Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2007 13:44 - Още нещо за линията българи - роми
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4775 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2007 14:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ще си позволя да бъда малко гневна, може би и крайна, но емоциите ми са породени от разговор с виден ромски деятел. Та този лидер миналата вечер ми заяви, че смята да инвестира много пари в повишаване капацитета на няколко роми, които да се занимават с мониторинг на средствата, усвоявани по ромски програми. До тук идеята е прекрасна и е важно да има кадърни и компетентни роми, които да са наясно с механизмите, формалностите, но най-вече с прозрачността, която трябва да има тяхната дейност. Знам, че ако се направи качествено няма да има проблем, но само ако се направи качествено.

Аз, лично съм силно притеснена, защото системата е опорочена още на идейно ниво. Кое според мен е порокът ли? Ами замислено е в тези структури да има само роми и да се обучават само роми, като аргументът, който беше използван в подкрепа на тезата и идеята бе, че за българите има кой да се грижи. На въпросът ми, кой ще повишава капацитета на българите по този начин, отговорът беше „Университетите”, което лично по мое мнение е доста крайно изказване, най-малкото, защото никой не ограничава ромите и университетите са за представителите на всички етноси.

Какво се получава? 
Обратна дискриминация. 
Автосегрегация. 
Отхвърляне на българите под предтекст – българите имат ужасно много ресурси и власт и на тях не им е нужно да се работи с тях.
Сепариране на ромската общност.
Официално заявено нежелание за колабориране. 
Официално заявено убеждение, че мониторинга по усвояване на средства за роми трябва да се извършва от ромски организации и роми, а не от българи. 
Подкрепяне на тезата с изтъркани аргументи, че само когато ти си онзи, който е настъпил лайното знаеш какво е чувството и знаеш как да го измиеш... И още бла-бла-бла глупости, които звучат толкова клиширано, изкусвено и са пълни само с въздух. 

Бясна съм, защото съм човек, който работи за роми и съм убедена, че каузата си заслужава.
Бясна съм, защото от българите се изисква да  бъдат толерантни спрямо ромите, а същевременно никой не изисква това от ромите и те демонстрират поведение на изключване и нетолерантност спрямо българите, което не прави впечатление на никого.

Вярно е, че процесите в ромската общност са огледален образ на процесите в българската общност, но....защо, когато българите дискриминират за това се шуми и говори много, а хората мълчат и си траят, когато ромите дискриминират? 
Защо аршинът продължава да е различен за еднакви неща? Защо от интелигентните българи се изисква нещо, което интелигентните и успели роми не само, че не дават, ами и не осъзнават? 
Защо аз  съм отхвърлена от една общност и защо след като тя не иска да ме приеме, аз трябва да го направя и да я приема безпрекословно и безрезервно?

 

Защо продължавам да съм бясна ли?

Защото съм разочарована.

Защото работя за хора, които генерализират и ме изключват.

Защото разбрах какво е да правиш добро за някого и той да се изплюе в лицето ти.

Защото не само усетих какво е да настъпиш лайното, но усетих какво е това лайно да бъде метнато върху лицето ти от хора, които също са го настъпили и които се опитват да предотвратят изсирането на тези лайна на неподходящи места.

Защото вярвам, че всеки трябва да има шанс.

Защото съм против  етнизирането на проблемите.

Защото знам, че такава политика създава и задълбочава, а не разрешава междуетническите проблеми.

 

Защото съм видяла, че както има достойни роми, така има и достойни българи и не може да ми се казва „Ебал съм ги, българите”... или „Ебал съм ги ромите”...

Защото е нормално да ни пука един за друг...





Тагове:   още,


Гласувай:
0



1. mitakat - Мислех...
25.06.2007 14:18
...че досега си го осъзнала, но просто май не ти се е случвало да ти забият нож в гърба ромите. Не искам да съм расист, но понякога ми е почти невъзможно. :(((
Съзнанието е нещото което ни липсва в промишлени количества и на нас и на ромите. :(((
цитирай
2. vilas - Получава се малко а ла Платон! ...
25.06.2007 14:24
Получава се малко а ла Платон!
Колкото по-лоши са ромите, толкова повече дотации за тях! Естествено че they don`t care about us! Та нали ние сме здравомислещата част от обществото, ние сме тези които се справяме /било то и криво-ляво/ без помощ! Винаги го отнасят добрите!
цитирай
3. анонимен - Да ви имам
25.06.2007 14:43
проблемите.
цитирай
4. prayer4eto - @3
25.06.2007 14:54
След някоя и друга година ще усетиш, че са и твои. Ама явно най-големият ти проблем е това, че не можеш да видиш пъзела.

