Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2007 00:10 - Монтеки vs. Капулети
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2628 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Любовта... можеш ли да я контролираш и можеш ли да я предизвикаш или предвидиш? Според мен, отговорът е: „Частично”, но според повечето ми приятели не можеш, което ме навежда на мисълта, че истината е по средата и че единственото нещо, което можеш да направиш е да я  убиеш.

Знаете историята на Ромео и Жулиета. Сигурно знаете и другата по-съвременна и модерна история за една красавица и един набеден за звяр младеж, сблъсквали сте се с много истории за погубена любов, само заради класовото различие или пък заради наличичето на някакви лицемерни морални норми, които не само че не са актуални и демоде, но изглеждат дивашки и варварски в 21 век. Всеки знае по една такава история. Всеки е чувал за несъстоялата се любов, за онази любов, която не се е случила, защото момчето и момичето са били от различни етноси, националности, класи и т.н. 

Ето я и моята история...кратко описание на едно убийство на което бях косвен свидетел...историята на едни модерни Шрек и Фиона, които се бориха с идиотските предразсъдъци, на които робуват всичките им близки и които загубиха.

Тя е млада, красива и успяваща. Той е млад, красив и успяващ. Тя е завършила висше, той също. Тя е от малък град, той от голям. Тя е българка, той – циганин. Тя го обича, той нея също... 

Запознаха се в един парк. Тя беше седнала и довършваше поредната книга в живота си, а той се мотаеше, защото имаше няколко часа, които да запълни и доста  време, което да убие. Всички пейки в парка бяха заети, а тя беше сама. Той се притесни,  да седне до нея, защото имаше излъчване на императрица – елегантна, нежна и съвършена...и все пак нещо в нея го привлече толкова силно, че той се престраши и я попита дали може да седне до нея, а тя... тя надигна погледа си, усмихна се и му каза „Разбира се, че може да седнете до мен”... и така започна приказката... тя му разказа какво прави, какво обича и за какво мечтае. Той и сподели за неговите мечти. Те решиха да бъдат заедно и бяха заедно няколко месеца. Един ден, докато се разхождаха в парка хванати за ръце той попита:

-         Не те ли притеснява това, че съм циганин? – попита я плахо и неуверено. Усмихна се несигурно, а белите му зъби и красивата усмивка бяха едно от многото неща, които обичаше в него, а в този слънчев следобед усмивката му беше още по-прелестна на фона на матовата му кожа, защото чак сега забеляза, че тя е по-матова, отколкото нейната.

-         Трябва ли? Теб притеснява ли те това, че съм българка?

-         Не, за мен това няма значение, но за семейството ми има...

-         Аз ще живея  теб, а не с родителите ти и ще ги уважавам, независимо дали ме одобряват или не. Ще ги уважавам заради теб.

 

Това беше единственият случай, в който те говориха за етноси и за първи и последен път обсъдиха това различие между тях... за първи път той изказа на глас опасенията си и тя за първи и последен път ги опроверга, а те – продължиха да се разхождат в парка и гледаха прегърнати минаващите наоколо хора... и приказната история - свършва тук.

 

