на 70-те се опитаха да ги интегрират. Живеех в кв. Надежда тогава. Построиха нови блокове. На партера във всеки вход сложиха по едно циганско семейство. Е да не ти описвам в каква цигания се превърна целия квартал!

А впрочем Иван Костов!? Последно!? От тях ли е или не е!? :-) Няма да питам дали е успешен или не, че ще стане мазало, ако преместим спора в тази посока :-) И определено забрави Митко Щерев, който за мен е много по-светъл пример от някой си анонимен преподавател във ВТУ, каквото и да значи това.

Ромите имат дарби, особено в областта на музиката и танците, нямат обаче цивилизованост и нямат желание да имат. Нямат и никакъв усет за ред - всичко при тях е стихия. Определено са спънка за всяко общество и много повече му пречат, отколкото помагат.
цитирай
45. yuliya2006 - до 39
13.09.2007 09:59
Скъпо малко слънчице,опитай се да приемаш различното,може да научиш нещо.А ако не се опиташ ,просто го отмини като нереално и неразбрано.
с много обич за теб ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
46. анонимен - (
13.09.2007 10:04
Не разбирам това ли ви е най-големия проблем та сте го задъвкали.Аз не съм видяла замислен(по въпроса за интеграцията)циганин,на мен защо да ми пука аз не държа да се интегрирам с тях,ако те настояват(в което се съмнявам)да си решават проблема.Аз в моето такси цигани не качвам-миришат ми.Във Филиповци изобщо не стъпвам.
цитирай
47. buket - спомних си
13.09.2007 10:37
Понякога съм се замислял защо ромите са бедни.Ето пример.Моите прародители бяха бежанци от Турция,заселени в южна България.За моя радост видях че те са наследници на земи, които бяха идеално картотекирани, за разлека от сега. Държавата беше оземлила бежанците с по 50 декара земя, а богат дарител беше построил в много села стабилни къщи които стояха до скоро, така наречените Шаронски къщи.Селяните оцеляха.Ние сега оцеляхме благодарение на тези земици край морето.Не съм чул на циганите да са раздавани земи, тогава защо се чудим защо са бедни.Въпроса е сложен както много други.Ако не беше тази земя, може би мен нямаше да ме има. Баба ми е имала 13 деца, останали са три, заради малария и неплодородна земя. Излиза че капиталистическа България е мислела много по прогресивно.
цитирай
48. nakom - богатия дарител е т.нар бежански заем
13.09.2007 10:51
отпуснат по препоръка на Шарон - мисля беше французин именно за подпомагане на бежанците.Затова се казва Шаронова махала - и не е само една а са много в различни градове.Същия този заем от който мисля последните траншове са забавени или неполучени защото с тях обратно на договора се е купувало оръжие.Мечтай си за богт дарител.
От изброените по-горе бих желал да се извадят певци и свирачи защото нито азис, нито ибряма нито мариан огнянов ги броя за грамотни и успели с мозъка си (хайде за ибряма нямам инфо ама да наречеш азис грамотен или интелигентен си е ......), така че не остават толкова много.Също като успели не бих желал да ми се бутат разни председатели на различни ромски организации, чиято дейност е противоречива и с видимо мизерни резултати.Също и политически кадри избрани на етнически принцип (иначе никога няма да са във властта).За експерта по майчин език и за неизвестния мене писател Парушев изобщо не ми се коментира.За Чирков - също.Въпреки безспорния си успех, това име е по скоро негатив за мен.Така че не ми го навирайте като успял.
За Красимир Джамбазов признавам.Извън кларинета и маането-цигулката не ецигански инструмент.За Живко петров - да речем също.НИщо общо с Бони ;-).
И все пак имате право, има си хора и сред циганите.И аз познавам такива.Но това не решава проблема.Напротив - изключенията просто потвърждават правилото.
цитирай
49. pakostinka - Thomas,
13.09.2007 11:00
това, което казваш отново звучи по следния начин "Тези, които са успели са такива, защото са израстнали сред българи, а това не се брои". Ми не е така, защото се брои и защото няма как да знаеш дали само средата им оказва такова влияние или са комплекс от фактори.
Искам да ти кажа само нещо - не е нужно да си много известен и много богат, за да се наречеш успял, така че ако твоята представа за успял човек е една, то моята е съвсем различна и не можеш да ми казваш как само защото не си чувал нечии имена те не са успели.
Някога влизал ли си в ромска общност? Знаеш ли как реагират, когато започнеш да говориш за някой от тези, които написах, знаеш ли как се гордеят с тези хора, знаеш ли колко много пожелават да станат като тях? Не. Не знаеш и няма как, защото твоята представа за успех е една и друга за хората, за които ти говоря.

