Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2007 18:41 - Магиите и вълшебствата, в които избираме да вярваме...
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4651 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2007 22:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Току-що изгледах един филм, който се казва „Престижът”. Филм, който дава много отговори, но и премълчава много неща... филм, който те кара да четеш между редовете и сам да откриваш отговорите на въпросите, които си задавал.  Този филм ме провокира изключително много и ме накара да се замисля... не само за магията и за цената, която сме склонни да платим, но и за непрекъснатата конкуренция, в която сами избираме да живеем... изборът ни да бъдем врагове, а не приятели и неспособността ни да прощаваме.

Във филма се разказва за съставните елементи  и действия на всяка една магия... аз си мисля, че това са съставните елементи на живота, на любовта, на приятелството, на всичко.

Първият елемент е „залогът” или това, което магьосникът показва. То е обикновено, познато и не впечатлява с нищо. Обикновено е цвете, шал, колода карти или пък цилиндър. Това, което ние използваме като залог в ежедневието ни, според мен са дрехите, обувките, прическите, усмивките ни. Това, което всеки, който ни среща, може да види. Това е нашият залог, защото ние притежаваме, показваме и продаваме основно това – визията си. Нашият залог са дрехите, защото открай време преценяваме хората по тях. Всеки ден, залогът който правим е различен – един ден е висок, защото сме облекли скъпи костюми и обувки, друг ден е незабележим, защото сме нахлузили обикновени дънки и пуловер. Правим го всички.... преди да се облечем сутрин, се замисляме какви са ни ангажиментите и какво впечатление искаме да направим и оставим и съобразяваме дрехите си с това. Това е нашият залог и нашата продажна цена – за момента.

Вторият елемент е „обратът”. Тогава фокусникът взема предмета, който е заложил и го кара да направи нещо необичайно... обикновено е свързано с изчезване на залога. В ежедневието ни, обратът настъпва обикновено, когато заговорим или премълчим. Обратът е впечатлението, което се създава у всеки срещу нас, след като започнем да изказваме мнението си или да отстояваме позицията си. Обратът е тогава, когато видиш, че зад красиво оформената прическа се крие и изключително активен и целенасочен мисловен процес или когато видиш, че там няма нищо – има просто определено количество въздух, ситуирано в черепна кутия. Обратът настъпва, когато осъзнаем, че зад стилния и скъп костюм бие едно човешко сърце или пък когато разберем, че зад топлата усмивка има само и единствено хладна рационалност. Във филма се казва, че това е моментът, в който всеки един иска да разбере тайната и да открие истината, но че това няма как да стане, защото всъщност това, което искаме е не е да я открием, не искаме да знаем... искаме да бъдем подмамени или излъгани, защото това всъщност ние наричаме магия, изненада, или каквото и да е....

Третият елемент се нарича „престижът” и това е моментът, в който се появява това, което е изчезнало. Това е висшият пилотаж в магията... това е и висшия пилотаж в живота, а именно да накараш това, което си пожелал да изчезне да се покаже отново и хората да го възприемат по по-различен и по-истински начин... да повярват в магията... да повярват в първото си впечатление, да повярват в любовта, да пожелаят да останат измамени, защото си им показал вълшебство и те имат нужда от това. Това е моментът, в който посредством думите си, затвърждаваш впечатлението, което си оставил с дрехите си... Това е най-трудното действие и не всеки може да го извърши... и малко са хората, които стигат до него... май примерът ми не е особено удачен, но пък става ясно... или поне така си мисля J

Замислих се, че магията и илюзиите с неотменна част от живота ни... аз лично много пъти съм ставала свидетел на вълшебства... и съм искала да ги възприемам като такива... не съм ги анализирала или дисектирала... единственото нещо, което съм правила е било да им се отдам...

Има обаче много хора, които искат да изучат всички тънкости на магията – било на истинската такава или на онези неща, които само наричаме така, защото не можем да ги контролираме или да разберем. Тези хора, аз наричам магьосници. Те жертват всичко, за да се научат да извършват третото действие, за да имат „престиж”. Цената, която плащат е твърде висока, защото преследват нещо, което не се вижда, не може да се докосне или вкуси... те преследват нещо ирационално и се опитват да го контролират, използвайки рационални методи.

Всъщност, повечето от тях използват само и единствено желанието на всеки един от нас, да вярва във вълшебства и магии и категоричния ни отказ да осъзнаем, че някой ни мами или по-скоро, че ни (по)казва това, което искаме да видим и чуем? Познавам много хора, които ходят по разни врачки, за да им правят магии за любов, здраве, щастие, пари, работа и т.н. Те дават ужасно много пари, само за да чуят това, което искат да им бъде чуто... само за да им се каже, че нещата завършват с хепиенд.

