Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2007 18:09 - Учениците и алкохола...употребата и злоупотребата...и дали нещата могат да станат по-зле?
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3681 Коментари: 14 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Гледах някакъв репортаж по една телевизия. Там се говореше за това, че 70% от децата употребяват алкохол системно. В същото време се говореше за това, че всички осмокласници са се напивали поне един път в живота си и че в „Пирогов” са приемани дори 7 годишни деца с алкохолни натравяния. Ужасих се. Работя с хлапетии във възрастта 13-19 години. Това със секса и интимното запознаване с него на 13, съм го приела за нормално. По някакъв начин съм приела и че няма купон на 15 годишни, без масово напиване. Приела съм и че част от децата, с които работя също са били с алкохолни натравяния, но това което видях снощи ме накара да се замисля и да си задам въпроси, относно първопричината нещата да се случват по този начин. Не съм от онези върли противници на алкохола – напротив, аз системно си употребявам и понякога и злоупотребявам. Не съм и от онези пуритани, които твърдят, че трябва да започнеш да правиш секс най-рано на 18. Само че ми светна някаква лампичка...и започна да свири една аларма...главата ми започна да кънти и да се запълва с въпроси...

Дали децата и младите хора започват да пият толкова рано, защото живеят в проблеми семейства и ако това е причината за тези им постъпки, означава ли, че около 70% от семействата в България са такива, защото такъв е и процента на употребяващите алкохол?

Аз лично не смятам, че младите хора пият, пушат, друсат се или правят секс на поразия, защото подражават на „големите”. Според мен това е прикритието, а не причината, тъй като едва ли са много родителите, чиито деца са ги виждали как правят секс или как се друсат и напиват до безпаметност...не знам, може би не познавам подходящите хора, но не смятам че е подражание. 

Ако причината се крие не в семейството, а в училището и най-вече в това че то не формира адекватни ценности и нагласи сред младите хора, искам да попитам г-н Вълчев и всичките му подопечни учители, защо нищо не правите бе хора?

Ако причината за тази масова употреба и злоупотреба с алкохол се крие в социалната среда, то какво прави всеки един от нас...какъв пример даваме ние?

Ако причината за масовата употреба на алкохол е скъсаната връзка с родителите и желанието да се преодолеят емоционални кризи и травми, то тогава топката е отново в семейната среда и искам да попитам всички родители „Защо мамка ви, създавате деца, с които не си говорите?”. Отчасти вина за тази ситуация пак има „любимият” ми министър - г-н Вълчев, защото училищните психолози все още ги няма навсякъде, а там където ги има те са просто едни хорица, които си стоят по стаите и чакат децата с проблеми да им паднат от небето...ми да, май е по-лесно вечер в къщи да си гледаме телевизия, а на работа по цял ден да си цъкаме на компа...и да, г-н Вълчев, затова ли е толкова важно да се заделят толкова средства от Репубиканския бюджет за образование, за учители които само преподават, а не възпитават и за психолози, които по цял ден се чешат, ма няма да казвам къде?

Ако причината за това децата да пият, е че масово се продава алкохол на малолетни и непълнолетни то, къде са любимите ми чичковци полицаи, на които им се плаща да следят за тези неща? Къде са представителите на разни там „Комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни” или и те като полицаите и психолозите отчитат само дейност...ма го правят само на хартия.

            Ако причината за употребата на алкохол е тази че е модерно и страхотно да дъниш яко и после да се правиш на пич/мацка, то топката вече е във всички нас – родители, учители, граждани, медии и т.н., защото всички ние не сме създали нагласата , че няма нищо пичовско в това да повръщаш като идиот и да заспиваш, заобиколен от върнатите си стомашни секрети.

Всъщност причината да пият младите хора, едва ли е една. Лично по мои наблюдения, те просто не знаят как да се забавляват. Знаете ли кое е най-тъжното, че забързани в ежедневието си и погълнати от машината за изкарване на пари, в която сме, сме забравили да научим децата си да ценят малките неща и да се забавляват без да имат нужда от предварителното консумиране на алкохол или наркотици.

Едва ли можем да променим нещата. Едва ли можем да намалим процента, но поне можем да се замислим и да направим нещо за децата си. Можем да се опитаме да ги научим да се радват на живота, без той да има вкус на етилов алкохол...