А той се нарежда вече ... Дали ще можем да го спрем след като е готов? Не знам. Не мога да знам. А ми се иска ...
цитирай
5. viovioi - ))
25.06.2007 15:22
Неграмотни,нечистоплътни,нахални,крадливи и много.
Последното е и най-лошото.Давйте пари на бедни български семейства ненормалници такива.Живяла съм в квартал в близост до т.н. цигански махали.Три дена свадба,после бой, кръв, полиция.Кражби, проститутки,наркомани,
лепило,смрад,коне и каруци.Как не превътртех просто незнам.Сега им давайте пари да се въдят като хлебарки в жегата.
цитирай
6. анонимен - Не бива да реагираш така крайно...
25.06.2007 15:27
Измежду ромите и българите винаги има крайни хора и това е нещо съвсем нормално. Искам да ти кажа, че голяма част от ромските екстремисти се родиха поради съществуващото привилигеровано положение , отношение на донорите в България и навън, които смятат, че това е начинът да решат проблемите на тази общност.
цитирай
7. nio - Добро утро Пакостинке. Време беше ...
25.06.2007 16:27
Добро утро Пакостинке.
Време беше малко да се събудиш и да си измиеш очите за поразсънване.

Колкото "правозащитни" организации има,толкова и различни мнения има по въпроса.Ти явно си попаднала на най-реакционните:-)

Има такива дето осъзнават че децата трябва да учат в смесени училища.Това да ги отделиш е самоналожена сегрегация.Тия хора никога няма да могат в последствие да се интегрират в обществото.Т.е. винаги ще са в зоната на организации търсещи изгода /политическа и икономическа/ от етническото разделение.

Анадъм му???
цитирай
8. killu -
25.06.2007 16:40
Още един прогледнал...
цитирай
9. анонимен - Тази тема е повече от болна
25.06.2007 17:55
нямам думи....
Само съм сигурна, че ние българите вече сме малцинството в България!
цитирай
10. анонимен - Ами то и малкото останали българи се ...
25.06.2007 19:02
Ами то и малкото останали българи се оциганяват с чалгата:-)
цитирай
11. анонимен - Оциганяване е това
25.06.2007 19:12
когато и българите крадат, когато и българите убиват, когато и българите обиждат и псуват като цигани, когато и българите не уважават жените ....но защо ли не гледат от циганите и да правят деца както циганите правят, защо ли българите се мразят помежду си и си завиждат което при циганите го нема, едва ли това зависи от музиката? Чалга е едно попфолк е друго, за неразбиращите.
Но то на циганин да му повториш ще те разбере!
Затова не мисля и да споря повече и то с лице маска -анонимен!
цитирай
12. анонимен - Ясноооо Мастика, цигански ритми ...
25.06.2007 20:04
Ясноооо
Мастика,цигански ритми и певачки силиконки и шъ прайм повече дечурлига.
Ама Софито или Азис по стават?

