Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2007 21:37 - За ромите, каруците и организациите, които само претендират, че работят за интеграция.
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2010 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Толерантен човек съм, но винаги съм се опитвала да не преминавам която и да е граница – не съм искала да защитавам сляпо ромите и да обяснявам колко безправни са те винаги, нито пък искам да оправдавам българите за политиките и идиотските решения, които вземат и които в повечето случаи са поредица от такива, но все пак...

В България от доста време, заедно със „Закона за защита от дискриминация”, съществува и една такава комисия, чиято цел е да се прилагат мерките предвидени в този закон и най-вече да защитава дискриминираните, като тук не говорим само за роми – говорим за български граждани, без значение какви са техните пол, етнос, вяра, социален статус и т.н.

Много преди да се появи тази комисия се появиха множество организации, които работят за роми и много такива, които само претендират, че го правят. Тази организация, за която искам да пиша сега, според мен е от вторите, но това си е моето мнение – личното такова, на човек, който не разбира нещата и който може да се нарече лаик във всяко едно отношение.

Става въпрос за забраната на Софийска община, каруци да се движат в центъра и претенциите на една неправителствена организация за това, че тази забрана води до сегрегация. Хм... мислих  много и не ги разбрах.

Според  тази фондация, Софийска община е забранила придвижването с каруци в центъра, едва ли не защото знае, че водачи на тези превозни средства с животинска тяга са роми и че това е преднамерено, злонамерено и целящо ромите да се затварят в кварталите си. И това е една организация, която претендира с това че работи за интеграция на ромите и това е една комисия, която се бори за защита от дискриминация ? Интересни разбирания имат и двете структури, толкова интересни, че аз не ги разбрах, но по същество.

Защо според мен, фондацията, която е подала сигнала не цели реална интеграция  ли, ами нека се позова малко на „Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество”...забележете, че съм подчертала равноправно, защо ли? Защото нищо от това, което правят фондации, като тази не създава условия за равноправна интеграция, но да продължа.

1.    „Според рамковата програма,  пълноценното интегриране на ромите в българското общество, се намира в пряка зависимост от създаването на условия за съхранение на индивидуалните граждански права” – така, никъде не пише нищо за съхранение правата само на ромите, от което се подразбира, че се касае за правата на всички български граждани. В този ред на мисли искам да попитам фондацията, която е поискала подобно абсурдно нещо – къде са условията за съхраняване обикновените права на обикновените граждани, които се придвижват с колелета, автомобили или пеша? Не се ли замислихте, че една каруца в центъра на София, с това натоварено движение, с тези затворени улици и с толкова много хора, може да създадат предпоставки за сериозни инциденти, защото един кон може да подивее и да направи такива поразии, каквито не може да направи и най-мощния джип, най-екстремният колоездач или най-лудия пешеходец, но до тук не сме стигнали, нали защото мислим само за това как някакви решение, които забраняват придвижването с каруци в центъра на столицата дискриминират една група от хора и използваме това, че са маргинализирани, за да привлечем внимание и да си направим малко реклама – що, имаме нужда от пари ли? Искането на тази фондация, според мен противоречи с това основно положение на програмата, но да продължа.

2.    „Сттратегическата цел на Програмата е премахване на неравностойното третиране на ромите в българското общество” – ето това е. Никъде в заповедта на Софийска община не пише, че се ограничава достъпа на каруци, чиито водачи са роми и че се пускат такива, чиито водачи са българи – какво по-равностойно отношение искате мили дами и господа? Повечето водачи били роми – ми ето, отново нещата сочат равностойно третиране – всички се придвижваме пеша, с градски транспорт, колелета или автомобили... ще кажете, ама те нямат пари – ами и аз нямам винаги пари, ама какво да правиш – въпрос на бюджетиране и желание да изкарваш такива. Мила ми, фондацийко, аз по-равностойно третиране от това не знам накъде.

3.    Смятам, че със становища като това се затвърждават стереотипи и предразсъдъци, относно ромите и това, че ходят с каруци и колко са бедни и т.н. Ако една фондация претендира, че е обективна и отстоява интересите на всички роми би трябвало да се поинтересува от мнението на онези, които също представляват този етнос и които работят, изграждат положителен имидж на ромите и които са против премахване на забраната.  Е, аз не съм  ромка, не работя в такава фондация, но попитах няколко приятели, които са роми и които са категорично против удовлетворяване на вашите искания и определено се срамуват. Няма нищо равностойно в това да казвате „Ромите се движат с каруци, злите българи с коли и понеже българите са гадове не пускат ромите в центъра”, защото исканията изразяват точно това, а тези роми които познавам се борят и наистина работят за неутрализиране ефектите от стериотипното мислене, което вие налагате и им е много трудно, благодарение на вас. Може да сте много горди със себе си, като една фондация, която работи за интеграция на роми – БРАВО.

4.    Продължавам с цитатите - „Ромите в България са обществената група, която заема най-ниското стъпало на обществената йерархия. Те не присъстват адекватно в политическия живот и в управлението на страната”. Това е така и съм съгласна, но защо е така? Дали е заради това, че цветът на кожата им е по-различен или защото нямат нужното образование и защото все още няма достатъчно обучени кадри, въпреки че броя на студентите-роми, непрекъснато расте? Защо вместо да работите за това те да учат и да стават конкурентни ги карате да се придвижват с каруци и талиги? Или ще кажете, че заради това децата им не ходят в масовите училища в центъра – щото не се пускат каруци и родителите им не могат да ги водят на училище? Смешно е...вие връщате ромите назад, ама наистина и се излагате... и това наистина.