Месеците, в които бяха заедно Малката затворена общност, от която произхождаше тя не можа да приеме факта, че е избрала за спътник в живота си циганин. Сегрегацията, като явление и статукво в неговата общност отрече  възможността той да бъде щастлив с българка. Двете общности определиха,  направения от тях избор за недостоен и унизителен. Двете общности за пръв път, без да се договарят  се обединиха и мобилизираха – направиха го защото искаха да убият тяхната любов... и успяха. Вярно е че любовта е силна и може да победи, но този път всичко беше против нея и тя умря. Издъхна в една самотна септемврийска нощ, когато двамата си казаха, че няма смисъл...Любовта се стаи под един храст и започна да плаче...плачеше, защото и двамата бяха позволили на тези, които ги заобикаляха да ги убедят, че тя е невъзможна... слушаха хората, а не сърцата си... думите им кънтяха в нея...”ЛЮБОВТА НИ НЯМА СМИСЪЛ! НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕБОРИМ!”... тя се сгуши още повече в храста и го прегърна, а бодлите му я прободоха – право в сърцето, така както я бяха пронизали техните думи. Не се отмести, а продължи да се притиска в бодлите на храста. Погледът и се премрежи и последното нещо, което видя бяха силуетите им, които се отдалечаваха в нощта. В момента, в който Любовта поемаше за последен път въздух и двамата усетиха студенина, обърнаха се и погледите им се срещнаха. И двамата усетиха тръпката отново, а Любовта се размърда, защото надеждата в нея не беше умряла. Мигът, в който те се гледаха, беше най-дългият в живота на двамата младежи. Беше тъмно, но и двамата знаеха, какво говорят и искат сърцата им и двамата знаеха как изглеждаха очите им в този момент, и двамата знаеха, че не е късно и че е нужно да направят само една крачка един към друг, и двамата осъзнаха, че нещата зависят само и единствено от тях... и двамата се колебаеха и се страхуваха. Никой от тях не тръгна към другия. Те продължиха по пътя си. Тя към малкото градче, от което беше и където я чакаха  родителите и – българи, а той към големия град, където в малкия панелен апартамент бяха родителите му – роми.  

А любовта... никой не виждаше смисъл от нея.. тя се оказа слаба и не успя да победи дори предразсъдъците и стереотипите.

Няколко месеца след раздялата на момчето и момичето, когато научих историята се замислих, че щом българи и роми могат заедно да убият една толкова красива любов, то могат заедно да създадат и един прекрасен свят, в който да няма повече разпиляна и неизживяна любов. Колко по-красиво би било, ако преди да изтръгнем любовта от сърцата си, изтръгнем предразсъдъците от умовете си, защото само по този начин любовта би могла да бъде неуязвима.





Тагове:   Монтеки,   Капулети,


Гласувай:
0



1. bambola - ...)
18.07.2007 00:56
аз пак отдавна деля хората на мислещи и губещи в безмислието си....расите са за други общества.. за други векове, за друг свят...

извинявай...

сигурно нямам право да коментирам точно тук точно това, но преди година се запознах с едно дете-номад,живеещо в пустините на Сахара и когато разбрах че е си е отишло,милех че още един живот ни е оставил...

цитирай
2. mitakat - Уви,
18.07.2007 04:00
мъдростта е голяма, а истината с много страни. :)
цитирай
3. zvezdichka - Боли, когато Любовта
30.07.2007 12:15
остане като едно недоразвито дете и бъде убито нейното свободолюбиво начало... Именно на едно не може да се поддаде Любовта - и това е страха... Когато човек се научи да гледа през очите на любовта, страховете ни отстъпват място на нейната необикновена сила и преобразяване... Много жалко, че обстоятелствата около нас позволояват любовта да бъде убита.....
Но Любовта има силата да побеждава нашите страхове!
цитирай
4. stone - що за хора, дето слушат родителите си
02.08.2007 09:29
аз от 19-годишен съм се изнесъл от нашите, работил съм и съм се оправял сам, и затова те не могат да ми влияят на никакви избори.
щом са били "успяващи" и двамата, какво им пречеше да се оправят сами. той повече звучи като "мамино синче" - върнал се в панелката на родителите си. ами то каквато и да беше гаджето му, трябваше само затова да го зареже.
цитирай
5. pakostinka - @ Stone,
02.08.2007 09:41
принаджежността към етнос, различен от българския си има своите специфики...да, и според мен е постъпил детински, но аз лично не го обвинявам, защото е достатъчно само да видиш колебанието в очите на един човек и повече няма смисъл да говорите за каквото и да било, независимо какво ще реши - има някои неща, за които човек няма право да се колебае, но все пак това е друг етнос с малко по-различни разбирания за живота и с по-различно отношение към родителите и семейството.
Някак си шареността на света, понякога ни сварва неподготвени :)))
цитирай
6. makdak - Заминете....
12.09.2007 22:20
Теглете една майна на всички и отивайте в чужбина
Няма нещо по важно от човека до теб
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1951284
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170