Ти пъ да не си мислиш че ми е кеф да си говоря с чалгарки дето оциганяват народа.
цитирай
13. locke - Сегрегация, сепарация...
26.06.2007 01:30
Да помислим за момент... Сепарация и сегрегация при борба за равни права. Нищо лошо на пръв поглед. Българите с удоволствие приемат такова решение и спрямо циганите, и спрямо турците, и спрямо още когото се сетят. От своя страна сегрегацията гарантира по-лесно постигане на образователно ниво за малцинствените групи. Изолацията се налага на ниво не индивид, а общност. Общността се сплотява, прогресира и прогресивно дезинтегрира от останалите общности. Това отваря възможност за партизиране, както и за нови проекти, търсещи реинтеграция на сегрегираната група. Златна мина... Ако като бонус общността само се сплоти и дезинтегрира от останалите, без да прогресира - идеално! Доган го показва нагледно! Оттук и единственият бърз и работещ вариант - остраняване на политическото представителство на общностите и заместването му с обществено такова; съвместно управление на фондовете за малцинствата; ускорено унищожение на гетата и десегрегиране. За съжаление подобна политика се прокарва отгоре надолу, а горе никой не я желае...
цитирай
14. анонимен - напредък
26.06.2007 09:41
Забелязала си гнилото в цялата работа. Но това не е всичкото. Българските политици подпомагат цялата работа, за да печелят от парите по програмите и циганските гласове.
И стига с това "роми". Защо ли не дойдат анличаните да искат да ги наричаме "инглиши", руснаците да пискат за "рускии", шведите за "не знам какъв си" ?
Името "циганин" е оцапано от самата общност с делата й. Само с постъпки ще се очисти. Лицемерното преименуване поражда възмущение към галениците на властта.
цитирай
15. анонимен - Де е топчето?
26.06.2007 13:46
Гледаш внимателно-печелиш обезателно,ха сага кажи господине де е топчето?
цитирай
16. karavelov - Както се казва "Хубава раб...
28.06.2007 21:10
Както се казва "Хубава работа,ама циганска"!
цитирай
17. анонимен - viz ili nau4i za romite po sveta
01.07.2007 18:22
Ziveya v Fin.mnogo godini .Ne obi4am romite,no razlikata me/du nashite romi i finskite e ogromna.Romite sa si s romski ka4estva po selia svyat,no usloviyata na zivot sa promenili otnoshenieto im kam sveta.Tuk te sa obekt na grizi za sahranyavane romskata avtenti4nost-te sa ravni ,mnogo godini,ot tova sa gordi i se gordeyat s proizhoda ikulturata si.Zivyala sum 40 god.v BG.iskam da vi kaza 4e nie bg. sme idealnia model na romski rasizam.Nie sme si napravili nasite romi -dolen sloi.I ZASTO SMYATATE.se sega ,kogato sme v EU,ste prodalzavame .Ya vizte kak ziveyat romite v strani s tradisii,a ne v 4ehia i Romania Mnogo godini ste ni tryabva ne samo na nas no i na nasite romi da izmenjat saznanieto si.Isavsem rasistki i glupavo e da se slagat po bulgarski spira4ki na prosessa.suvazenie-lidis
цитирай
18. анонимен - Закачила си клип на педала-негро ...
01.07.2007 20:51
Закачила си клип на педала-негро Джексън. Заявяваш с чувство на гордост, че работиш за мангали. Крякаш за толерантност. С две думи- зле си. Имаш нужда от добър психиатър.
А за мангалите какво да кажа. Чемодан, вокзал, Освиенцим. Най- хуманното и толерантно решение. Спасяваме света от тях, и тях- от самите тях.
цитирай
19. prayer4eto - към #18
01.07.2007 20:59
То държавата ни е прокопсала точно заради такива като тебе ... Щото Втората Световна май не бяхме точно в тая посока ориентирани ?

към #17 - Спирачките ги слагат някои "разбирачи", които само гледат да лапнат париците от фондовете. За да стане това, което казваш Е в западните страни, първо ромите трябва да бъдат интегрирани в обществото ни. Само че как, при положение, че и те не искат - няма само на подаяния, безплатен ток и т.н. да карат... Че май свикнаха наготово да чакат решение.

Чак после можем да говорим за запазване и съхраняване на техния бит и култура. Които си признавам - много ценни неща има в тях ... :).
цитирай
20. анонимен - Ribata mirishe ot GLAVATA
02.07.2007 11:33
Mnogo istina ima v dumite ti nom.19 i vseki go znae.no ne moze da go promeni sam,za zalost.
цитирай
21. artanis - позволете ми
05.07.2007 19:41
Вече съм загубил всякакъв интерес да споря с българи по ромски въпроси, но това, че ромите не искат да приемат авторката на пост-а е напълно естествена реакция. По-трудно е да се спечели доверието в малки, затворени общества (по принцип, не говоря за ромите конкретно).

И още нещо. Струва ми се, че подобни позиции в подобни организации са (или поне трябва да бъдат) неплатени. Като представител на българската общност авторката може да работи в администрацията, полицията, пожарната, да основе политическа партия на расистка основа без никакви последствия и много други неща само заради етническата й принадлежност (въпреки, че за някой от тези, ще й бъде трудно, защото е жена, но това е друг вид дискриминация, който не е по темата).

"Усвояването" на средства също е друга тема.

поздрави:
цитирай
22. keyholder - Радост, мило,
12.07.2007 08:32
не се сдържа, нали? Човекът ти го каза - направи си расистка партия. Ето на какви мисли навяват постове като този. Не ми помагаш много.
цитирай
23. pakostinka - Искам да отговоря само на няколко от коментарите и
12.07.2007 11:36
то ще е на онези, с които тотално не съм съгласна, а именно:

@ voivoi,
аз не съм живяла в такъв квартал, но съм ходила там. Не съм виждала как се колят ромите, но съм виждала как се прегръщат и как се обичат. Постът ми имаше за цел да представи една друга крайност, която е такава, защото се копира моделът, защото българите генерализират, ромите - също; българите са крайни, ромите също... а аз съм бясна, защото не съм от онези, които генерализират или поне се опитвам да не съм и коментари като твоят и мислене подобно на твоето са причина да попадам все по-често в подобни ситуации и да се вбесявам.