 Може би има нещо вярно, може би смесвам понятията, но не са ли всичките тези магии, провокирани от нашето желание да вярваме в приказки и да възприемаме себе си като приказни герои? Дали, всъщност всички тези илюзионисти и магьосници не са последното нещо, което ни кара да вярваме, че можем да задържим магията? Не е ли това, последната сламка, за която се хващаме, с надеждата, че ще накараме залога, който ние сме пожелали да изчезне, да се появи отново? Не е ли всичко това, желание да контролираме времето и събитията и да се опитаме да изкупим греховете, които сме натрупали, защото сме се надценили, защото сме заложили твърде много или защото сме предизвикали нежелан от нас обрат?

Всички ние имаме нужда от магии и вълшебства. Всеки един от нас, тайно или явно, вярва в магията на любовта и се надява един ден да омагьоса и него /а ако вече го е омагьосала, се надява да остане в неин плен вечно/. Всички ние искаме да знаем тайните на живота и любовта, но не искаме да знаем всички тайни, защото за нас е важно да продължим да вярваме във вълшебства, а това няма как да стане, ако сме нучили всичко и сме го подредили в главите си... а хората, които са открили тези тайни са нещастни и тъжни, защото те едва ли могат да повярват в магията... за тях всичко е наука и добре прикрити технически съоръжения или мисловни манупилации, които „подхлъзват лапнишарани като мен”, но в случая, аз съм щастлив и вярващ във вълшебствата лапнишаран J не искам да правя магии... защото тези, които ги създават не вярват в тях... искам да вярвам и искам да ми се случват... не искам да знам всичко... само това, което ми е нужно, за да не губя облозите си J

 

 

 





Тагове:   Магиите,


Гласувай:
0



1. inti - ---
18.02.2007 19:02
Прекрасен постинг си написала! Прочетох го с интерес и се замислих върху много неща, които провокира ти с този постинг у мен. Може би като си събера мислите ще коментирам подобаващо, но за сега искам просто да ти изразя благодарността си. :-)
цитирай
2. celebrities - Думичката "прекрасно"...
18.02.2007 19:10
...се появи и в моето съзнание, докато четох...Магия?
цитирай
3. mitko69 - магиите съществуват
18.02.2007 19:13
Те са в нашето съзнание и възприемането на света около нас. Трябва да вярваш в чудеса, за да ти се случат.

Но не е лесно да се научиш да видиш боата глътнала слон, а не шапката...
цитирай
4. andreytcho - гледах го филма , хареса ми , замислих се
18.02.2007 19:18
но не бих го преразказал по по-прекрасен начин.

браво
цитирай
5. anahata - И аз гледах филма
18.02.2007 20:46
но не се задълбочих дотам, да направя този паралел между трите етапа на едни фокус (магия) и реалния живот. Иначе -за конкуренцията, амбицията - то се разбира във филма по-лесно.
Много ти благодаря за този прекрасен постинг.
Ще гледам филма повторно!
цитирай
6. анонимен - Отличен пост на границата на маг...
18.02.2007 22:08
Отличен пост на границата на магията, доколкото предпочита да задава въпроси, вместо да отговаря, и да премълчава жестокостта на истината, вместо да я изговаря. А истината е наистина горчива- магии няма, но хората предпочитат лъжата пред истината и умират да бъдат лъгани по един красив и великолепен начин. В човешката природа е заложен толкова силен и патологичен нагон към самоизтъкване и самоукрасяване, щото най- омразният човек е този, който говори за недостатъци и пороци.
Магията отказва място на недостатъците под слънцето, при нея всичко е реално осъществимо- жабата да стане принцеса, а гърбушкото- принц. Всъщност жабата не е жаба, а принцеса, и така истината и лъжата си разменят местата; реално в магията е само красивото, другото е някакъв лош сън. Има ли изобщо по- елегантен способ за манипулация на патологиите?
цитирай
7. анонимен - falkner e profesor
18.02.2007 22:16
nqma komentar v koito da nqma nqkakyw obstoen analiz.
цитирай
8. pakostinka - Да, но тук въпросът ми е
18.02.2007 22:17
дали е патология или просто един съзнателно направен от нас избор... изборът да изберем красивата лъжа и да продължим спокойни напред или да живеем с горчивата истина? Защото знае ли всеки един от нас колко горчива истина може да понесе и дали след като се удави в нея ще му останат сили за дори и една красива лъжа?
Не е важно дали жабата се е првърнала в принц, а че принца го има... не е ли важен крайният резултат?