                                                                                   





Тагове:   Нещата,   дали,   Могат,


Гласувай:
0



1. анонимен - :(((
19.01.2007 18:17
Аз никога няма да забравя как една групичка съученички си носеха шишенца от кола, но смесена с водка и се изпонапиваха в час. Колко ме беше срам, когато най-голямата простачка от класа, калтушкайки се се подиграваше на учителя по география. Много жалка картинка .. само не знам кой беше по-жалък и глупав - тя, учителят или ние, мълчаливите наблюдатели ..
цитирай
2. pakostinka - Мейче.
19.01.2007 18:42
аз съм имала също такива съученици и съм била една от малкото, които определено са заявявали гласно, че това което правят е недопустимо - имала съм си и проблеми, разбира се. Още по-недопустимо е учителите да не реагират и нищо да не правят и да позволяват да ги унижават пред всички...аз не знам що за човек трябва да си, за да го позволиш, но за съжаление днес чух за поредния случай с пияни ученици, които са налетели на учител и са се сбили със съучениците си...поредният случай, в който родителите не са били информирани...поредният случай, който е скътан и потулен...не е ли ужасно... :(((
цитирай
3. анонимен - Да
19.01.2007 19:07
Ужасно е. И става дума за деца, за училище ..
цитирай
4. noir - ~ N ~
19.01.2007 19:24
Тая пропаднала младеж. Точно това си говорих онзи ден с един приятел, 11-ти клас е момчето. И обсъждахме точно колко деградирали са младите! Ей това прави капитализмът с хората!
цитирай
5. me4o2sly6a3techno - ^^^^^ o_O
19.01.2007 22:25
Наясно съм,че много от младежите днес искат да се докажат...колко са велики,как всичко могат и смятата че алкохола е вид доказателство,че са зрели и готини хора....оставете факта,че пият,пушат и доста голяма част от главите им е заета с мисли от сорта на:"ей сега ще се напия и ще сваля оная мацка/пич.като ме види и веднага ще ми пусне.че аз съм велик.." и тем подобни.не искам да звуча като баба ми,не в никакув случай,аз също пия,но не да се напия до състояние на пълно несъответсвие с околната среда,а до степени в който съзнавам какви ги върша.жалка гледка са пияните момичета или момчета,повръщащи безпомощно на някое скришно местенце,поради факта че са препили с водката.разбирам да се пие,но с граници.а колкото до желанието на много от хората да се спре продажбата на алкохол на непълнолетни лица...ще се засмея много сериозно....един средностатистически тийн не може да бъде възпрян от някаква си забрана...напротив това за него е смехотворен опит да се подтисне желанието му да покаже "величието" си пред останалата част от света и надеждата за удобрение от страна на компанията.единственото нещо,което може да го спре да се напива като прасе на бирфест е неговата собствена воля.
цитирай
6. andreytcho - капитализма бил виновен :))
20.01.2007 14:52
децата пият поради следните причини:

някой вкъщи пие и е нормално ежедневие не когато има проблеми (бира две, чашка две)

вече се мислят за големи и пият, щото чуват че така е гот и ще си намерят нещо за ебане по лесно

пият защото им се продава

пиенето от страдания е много рядко, такова пиене което е на границата на алкохолизма.

Аз пия от 15г. почнах с бира, но винаги съм пил с мярка и никога не съм пил да се наливам както мнозина правят.

И така, всичко е въпрос на това колко знаеш, искаш да знаеш и какво в реалност разбираш за това как да си нормален.

Иначе нека се тровят ебал съм ги, и без това има прекалено много хора в света.
цитирай
7. minako - ^_^
20.01.2007 22:13
Аз съм почти на 16, в класа ми има хора, които са идвали пияни на училище или напушени...
Но те не пият защото имат проблеми в семейството, не пушат трева защото си имат неприятности... за тях това е мода... нещо което ги издига в очите на другите. А всъщност ги кара да изглеждат жалки.
Но няма да съдя хората. Аз по принцип не пия големи количества, само по празници една бира, рядко по 50гр. водка. Но само това, без припадане, болници, успокоителни и т.н. Всичко с мярка. А аз защо пия ли? Еми за настроение и то само с компания. Имала съм само едно напиване, и то за момче. После споделих с нашите, защото ме беше срам от себе си... бях станала от анези момичета, които се напиват лесно и незнаят какво правят... За щастие, се уча от грешките си и не съм правила повече тази глупост да се напия.
Смешно е, жалко е деца на 13,14,15 години да се напиват до несвяст...
А причината не е в учителите, в съучениците или в тях... а в родителите. Поправете ме ако греша, но нали ако родителите отделяха повече внимание на децата си нямаше да се стига до тази тема ...
:) Поздрави :)
цитирай
8. pakostinka - Е не,
22.01.2007 12:15
не мисля, че капитализмът е виновен, защото звучи малко незряло и защото не съм съгласна и със становището, че по време на Комунизма, виждаш ли хората са пиели само лимонада...не е така...винаги се е пиело, но сега нещата са наистина страшни...и не смятам, че трябва да казваме "ми ебал съм ги...има прекалено много хора по света", защото Андрейчо един ден и ти ще имаш дете и то може да е от онези, които ходят в Пирогов...
Минако, съгласна съм с теб, че е мода и че го правят, за да се издигнат в очите на другите...така е, но те го правят, защото не им се показват другите начини и възможности това да се случи...никой не им казва, какво и как да направят, за да се отличат, а и родители и учители размахват назидателно пръсти и казват колко лошо е да се пие, пуши, да се друсаш и т.н....и само това...възпитанието е само с пръсти и приказване, ама пак опираме до личния пример и до това, че го няма...няма го, защото на никой не му пука и не го ебе за децата и за това, което се случва в главите им...никой не иска да се товари и да сподели опита си с тях и да го направи по онзи човешки начин...
Аз лично смятам, че отговорността е на всички нас, а заедно с нея и вината, за настоящото положение...
Защото ако зададем въпроса "Каква е причината да има толкова висока употреба на алкохол и наркотични вещества?", това сигурно ще е един от малкото случаи, в които отговорът няма да е "младите хора"... а възрастните...оф, обърках се...айде...поздрави :)))
цитирай
9. candysays - .....:(
24.01.2007 14:28
Много ми е кофти като научавам (и аз от телевизията и вестниците главно) за това какво става в училищата... И честно казано, накрая оставам само с една мисъл в главата си- "радвам се, че съм на 25 и че не ми се налага сега да ходя на училище... а съм била там в малко по-минало време..." Това е, което си мисля. И не знам, ако имам дете някога, живот и здраве, и го гледам тук, как ще се осмеля да го пусна на училище... А ако не ходиш на училище пък, какво би станало с теб, с живота ти, с интеграцията ти, така да се каже, в обществото... в уж "нормалното" общество?... Такива въпроси ме тормозят и тревожат и мене доста...
И между другото, ми се струва, че това с алкохола и напиванията в най-ранна възраст вече, дори не е най-големият проблем... Мен лично ме притеснява повече преждевременно "развития" (и развинтен често май) сексуален живот напоследък... Това вече ми се струва ужасно. Къде ще отиде красотата на отношенията между едно момче и едно момиче тогава... Къде ще отиде нежността, държането един за друг, трайните връзки, обичта, подкрепата?... Зная, че ги има и сега сред тийнейджърите, но все по-рядко май... Всичко това е заместено май вече масово от кефа от една свирка в тоалетната, с извинение, или от едно яко.......

