Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2006 12:49 - Имаме си социално правителство? Да, ама друг път...
Автор: pakostinka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3584 Коментари: 12 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Цяла неделя се рових в дебрите на българската законодателна система – не че ми е кеф или специалност, ма ей така – наложи се. Знаете ли какво открих – големи глупости...невероятни разминавания, които съществуват защото, когато някой от великите юристи по разните ведомства, като тръгне да променя нещо, не се замисля, че може би трябват корекции  и на други места и допълване на закони, или поне да има препратки и т.н. ...другият вариант е аз да съм тъпа или най-малкото, понеже не съм професионалист да тълкувам и разбирам нещата буквално, а не както трябва да се тълкува – професионално...

Причината да седна и да се ровя целият неделен ден из нормативната база е решението на МТСП за спиране месечните помощи за деца, ако има допуснати 5 неизвинени отсъствия...Въвлечените в този процес страни са много, а всеки месец – класни ръководители, директори на училища и социални работници откачат, защото трябва да направят справки за отрицателно време...Всеки месец до 5-то число – училищата трябва да са дали своите справки и ако има „хулигани”, които са бягали от час – се спира кранчето на помощите по Закона за семейни помощи за месеца, в който е допуснато това велико нарушение. Не искам да казвам как тези справки нарушават Закона за класифицираната информация и не искам да се питам колко от родителите знаят какво се случва с данните, които подават и къде отиват изобщо.

Аз самата като ученичка съм провокирала често масово бягане от часове и знам, че си е тръпка и че ако не го направиш си е почти същото, като да не получиш двойка, но определено не съм човек, който толерира бягството от училище и който смята, че тази санкция, със спирането на месечните помощи и това решение на МТСП ще накара децата да се върнат в училище и  ще мотивира родителите да подхождат по-отговорно към челядта си.

Някъде, докато се рових в камарите информация ми се наби в главата, че правителството на България е изключително социално и че това е един от големите ни проблеми, които предизвикват и такива големи финансови дефицити и влияят негативно върху формирането на брутния вътрешен продукт и повишаването на икономическата стабилност и  дрън, дрън...кое ни е социалното питам аз, защото малко не го виждам...социално ли е в бюджет 2007 акцизите да се вдигат за две години от 1 януари, да ми се казва че ще има инфлация, че минималната работна заплата ще стане 180 лева и да ме успокояват, че 1/3 от всеки лев отива за социални помощи? Социално ли е да вдигаме акцизите, което ще доведе до до 100 млн. лв. повече приходи, ама и инфлацията ще се увеличи... и да се опитват да ме успокояват с 4.6 млрд., които ще вземем следващите три години, което било нищо на фона на нашия членски внос от 500 млн.? Да, има логика, ама ние нямаме капацитет и не можем да усвоим и 1/5 от парите, щото то това, че ти ги дават не означава, че можеш да ги вземеш...нищо нали правителстввото ни е социално?

Социално ли е да спираш и фъшкавите детски добавки, които получават семействата? Социално ли е да измисляш някакви фарсоподобни програми наречени „От социални помощи към заетост” и да се биеш в гърдите с ниската безработица и просперитета на нашата мила страна, който го няма – просто сме намерили начин да позамажем оченцата на западноевропейците? Социално ли е, служителите в Дирекция „Социално подпомагане” да се държат с гражданите, като с животни и да не информират клиентите си за законодателните промени и за новите изисквания към тях? Социално ли е да имаме министър, който казва, че няма да има лица, които да получават социални помощи повече от 18 месеца, който казва, че ще ликвидира професията „социално слаб” и в същото време не прави нищо, за създаване на алтернативи? Социално ли е, да ми се появява в национална медия директор на някаква комисия към Националния съвет по етнически и демографски въпроси и да ми каже, че ромският проблем ще се реши, посредством представителството на ромите във всички политически партии?

