Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2007 16:42 - Стар'загорската гара ....
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2559 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2007 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Стара Загора. До автобуса ми за Тополовград, остават не повече от 15 минути. Реших, че това е времето, в което спокойно мога да изпия закъснялото си сутрешно кафе и да изпуша първата си за деня цигара.

След като го направих, установих, че старозагорската гара е едно изключително странно място... ама странно, в смисъл на опасно. За 10-те минути, в които бях там станах свидетел на три случки... всъщност сега като се замисля, може би не е чак толкова опасно, а просто дребните мошеници и крадци са използвали националния празник, за да мобилизират максимално много средства за себе си от увеличения човекопоток... кой знае?

Първото нещо, което ми се случи не е особено необичайно – младо, усмихнато момче идва при теб, честити ти празника /наличието на който празник предполага да си по-щедър/ и те  моли да дадеш един лев за дете в нужда. До тук добре, но аз не давам пари на такива хора, просто защото малко или много съм в кухнята на нещата и знам, че дори да се събират за каузата, а не за да се натрупват в нечий джоб, много малко от тях отиват по предназначение, което в случая беше болно малко момиченце. Та така... усмихнах се на момчето и казах, че му пожелавам усмихнат ден и че няма да дам пари, а той продължи да обикаля хората и да прави една и съща презентация. В момента, в който се качих в автобуса, го видях как дава парите на един човек, който със сигурност не беше баща на въпросното дете или пък представител на някоя фондация...този човек приличаше на изпечен мошеник или сутеньор или нещо подобно, но със сигурност много мръсно.

Докато стоях, пиех кафе и воайорствах неприкрито, видях как една жена се опита да обере младо момиче... за щастие неуспешно, но пък се оказа, че тази жена работи в комбина с още три и че си имат специална схема, която частично видях и която чисто хипотетично мога да завърша.

Тази жена, уж се опита да обере момичето. Казвам уж, защото крайната и цел беше да я разкрият и опита и да бъде неуспешен. Това си бе чисто проучване от нейна страна, насочено към откриване местоположението на телефона и портмонето на момичето. След като я хванаха, естествено бе да си отнесе и солидна доза караници и крясъци. На финала, когато всичко приключи, тя си тръгна, но по пътя се срещна със свои колежки. Заприказва се с тях за не повече от 1 минута и ги отмина. Действието се разви с целенасочено придвижване на колежките към момичето, което виждайки, че неуспешно проявилият се криминален субект го няма се бе отпуснало и успокоило, но нйа-вече беше с понижено внимание.

Третото нещо ме потресе. Групичка от трима мъже, които играят на „тука има – тука нема”. От пръв поглед можеш да разбереш, че от всичките тези хора само един е т.нар. „лапнишаран” на около 60 години, който изключително деликатно е подхлъзван от единият от групата.

Какво се случва. Започва да играе с малки пари – 1,2 ил 5 лева. Печели... започва да играе с по-големи суми и ги губи. В него се заражда настървеното желание да си върне парите и започва да залага все повече и повече. Това е моментът, в който единият от насъбралите се зяпачи //всъщност поставено лице още от самото начало/ започва да крещи на човека, който върти чашите и да казва да спре да мами. Докато го прави, настъпва една от чашите и казва ”Тук е топчето. Гарантирам. Имаш ли 50 кинта, заложи ги, а ако не е тук, аз ти давам още 50.” Докато говори на дядото, той беше настъпил чашата и биеше по главата с вестник типа, който въртеше чашите. Оказа се прав и дядото си върна загубените 50 кинта. Да, обаче се оказа, че нашите хора са много хитри и накараха дядото да заложи още един път... този път обаче го убедиха да вдигне сумата... той скочи на 100 лева, които естествено загуби. Дядото се усети и започна да крещи и да им казва, че си иска парите и че са го измамили, а  групичката шмекери си тръгнаха с най-малко по 50 лева на калпак. Разпределението беше следното – човек, който върти чашите и който през цялото време играе ролята на жертва, един агресивен тип, който го напада вербално и дори физически, чиято цел е да спечели доверието на клиента – „лапнишаран” и един трети човек, който остава почти невидим и мълчи през цялото време, но който има за цел ако ситуацията стане напечена да се намеси и да отърве кожите на събратята си.

