Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 14:48 - Бушуват размисли, страсти и спорове за изборите...аман...ама и аз да дам своя дан :)))
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1797 Коментари: 2 Гласове:
0



Нещо, което има връзка с темата за гласуването и задължаването, която се дискутира тук и не съвсем... и това вече е последно..затваряме Ганковото кафене!


"Ако животните имаха разум, те също биха вършили глупости като хората."

Чудомир

 

Винаги съм харесвала и уважавала много Чудомир, като дете го уважавах по няколко пъти в годината и препрочитах сборниците му на един дъх, ама има нещо, с което не съм съвсем съгласна и то е...как се доказва и установява наличието на разум у великия, единствен и прекрасен хомо сапиенс?

 

И моля, нека не си говорим на едро, по принцип или теоретично и хипотетично. Нека говорим конкретно, защото моето намерение е да  докажа липсата на какъвто и да е мисловен процес в главите на дебилните ни депутати и министри и смятам да се аргументирам, при всичките ми уважения към Чудомир.

 

Как ще го направя ли...започвам, след няколко минути ще сте разбрали, а темата ми е любима - Местни избори 2007. Не че нещо, ама последните два месеца работата ми така ме завъртя, че ми се наложи да се позапозная, да почета, да проведа разни срещи и искам или не да разполагам с информация, която малцина имат, но да не се отплесвам...

 

Ако обикновеният български гражданин си направи труда и влезе в сайта на Народното събрание /не че е от най-интересните/ и щракне в секцията законодателство и законопроекти ще открие, че има внесени предложения за промяна на закона за Местни избори от :

 

1.    Иван Костов и група народни представители от ДСБ;

2.    Независимият депутат Владимир Кузов,

3.    Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Димитър Йорданов от ОДС

4.     Иван Сотиров от ОДС

5.     Красимир Каракачанов и група народни представители от БНС,

6.    Мая Манолова от Коалиция за България,

7.     Николай Камов от Коалиция за България

8.     Петя Гегова и група народни представители от НДСВ

9.    Независимият народен представител Лъчезар Иванов.

 

Както може да се убеди един прост човек като мен фактът, че от едни и същи парламентарни  групи има внесени по две проектопредложения за промяна на закона за местните избори  е първото доказателство за липсата на какъвто и да е политически разум в лицето на прекрасните и незаменимите ни народни представители...но нека да продължим малко по-нататък и да задълбаем.

 

На сесия на 6 юли 2007г., правната комисия на родният ни парламент е отхвърлил „бая” работа и през ситото са минали само три предложения, а именно тези на Мая Манолова, Иван Сотиров и на Иван Костов.

 

Не е особено ясно какво е съдържанието на тези предложения, тъй като не са публикувани на сайта, а отговорът от страна на НС беше „Ми все пак са депутати, когато искат тогава си предоставят материалите и затова ги няма” – ето това е моето второ доказателство за липсата на разум и безхаберното отношение от страна на мастите депутати... и все пак... от тези, които се обсъждат в сайта има проектопредложението на г-н Костови на г-н Сотиров...г-жа Манолова явно е силно ангажирана и не фо е предала, все още... Нека да проследим още малко линията, свързана със законодателството и кажем какви са предложенията и за каква промяна иде реч в тези допълнения, които не са отхвърлени и продължават напред.

 

Предложението на г-н Сотиров е свързано свъвеждането на принцип на уседналост в съответствие с европейската практика. Препратките и аргументите, които са използвани за подкрепа на тезата на г-н Сотиров е, че този принцип се прилага във всички страни-членки на Европейския съюз и се изисква избирателят да е живял постоянно в съответното населено място или община за определен срок преди изборния ден. Според него, това е гаранция, че Гражданинът Х, познава проблемите на общината в която гласува.

„Въвеждането на принципа за уседналост за територията на община или населено място ще сложи край на порочната предизборна практика, която се наложи през последните години, а именно, в страната да се регистрират организирано хора от една община или населено място в други. Прехвърлянето по този начин на гласове от една община или населено място към други води до подмяна на вота на жителите на съответното населено място.”, което на мен ми звучи като „Това е единственият начин да резнем кранчето на Доган и неговите изселници, но какво се случва с емигрантите като цяло?”

 

Минаваме към второто предложение, което преминава напред в надпреварата, а именно на любимият ми и прелюбим г-н Костов, който казва следното – въвеждане на принципа на гласуване по постоянен адрес и проверка на кандидатите за кметове и общински съветници за това дали са били в Държавна сигурност и проверка на протоколите за установяване на гласуване повече от един път и т.н.