Да, точно така – когато си говорим, че едно 80% от ромите са необразовани и са безработни и живеят в гета...когато имаме такова напрежение между етносите, когато имаме едни хора, чийто ток е спиран защото не са си платили сметката от 30 лева и такива, които ползват електричество, въпреки че дължат хиляди левова на държавата...да, точно това ще реши проблема с ромския етнос – представителството им във всички политически партии...Гениално...как не се бяхме сетили за това...нищо, че няма много образовани роми – ще вкараме такива с основно образование, а ако имат проблем и не разбират какво им говорят българите висшисти ще кажем, че са дискриминирани и ще се оправят работите...каква стратегия само....Сун Дзъ би завидял на тази проницателност.

Не мога да повярвам...аз ли имам някакви супер объркани представи или всички хора, които работят по разни министерства и агенции са малоумни профани?

Не мога да разбера защо когато говорим за социална политика слагаме знак за равенство със социални помощи?

Няма ли кой да седне там горе по тъпите институции и да си помисли за разработване на проекти  и планове за доставяне на социални услуги? Няма и кой да си помисли, какво ще се случи с хората, които ще направят 18 месеца на социално подпомагане и после ще останат на улицата? Няма ли кой да помисли за провеждане на квалификационни курсове, защото не може цял живот да си смъкваш безработицата, осигурявайки заетост на хората, като ги караш да метат улици...лошо няма – нека да е чисто, ама какво ще стане с онези, които ще станат безработни, когато минат 18 месеца и със следващите и когато всеки месец, бройката им започне да скача с няколко хиляди? Или това ще го мислим тогава?

Толкова ли няма хора, които да се съберат с експерти и да създадат мерки за стимулиране посещаемостта на учебни занятия, но не чрез санкции, а чрез интерактивни курсове и обучения и промяна на методите на преподаване? Толкова ли е трудно да захвърлиш пръчката и да спреш да мачкаш хората и да опиташ да им обясниш, като на хора и да им покажеш нещата по един по-атрактивен и различен начин?

Гарантирам, че ако в едно училище има 20 деца, които всеки месец имат по повече от 5 неизвинени отсъствия и им се поставят персонални задачи, държат се лично отговорни за изпълнението им, учителите се занимават след часовете с тях и правят часовете по-забавни, вероятността да започнат да идват с кеф на училище е най-малко 30 пъти по-голяма, отколкото ако са наказвани и им се показва всеки ден какви нехранимайковци и бандюги са.

Аз така и не стигнах до разминаванията в законите ама то май не е и нужно – първо трябва да си уеднаквим представите и методите за работа с хора...и да разберем дали искаме да бъдем наистина социална държава или ни е достатъчно само да парадираме с това...

 



Тагове:   път,


Гласувай:
0



1. uazi - Ето затова...
27.11.2006 13:31
се изнесох от България. И после се чудят, защо няма млади хора в тази държава или защо младите хора нямат деца... Защото да имаш деца в тази държава се превръща в мисия невъзможна. *грррр*
цитирай
2. artanis - аз не искам да има социална държава
27.11.2006 15:53
pakostinka, тези, които управляват не са "там горе", освен ако не са смръкнали по една магистрала. Това са най-бездарните и най-некадърните идиоти от всички идиоти в България (които са по-голямата част от гласуващото население). Не се опитвай да решаваш безбройните им проблеми (които изобщо не са нерешими от хора, но тези, които управляват не са хора). Опитай се да запазиш психическото си здраве, а ако нещата не се развият добре, изходът е летище София, само нещо да не ти падне отгоре (например таванът на новия терминал).