По отношение на средата - ще ти кажа само едно нещо. На едно от последните ми пътувания се срещнах с жена на средна възраст, с три деца, която живее на село. Имат къща и земя, която обработват и по този начин се препитават. Случайно разговорът стигна категориите "успял и неуспял" и аз я попитах как се определя тя. Тя ми отговори, че е излючително успяла, защото никога не съм имала собствен дом и защото доказах на себе си и на семейството си, че можеш да живееш добре, не само ако крадеш, но и ако се трудиш.
Това е един успял ром. Да, има и много такива успели българи, но не говорим за това сега.
Така, че... не можеш да генерализираш и не можеш да зачеркваш някой, само защото ти не си чувал за него, а недоразумения като г-н Нунев винаги е имало и ще има, но това не означава че не са успели - говорим за различни неща.

@ Sulu,
има и много българи, които миришат. И не ми е най-големия проблем, ама ми е проблем. Проблем?
цитирай
50. анонимен - (
13.09.2007 11:14
Pakostinka, съжалявам,ако съм прозвучала крайно аз не съм расистки ориентирана,просто са ме прецаквали клиенти цигани и от там ми е тази неприязън.Лек ден.
цитирай
51. sunlit - Всички роми искат да успеят, мда то ...
13.09.2007 12:35
Всички роми искат да успеят, мда то така да си го искаш и да си мислиш, че ще стане е лесно. Но защо не полагат никакви усилия? Колко завършват висше образование? Дори повечето са само с основно или начално!