Интересно е да наблюдаваш такива неща – тъжно, но интересно. Остават въпросите, които си задаваш дали е трябвало да се намесиш и да се опиташ да се защитиш по някакъв начин жертвата или е достатъчно, че си се възмутил наум? Ми не е достатъчно... ама никак... само че и да се намесиш не върви, тъй като малко или много на чужд терен, който не познаваш и противници за чиято мощ само предполагаш не можеш да влезеш в битка и да очакваш да я спечелиш, колкото и да е справедлива каузата ти... просто не върви. Да, ама гризе... остава въпросът, че е можело да направиш нещо, но какво?






Гласувай:
0



1. desenchantee - ...
04.03.2007 17:51
Всякакви ги има в наща автогаричка ... Колкото по често ти се налага да ходиш там по добре...
Не съм сигурна дали може да се направи нещо...Каквото и да равиш..утре пак ще има някой там които и ще лъже, ще мами и ще краде...Може да не е същия човек..ама трябва да има равновесие ...
цитирай
2. comfy - Това, което може да се направи
04.03.2007 19:03
е по възможност да се избягват изброените от теб места по автогарите и гарите - винаги ги е имало и винаги ще се намерят хора да се заинтересуват от тях, не знам защо е така - имам чувството, че хората обичат да играят ролята на "жертвата"...
... А в същото време проблемът може да се реши съвсем радикално - все пак една автогаричка или гаричка, независимо от калибъра, е ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО с важно значение - следователно Общината или кметството могат да са тези, които да "изчистят" подобни места от крадци и мошеници... При това - много е лесно да се направи, отдавна са разработени алгоритмите (работил съм в Община Шуменпреди повече от 10 години), но... някак си все не се стига до реализираенто им на практика... Жалко...

Поздрави за актуалния пост!
цитирай
3. krk1972 - от много години етака просто общ...
04.03.2007 19:38
от много години етака просто общината не иска да се справи с този проблем пък и хората така ли вече не разбраха че тези хора са измамници
цитирай
4. nio - Хе, Старозагорската автогара, пък ...
05.03.2007 01:21
Хе,Старозагорската автогара,пък и гарата въобще не са от най-опасните подобни места.
Близо десет години съм пътувал с влак който хващах в 22,30 вечерта от Горна Оряховица.Влака е по линията Силистра-Момчил град и преминава Стара Планина като пътнически.Едно време и полиция нямаше в него а четирите часа посреднощ през планината си беше направо екшън.
Предполагам и досега нещата не са се променили по тази линия,но за мой късмет вече не пътувам с влак.
цитирай
5. mitko69 - Тъжно
05.03.2007 03:48
но истината е такава - докато има будали, ще има и мошеници. Малко или много с това, което си написала тук все пак помагаш на хората да се пазят.

А един страничен въпрос - да не би да си от Тополовград?
цитирай
6. pakostinka - Ако проблемът е от много години
05.03.2007 21:38
и е все още неразрешен е наистина тъжно. Аз не пътувам често до Стара Загора и като един човек, който просто преминаваше за пореден път от там, останах с наистина не особено добри впечатления... за съжаление, защото градът е прекрасен и го харесвам :(((
Нио,
във влака е едно, а на гарата е доста по-различно, въпреки че и двете изживявания са доста екстремни :)))

Митко не съм от там, бях в Тополовград по работа - за един ден, но за съпътстващите изживявания няма да пиша, че няма време :)))
цитирай
7. blagorodnik - И не само
05.03.2007 23:11
в Стара Загора е така. Същите "мили" картинки ги имаше и в Русе при следването ми там, и в Шумен - родния ми град. Само се учудвам, че все още съществува "тука има-тука нема"; мислех, че отдавна не хваща вече дикиш :) Изглежда съм се лъгал.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1940312
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170