@Nio,
не е реакционна, а иначе - мдам, анадък :)))

@Sekirata,
а опитвала ли си се да мислиш за оциганяването на българите от другата страна - побългаряване на циганите?

@Karavelov,
знаеш ли, че се казва и "хубава работа, ама българска"

@ О, falkner,
не си се появявал скоро, а знаеш че си един от "любимите" ми критици, особено на тези теми.
Би било много хубаво ако критикуваш градивно, т.е. да се аргументираш, да предлагаш и да приемаш мнение, различно от това изложено в "Моята борба"...освен това - да ще си сложа клип на афроамериканец, ще работя за роми, ще говоря за толерантност и да - сигурно, според теб съм наистина много зле, но знаеш ли - хубавото е, че мнението на такива като теб не е коректив на поведението ми, още повече когато е изложено по такъв начин, а това за концлагерите...няма да коментирам, наистина...

@ Artanis,
никога не съм искала да основавам партия, камо ли на расистка основа. Посланието ми е съвсем различно, но явно не си успял да го чуеш или не си поискал да го разбереш.

@Влади, слънце,
постове като този дават прекрасна възможност да се разбере какво мислят хората, постове като този нямат за цел да помагат, нито да създават вражди с постове като този се опитвам да изразя само своите чувства, които могат да бъдат положителни, но и негативни и ако ще говорим за нещата обективно то нека да го правим така :))
цитирай
24. анонимен - @ pakostinka
12.07.2007 12:52
Пакостинке, мисленето ти е лишено от всякаква дълбочина и проблемност, езикът ти ходи на патерици, мозъчните ти гънки изхождат от най- долните чакри, а долните чакри се напъват да се уподобят на мозъчни гънки. Но дори това не би било толкова неспасяемо трагично, ако имаше поне искрица чувствителност за превъзходството на своята кръв над кръвта на шудрите.
Пожелавам ти да поживееш известно време сред натурални цигани, и под пълна възбрана от контакт с хора от арийската раса. Защо ли си мисля, че след един месец подобен престой ще се върнеш при нас в качеството на по- голям фашист и от мен ? :)))
Отсега ще ти кажа каква ще бъде визията на твоето покаяние от цигано-филията. Ред сополи, ред кръв. Ред кръв, ред сополи.... Простете братя, съгреших, но прогледнах!
цитирай
25. pakostinka - @ Falkner,
12.07.2007 13:52
превъзходството на арийската ми раса в момента ми забранява да коментирам казаното от теб и ме задължава да замълча, защото само така всички онези 7 999 999 българи, които са низсшестоящи спрямо теб, могат да забележат величието, достолепието ти и най-вече правотата на вашата теза.
Простете ми велики Falkner, че си позволих да ви противореча - какво ще е наказанието ми - ред кръв, ред сополи ли...?
цитирай
26. анонимен - @ pakostinka
13.07.2007 12:30
Такава забележителна "хуманитарна" врътка скоро не бях виждал, затова ще ти посветя частица от вниманието си.
Редът кръв в съдружие със сополите няма да бъде причинено от мен, нито от някой между моите хора, а от същите тези мангали, които така страстно любиш, тачиш и милееш. Много добре знаеш това, и е изключено да си ме разбрала погрешно, но нали трябва да създадеш у околните впечатление за "зверския характер" на национал-социализма с хелзингските си чупки в кръста. Казвам всичко това заради простодушните, наивни, и все по-оредяващи читатели на безсмислените ти постинги, не и заради теб.
Все пак искам да ти кажа в прав текст, че на всяка манипулация и провокация от твоя страна по повод на така наречената малцинствена проблематика ще отговарям с надлежно разобличение. Иначе нямам ни най- малко намерение да си цапам ръцете с теб, имам си далеч по-важни дела.
Прочее твоите любими, и предполагам, благодарни за услугите ти цигани едва ли ще ти посветят и малкото интелектуално внимание, което ти посвещавам аз. Тяхното внимание е най-вече насочено към сенчестите аспекти на долните чакри, които при теб очевидно се радват на истински либерален ренесанс.
цитирай
27. pakostinka - Тези изводи,
13.07.2007 12:47
конспирации и изобщо глупости са си твоите такива и не разбирам защо се опитваш да прокарваш идеите си, използвайки написаното от мен и тъй като не съм някакъв ти проводник, пък било то и с внимание, насочено само към сенчестите аспекти на долните чакри, мисля, че мястото на дискусията е друго.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1949454
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170