pakostinka: Искам да те попитам дали смяташ Тома Томов за успял ром?
цитирай
52. viovioi - *
13.09.2007 15:36
Много мнения прочетох, но никой не спомена, че нашите цигани се делят на касти, родове, кланове и тн. Те просто не са едно цяло, даже има цигани, които не си разбират диалекта. Това го знам със сигурност. И може би това разделение е и класово и интелектуално. Просто едните са с по голям шанс за успех, докато другите са почти обречени. Така е мисля. И накрая една усмивка от мен , подплатена с доза любопитство)
цитирай
53. buket - nakom
13.09.2007 15:40
Да бил е заем по-късно е бил опростен.
цитирай
54. akasha85 - БУЛГАР!БУЛГАР!
13.09.2007 16:06
много ясно и всевалидно правило е,че простият народ се управлява най-лесно!как няма да се лансират в публичното пространство неуспелите???та нали именно тях лъжат най-лесно,с най-минимални средства,особено по избори........и колкото повече са тези неграмотните,толкова по-добре за господата политици и партийци! а масово мнението,заложено като манталитет в България е да мразим успелия!!!!!!!е,как да се показват успели роми..............какъв масов ефект ще се получи-замисляли ли сте се???никой няма да каже ЕВАЛА на човека успял е!чеки и аз да се постарая,може и аз да успея,ако се потрудя........масовото мнение ще е хм!тоя кой знае колко е крал,за да се намърда сред "елита".......това е народопсихологията ни!ФАКТ!и недейте да скачате едни срещу други..........затова не се показват успелите.първо че са единични случаи,второ-няма да се постигне ефект мотивация,а обратното..........в нищетата си и заплашени,чисто инстинктивно,независимо от етноса,хората се сплутяват и се добива по-голям ефект!всичко е манипулация и особено ромите са най-уязвимия и лесно манипулируем етнос в БГ по този параграф.ако се върнем назад в историята,замислете се защо е оцелял нашият етнос под турско????????????заради заплахата от стопяване на етноса,заплахата и мизерията генерира сплутеност...
цитирай
55. pakostinka - Sunlit,
13.09.2007 22:42
Смятам че Тома Томов е единствено пример за успешно използван от българските политици ром, но не - за мен не е успял, иначе щях да го посоча.
цитирай
56. nakom - buket
13.09.2007 23:37
опростен заради комунизма.Иначе щеше да е част от данъците които щяхме да изплащаме до 1977 г.
цитирай
57. yuliya2006 - Браво Паки за темата!Знаеш ли би...
14.09.2007 11:16
Браво Паки за темата!Знаеш ли бизнеса ми позволява да общувам,да познавам много роми,турци,българиИма селища в който ромското население се занимава със земеделие,не краде,живее в големи къщи.Полето е пълно с продукция и няма една кражба.НАЙ-ТОЧНИТЕ ХОРА С КОЙТО РАБОТИМ СА ТУРЦИТЕ,КАЗАНА ДУМА-ЗАКОН.Ромите са много различни зависи къде живеят ако са в гетата на големите градове,там е страшно,безработица,насилие.Проституцията при младите роми е чудовищна,те хранят семействата си с тяхно знание.Имаме много приятели роми-всеодайни,човечни,раздаващи се,просто искат толкова малко,да не ги гледаш отгоре.Да разговаряш с тях като с равен,да ги разбираш
Но новото поколение роми,те са различни,те искат да бъдат и ще бъдат равни с насЗащото ако в Америка някой каже- мръсен негър,затвора му е осигуренДа забравим расизма на отношение към по-слабите,защото по-същия начин нас също в други държави могат да ни обиждат.Но задълженията,данъците равно с нас защото в това отношение има дискриминация към българите а те робски мълчат и само плюват,май себе си.
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
58. ketballu - да се стягат и сами да си постигат целите
14.09.2007 15:38
аз няма да си мръдна пръста за тяхната интеграция,не държа.Срещала съм се с всякакви цигани и те могат да постигат,ама да го направят сами.Как някои успяват,други не?Значи може.На първо място трябва да спрем да ги хрантутим,мисля аз.Сами да помислят за образование и реализация.Сами да си го издействат.Ако се държат прилично,никой няма да е против тях.
цитирай
59. анонимен - борба на образи
15.09.2007 17:49
г-це,оферти за изграждане на образи се правят на други места.
не ме вкарвайте в портфолиото си тук.
идеята,че образът е лош,щото лоши хора го правят,иде да подскаже-сменете ги с добрите.
играта с образите не е невинно занимание.
цитирай
60. maxfun - или образът на поета като млад пес
28.09.2007 17:24
опитай с понятието (би) ром
цитирай
61. strianakiev - Да попитам...
22.10.2007 22:29
Бихте ли ми казали, коя от формалните или неформални организации е изпратила при Вас свой представител за да Ви попита дали имате нужда от помощ ...или майка България е мащеха за нас..
цитирай
62. анонимен - Уважаема авторке,
04.02.2008 16:12
Добре е като цитирате имена на роми да проверявате преди да говорите.Работя в Райфайзенбанк от 3 години и не познавам юрист с име Йордан Тахир:-)
Доколкото прочетох размислите Ви за ромите, схванах,че сте добронамерено настроена към тях.Няма лошо.Но прозира и нещо друго:Вие самата вероятно имате ромска кръв.Лошото е,че се срамувате от това.Не желаете да признаете нещо толкова елементарно!Това си е Ваша работа,естествено. Но никой,който се срамува от майка си от рода си не заслужава уважение.
цитирай
63. анонимен - ponezhe vidah che kirilicata ne izleze dobre...
04.02.2008 16:14
rabotia v Raifaizen bank ot 3 godini, i iurist s ime Iordan Tahir ne poznavam.Iavno chast ot imenata tuk sa plod na fantaziite na tova momiche.
цитирай
64. анонимен - Боже какъв ти доцент е този Методи Филчев бе и от къде по-точно е станал такъв
16.07.2009 09:12
pakostinka написа:
Виолета Драганова - бивш водещ на "Полет над нощта", сега работи в ПР агенция
Доц. Христо Кючюков - преподавател във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий"
Доц. Методи Филчев - занимава се с хореография и има доста грамоти за дейността, която извършва включително и признание от министъра на културата.
Николай Кирилов - председател на борда на Фондация "Рома - Лом"
Лиляна Ковачева - експерт по майчин език към министерство на образованието
Йосив Нунев - началник отдел в МОН
Сали Ибрахим - отдел "Култура" в столична община
Йордан Тахир - юрист в "Райфанзенбанк"
Виктория Тахир - експерт в МОН
Георги Парушев - писател
Анита Кристи - ромска певица и актриса
Красимир Джамбазов - класически цигулар, който в момента е във Франция
Мариян Огнянов - български футболист /единствен отбелязал гол в Шампионска лига/
Иво Папазов - нужно ли е да пояснявам?
Васил Чапразов - гл. редактор на Дром Дромендър
Александър Филипов - зам. министър на министерство на бедствията и авариите
Румян Русинов - зам. директор на ромски образователен фонд
Малик Маликов - известен ромски деец, завършил Музикална академия - цигулар
Живко Петров - пианист, който работи с Белослава и с Мария Илиева
Проф. Чирков - не е нужно също да пояснявам
Васил Боянов, известен като Азис...
Бони - певица и актриса
Кремена Будинова -незряща, водещ на сутрешен блок
....изясни ли се какво имам предвид, когато говоря за успели роми...
А колко от вас са чували тези имена и знаят, че те са роми?
Лесно е да генерализираме и отричаме, но е трудно да потърсим тези имена.
Лесно е да четем за ромите-гратисчии и ни изнася, но е трудно да приемем, че има и такива, които се срамуват от хората от своя етнос, така както ние се срамуваме от много българи...