Има още много неща, които мога да напиша и да кажа, но ще спра, защото като цяло искането ви е абсурдно, идиотско, недомислено и нереално. В колко европейски столици има каруци в центъра? И понеже едно от твърденията е, че расовата сегрегация се дължи на това, че не се допускат каруци на места за обшествено ползване ще си позволя да цитирам един умен човек, който ми каза „Това, че можеш да се изпикаеш на средата на „Витошка”, означава ли че не трябва да използваш местата, предназначени за това?”

Искам да напиша нещо и за Комисията...

 Вие, там...да, точно вие – измислените натегачи, които симулирате дейност, така както и оргазми, предполагам, не сте ли там за да отстоявате интересите на всички? Преди да одобрите такова предложение замислихте ли се? Попитахте ли хората, които всеки ден се придвижват по тези улици какво мислят? Предположихте ли, че вашето одобрение и премахване на една такава забрана, може да доведе до повишаване на катастрофите,  още по-натоварен трафик и най-вече до нечия смърт?

С какво право твърдите, че забраната на Софийска община нарушава чл. 4, ал. 1 и 3 и чл. 5?

Ами не ги нарушават, защото те гласят:

Чл. 4. (1) (Изм. ДВ бр. 70/2004 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

(3) Непряка дискриминация е поставяне на лице на основата на признаците по ал. 1 в по-неблагоприятно положение в сравнение с други лица чрез привидно неутрална разпоредба, критерий или практика, освен ако тази разпоредба, критерий или практика е обективно оправдан/а с оглед на законова цел и средствата за постигане на целта са подходящи и необходими

Чл. 5. Тормозът на основа на признаците по чл. 4, ал. 1, сексуалният тормоз, подбуждането към дискриминация, преследването и расовата сегрегация, както и изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смятат за дискриминация.

В разпоредбата никъде не пише, че се забранява достъпът на роми с каруци и се разрешава този на българи с каруци, което според мен означава, че тази разпоредба е обективно оправдана и то с оглед безопасността, хигиената и по-лесното придвижване в столицата.

В случая няма архитектурна среда, която да затруднява придвижването, защото хората, които карат каруци, могат да използват градски транспорт или да ходят пеш, което означава, че те нямат проблем с достъпната архитектурна среда.  Смятам, че всичко казано, изписано и измислено по този казус е в алчните главици на няколко души, от няколко организацийки, които се опитват да си направят реклама. Защо им е и как ще използват придобитата популярност – те си знаят, но хайде да не ми парадират за това, че работят за интегриране на роми, защото напротив точно те са тези, които искат да са сегрегирани тъй като, колкото по-маргинализирана е една общност, толкова по-дълъг живот ще имат фондацийки като въпросната и комисийки като тази. А искания от този вид, показват че те не искат образовани и успели роми.  Те имат нужда от такива, които да се манипулират лесно и които да си се движат вечно с каруците.

А защо написах това ли?

Защото всички псуват ромите, казват колко са нагли, прости, как смърдят и т.н., но никой няма да се сети да каже „Е*ати ш*баната фондация и смотаната комисия”, защото те правят всичко и защото те отново настройват българи и роми един срещу друг, защото те правят тези глупости, за които не съм убедена че ромите знаят – знаят ама 10 души например и защото такива неща, с толкова добро медийно отразяване предразполагат към генерализиране и изказвания от типа „Е*бал съм ги ромите” или „Е*бал съм ги българите”, без да има каквато и да е основателна причина за това – единствената е че започват да идват пари по структурните фондове и по оперативните програми и на мен ми мирише на евтина реклама, а нужда от такава имат само организации, които работят не реално за ромите, а привидно и които отстояват предимно своите интереси.

Моят апел е – преди да започнете да плюете против ромите с каруците се запитайте кой направи цялата тази тарапана – дали тези с каруците или онези с чувалите, които искат да напълнят с популярност и пари?

 

 





Тагове:   организациите,


Гласувай:
0



1. анонимен - браво,много си точна
09.08.2007 22:12
браво,много си точна
цитирай
2. pakostin - трябва
09.08.2007 23:21
Трябва да си имаш кон,не знам само кой кого ще озаптява...

Браво...
цитирай
3. justin - хммм
10.08.2007 21:40
Статията ти ме озадачи малко, не съм много добре запознат със статиите на въпросната организация и то поради това, че ми беше писнало да получавам дълги писма за прословутия случай. Той за мен не е един от приоритетните на когото трябва да обърна по-специално внимание. Добре познаваме работата на такъв тип фондацийки и може би оттам идва и гнева ти, нормално. Но пък от друга страна има няколко неща, които мен лично ме карат да се замисля. Например в други Европейски столици, също има каруци, но те правят бизнес, правят ти обиколко из центъра за да видиш забележителностите и атрактивни места. Там те не правят бъркотии и хаос, напротив всичко е подредено, няма луди джипове, коли и пешеходци. Което ме кара да си мисля, че имат добра стратегия за транспорта особено в столицата. А до колкото знам тук нашите каруци не излизат с тях за да ходят и гъзарят или да правят задръстване, а се опитват да се препитават. И както и аз и ти знаем - да наистина ромите са с каруците, което дава право по закон на комисията да сезира. Трудно е да се доказват такива неща, особено от такъв тип. Тъпо е ако фондацийката казва, че се сегрегират, защото ромите от квартала се движат, всякаш отиват на като разходка...ааа движението в София е ужасно...всичко го виждат, но никой нищо не предприема, напротив служителите на реда го правят още по-труден, като например ако някой депутат слиза от Бояна се спира движението за да може той/тя да отиде на работа и всякакви такива висши служители, които злоупотребяват. Айде стига съм писал, че то повече от поста ще напиша...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1952216
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170