Както и да е. Аз съм романтичен до смърт човек, а и вярвам в хората, така че се надявам с времето някак нещата да потръгнат в по-добра посока... Не че съм оптимист... но се опитвам да бъда.

Поздрави от мен, пакостинке! :) Добре е, че си писала за това...
цитирай
10. pakostinka - Candysays,
24.01.2007 21:44
аз съм на същата възраст, на каквато си и ти и наистина се ужасявам от нещата, на които ставам свидетел, още повече че работата ми до момента беше свързана точно с пряк контакт с такива младежи...виждам колко прекрасни са и колко малко им тряба, за да тръгнат или да се върнат в "правия път"...наистина е нужно много малко, но за съжаление май никой не прави нищо...а за секса и любовта...знаеш ли, че имаше едно дете на 9 години, с което се запознах и не знаеше, че хората се целуват, защото гледа само порно, а там малко само се дънят...аз не знаех какво да кажа, когато ми го изцепи това...дете на 9...и да...един ден и аз ще имам деца...ох...ужасно е!
цитирай
11. candysays - :(
26.01.2007 09:13
Ужасно е наистина... Човек да му иде да си отгледа детето в "малка къща в прерията", далеч от всякакви подобни простотии на съвременната епоха... Но за съжаление, и това не е вариант...
...Много сложно е всичко... Все пак нека се надяваме... Надеждата крепи човека, нали?

Поздрави :)
цитирай
12. tessy - На мен ми е много интересно
26.01.2007 21:49
защо ние като бяхме на тази възраст не беше така? Според мен е до човека, до детето, никой не ги гради, никои не е виновен, те сами градят себе си. Като нямат глави на раменете си да помислят кое е правилно и кое не...
Аз съм имала лош пример в къщи, част от моите съученици и приятелки пиеха системно, родителското тяло никога не ми е говорило, както се говори с деца, но това не ме е довело до обожание на алохола и никога не съм смятала,че е куул да пиеш, напротив, няма нищо по- грозно от пияна жена.
цитирай
13. candysays - Tessy, и ти си права донякъде...
28.01.2007 19:56
Аз също разсъждавам най-често като теб, защото и аз съм се изграждала като личност при ужасни обстоятелства, и без помощ от родителите ми (като емоционална подкрепа, да речем... и въобще), но някакси съм се справила с всичко това, и дори станах по-добър човек, след тези изпитания....

Така че предполагам наистина е до човек в крайна сметка... До сила на духа, ако щете... Знам ли и аз... (въздъхнах вече)

Поздрави! :)
цитирай
14. pakostinka - @ Tessy,
31.01.2007 19:05
съгласна съм с теб, че всеки сам гради себе си, но все пак има пример, има възпитание, има отношение...хората са различни и действат по различен начин, когато виждат лошите примери - понякога подражават, понякога се отвращават...незнам, истината е някъде там, но все пак смятаме, че всеки един от нас е отговорен - най-малкото като осъзнал се обществен субект :)
@ Candysays,
след горната си писанка и аз въздъхнах...може би наистина е важна силата на духа :)ю

Усмивки
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1951422
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170