Етническа война? Честно - болни сте.
Тумор, който трябва да се изреже - крайно е.
Отказвате да приемете нещата такива каквито са...защо ли и дали вие печелите от това?
Помислете малко...само малко...и ще разберете, че накой друг се надсмива над вас и докато мислите по този начин се стичат много пари в неговите джобове...или в техните...

цитирай
65. анонимен - Боже какъв ти доцент е този Методи Филчев бе и от къде по-точно е станал такъв
16.07.2009 09:24
Знаете ли имал съм "щастието"да бъда близко до Методи Филчев и да видя как работи и трябвада ви кажа,че е типичен представител на своя етнос.
Обича да се самоизтъква,печели похвали за сметка на чужда работа за мене той е чист паразит защото обича да парадира с успехите си но за сметка на негови анонимни колеги работещи със съставите си но нямащи възможност да се докажат най-малкото поради липса на средства или друго.Какъвти хореограф като няма собствен състав а представя чужди състави за свои и чужди произведения също за свои.
цитирай
66. анонимен - Знаете ли имал съм "щастие...
16.07.2009 10:14
анонимен написа:
Знаете ли имал съм "щастието"да бъда близко до Методи Филчев и да видя как работи и трябвада ви кажа,че е типичен представител на своя етнос.
Обича да се самоизтъква,печели похвали за сметка на чужда работа за мене той е чист паразит защото обича да парадира с успехите си но за сметка на негови анонимни колеги работещи със съставите си но нямащи възможност да се докажат най-малкото поради липса на средства или друго.Какъвти хореограф като няма собствен състав а представя чужди състави за свои и чужди произведения също за свои.Бог е в харченето и оправдаването на средства от различни проекти и фондове,влага малко а всичко останало е за него.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1952148
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170