 

Третото предложение е на г-жата Мая Манолова, която е от онези депутати, които не са си предоставили предложението, но е общи линии съдържа следните нещица:

  1. Въвеждане на пряк избор на районните кметове, като по този начин се цели да се постигне повишаване на техния авторитет, а също и на активността на гражданите в избора на тези най-близки до хората представители на местната власт и се предлага такъв вид изборност да се прави за населени места с над 100 жители.
  2. Съставяне на избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес към дата десет месеца преди изборния ден, като по този начин ще се предптврати „вътрешният” туризъм.
  3. Въвеждане на преференциално гласуване и в местните избори. По този начин се цели въвеждане на мажоритарен елемент и в избора на общински съветници – възможност на гражданите да изберат един от предложените от съответната партийна централа кандидати за общински съветници и по този начин да преподредят листата.
  4. В това предложение още много засегнати неща относно гласуването на хората с увреждания, финансирането на политическите партии, отразяването на предизборната кампания в медиите, санкциите срещу нарушения на изборния процес, проверка на двойното гласуване и пр.

 

И въпреки, че г-жата Манолова не си е предала предложението мисля, че то е най-основателно и има наистина конкретни неща, които ще повлияят реално върху избора за кметове и представители в местните парламенти.

 

Добрата новина е, че няма да задължават хората да гласуват, което според мен би довело или до маасови протести или до тотална обществена апатия.

 

Лошата новина е, че отвсякъде са лъснали белите гащи на управляващата ни коалиция, проблемите които имат, заплахата Доган, кризата в партийните централи, липсата на нови лица, които да са и експерти, невъзможността да се мобилизира подкрепа и ужасът „Бойко”, който вече се е оформил като цунами, което със сигурност ще отнесе БСП, НДСВ, разни там ОДС-та, ДСБ-та, БНС-та и ССД-та, но под въпрос остава дали цунамито ще удави сокола или сокола ще отлети спокойно и ще си свие удобно гнезденце отново.

 

Ясно е, че което и от предложенията да бъде прието Доган ще бъде затруднен, освен това се усеща, че и в ДПС има криза, защото политиката „Щом мълчиш, значи си удобен и подходящ за кмет” не може да е вървежна и успяваща повече от едно деситилетие. Доган сега ще трябва да мисли доста и да се съвеетва упорито със своите хора, въпросът е останали ли са му такива, защото парламентарните доносници говорят, че има доста членове на ДПС, които са се ориентирали към други партии и са изоставили Сокола да се блъска сам в обръчите си от корупция, шуробаджанащина и криворазбрано чувство и усещане за вярност.

 

Третото доказателство за това, че политиците са си загубили тотално разсъдъка е, че все още няма изискване за минимален образователен ценз на кандидатите за кметове и общински съветници, което означава, че практиката да ни управляват необразовани и малоумни тарикати ще продължи.

 

А моето лично обръщение към господата и госпожите от Народното събрание е с цитат от „Врява и безумство” ... "Живият е за предпочитане пред мъртвия, но никой жив или мъртъв не е по-добър от всеки друг жив или мъртъв”, така че престанете да ме подтискате мен и близките ми и изобщо всички и си гледайте работата, защото вие сте там, тъй като ази хора като мен сме ви  ви избрали, така че...спрете да се изживявате като богове и да се мислите за по-велики от хляба.

 

 

Кореспондент от страната на самозабравилите се политици:  Пакостинка

 



Тагове:   дан,   ДАМ,


Гласувай:
0



1. mitakat - Ако не беше тъжно, щеше да е смешно.
11.07.2007 19:45
Абсолютно си права за всичко, лошото е, че както много добре знаеш, нашите управници никога не са били с всичкия си и както аз виждам нещата, не ми се вярва скоро да имаме политици по-различни от днешните. :(((
Поздрав за будната съвест. :)
цитирай
2. pakostinka - Знаеш ли,
12.07.2007 09:18
аз продължавам да вярвам, че зависи от нас - не на 100 %, но все пак зависи.
Понякога е достатъчно само да говориш и да излагаш тезата си, понякога е нужно само да споделиш това, което знаеш, за да убедиш поне 5 души около себе си и ако и други хора го правят си мисля, че няма да е лукс наличието на кадърни хора е политиката, а ще е задължително.
Благодаря за поздравите - желая ти усмихнат ден :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1949013
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170