Митко69,
не е лесно да видиш боата, глътнала слон, но не е невъзможно... просто трябва да решиш че е възможно и да разввихрих въображението си...

Селебритис... благодаря :)))

Инти... чакаме с нетърпение ;)))

Андрейчо... мерсаж и на теб...

Анахата,
права си за конкуренцията, че във филма се разбира много по-добре и затова писах за реалния живот... като го гледаш отново ще те чакам, за да споделиш :)))
цитирай
9. pakostinka - Анонимен 7,
18.02.2007 22:19
моля те за едно и съм го казвала много пъти... този блог не е място на което ще се дават оценки за личности... единственото нещо, което може да критикуваш е тезата, а не човека... надявам се, всички, които четат да се съобразят с тази ми молба, защото ми писна да модерирам личностни нападки...
цитирай
10. анонимен - tova e naystina prekrasno
18.02.2007 22:19
ne sam gledala filma no sled proshetenoto shte go storia
цитирай
11. анонимен - хех
18.02.2007 22:20
хехехе...анонимко, нямам навика да отговарям на анонимки, но за теб ще направя изключение, защото си готин.
Не, не съм професор, и не съм влюбен в пакостинка, както твърдиш, защото не искам да развалям магията :))))
цитирай
12. nav - :)-
18.02.2007 23:35
На места звучиш магично и грабващо, което ме очарова, но на моя вкус постингът идва многословен и магията се задушава от излишни думи. Не бих искал да звуча критично, такъв коментар бих оставил и на себе си.

Жалко за поляризацията на мненията тук. Не вярвам в 'жестокостта на истината', нито в съзнателно оптимистичния 'избор на красивата лъжа'. Дори назадничавата наша наука, в лицето на квантовата физика и холографската теория, установи, че човек участва активно в сътворяването на реалността - чрез нагласите и настроенията си, чрез визуализация и най-вече . . чрез вярата. Нещо, което Ведите са казали преди 3000 години. Това е интересна статия по темата:
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=37
Ето че и аз станах многословен. Сега сме квит ;)
цитирай
13. mitko69 - за боата
19.02.2007 07:56
трудно е да я видиш само първия път. Аз писах, че е трудно да се научиш да я виждаш. Всеки път е по лесно. Стига да се опитваш да погледнеш нещата под друг ъгъл... И да вярваш, че този ъгъл съществува.

Съгласен съми с nav.
цитирай
14. dimitko - Гледай "Вавилон"
19.02.2007 08:46
Сигурен съм че ще те докара настроение за още по-добър постинг.
цитирай
15. hamster - имам една любима мисъл от "Приложната Мърфология"-
19.02.2007 13:01
НЕ вярвайте в чудеса! НАДЯВАЙТЕ СЕ НА ТЯХ ! :))

цитирай
16. sis - :):):)
19.02.2007 14:37
в началото...както почва постинга ти - отказах се да го чета. Не обичам да ми разказват филми.
но...после видях, че не е разказ за филм, а за живота. Да, живота е магия и магиите са всеки ден. И за това дали ще се качиш на автобуса - има залог и бонуси /за всеки различни - за едни радост и чадърче от дъжда, за други - фитнес зала, за трети - пътуване през ада, за четвърти - място за празнуване на Трифон Зарезан/ :):):)
цитирай
17. marsfreak - Што ќе ни е магија.... си имаме ние доволно илузионисти.
19.02.2007 14:38
Сексот, развенчан од љубовта, станал сладострастие на телесната рутина. Оваа втората лежи кутната во најдалечните агли на умот. Нека ја, нека фаќа прав таму. Дури и Бога го сведовме само на строг лик од византиската школа на анимација.
Па како тогаш илузионизмот да не биде прогласен за магија, та ние во чуда се уште сакаме да веруваме, зарем не? Сепак, да не би да ни се јави царот на илузионистите, оној што најмногу љуби неканет да дојде.
цитирай
18. karadragan - zdrawei
26.02.2007 17:46
ако наистина си на 25г евала много добри разсъждения. аз несъм капацитет но ми харес сега дори щте потърся филма продължавай все така
цитирай
19. анонимен - Хубаво е...
10.08.2007 18:43
Много се кефя на хора, като теб, които могат да изразяват толкова ясно мислите и чувствата. Сигурно е голямо облекчение... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1938140
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170