поздрави:
цитирай
3. kalinvv - явно нищо не разбираш
27.11.2006 17:23
Скъпа, спирането на детските надбавки и социалните помощи не е насочено към интелигентни деца като теб, а към някои мургави бързо размножаващи се асоциални прослойки. Работил съм в ромско училище и знам каква е посещаемостта им. Ако не им резнат помощите, децата има няма да се появят в училище. Те нямат никаква мотивация да получават образование. Колкото и да се стараят учлителите, е невъзможно да бъдат привлечени с интересни и занимателни уроци. Един циганин с 5 деца получава надбавки + социални помощи в размер над 200 лева, които са му достатъчни за да не иска да работи и да тежи на гърба на държавата. За децата си голяма част от тях пари не дават. Децата им се препитават с просия и ровене по кофите. Твоите родители едва ли лежат на "детските". Сигурен съм че работят, за да ти осигурят всичко, от което имаш нужда и дори и да им спрат мизерните добавки, няма да умрете от глад, защото те работят, а не лежат на помощи.
Ако не се спират детските и соц. помощи на ромите, които отказват да пращат децата си на училище, тези деца ще продължат като родителите си да са в тинята и съответно те ще създадат (многобройни) свои деца, които също ще бъдат дезинтегрирани.
Никакви помощи за тези, които извършват престъпление към децата си, лишавайки ги съзнателно от образование! Жестоко е, но няма друг начин. Само така могат да бъдат мотивирани да пращат децата си в училище.
А ти не приемай, че тези мерки се отнасят за теб - ти видимо си посещавала достатъчно училище, след като умееш да се изразяваш грамотно.
А професия "социално слаб" има. Пълно е с цигани, които просто не желаят да работятдори и да им се предлага работа. Не харесвам сегашното правителство, но тези мерки са резонни и трябваше да се предприемат много по-рано.
цитирай
4. boyoto - В страните със силна социална по...
28.11.2006 10:27
В страните със силна социална политика безработните са повече, икономиките им създават по-малко, капиталите или не идват, или се изнасят, мнозинството ражда по-малко, мнозинството – по-малко и шовинистичните партии има по-значима политическа тежест. В социалната държава се създават стимули да си стоиш беден, да лъжеш системата и да не работиш. Възниква зависимост между облагодетелствания и облагодетелстващия един от друг и от помощите, от средствата на другите, които разпределят. Аз не искам такава държава! А вие?
цитирай
5. strianakiev - Не знам защо...
28.11.2006 11:12
Ако се съди по действията на изпанителната власт...съм разколебан...май правителството е биологично...но в никакъв случай социално...Има ли случай овчар да стриже овцете си през зимата...има има...гледай народе тука има...тука нема...какви хора бе какви 5 лева...
цитирай
6. pakostinka - Ами аз незнам дали boyoto
28.11.2006 21:14
описва социалната държава, такава каквато аз си я представям или дали kalinvv е прав в генерализирането на своите заключения. Налагало ми се е да се запозная със социалната политика на страни като Германия и Франция и те имат такава политика и нямат толкова големи проблеми с малцинствата...това, което питам аз е защо трябва всяко следващо правителство да променя коренно политиката на предишното и да зачерква това, което е постигнато. Аз лично смятам, че това е нещото, което ни разделя и ни прави облагодетелствани и облагодетестващи и ни кара да се връщаме към назад към тарикатлъците на хора като Хитър Петър и да се чудим как повече и по-добре да прецакаме Ходжата...нужно ли е това? Не, аз искам да живея в страна, където има баланс и няма полюси...толкова ли е трудно да се постигне това?
цитирай
7. strianakiev - Сега ще стане много интересно..
28.11.2006 21:32
Ниама да има граници след Нова година със северната ни съседка..и тогава кой криминален контингет ще вземе връх...."нашия" или румънския...? Та каква политика може да се води с хора, които не виждат по далече от съседа..Ще има нова вълна от организирана престъпност...пак стрелби..и убйства, но в по-големи мащаби...европейски...
цитирай
8. pakostinka - Знаеш ли,
28.11.2006 21:38
сигурно подхождам твърде наивно, но аз не обичам да си говорим за контингент - става въпрос за хора, които са различни и някак си трябва да мислим за тях като хора с различни мотиви, а не като за такива, които формират статистиката...
цитирай
9. анонимен - Нима смятате...
29.11.2006 05:31
Че всички изправено ходещи и говорещи биологични индижида са хора? Бих приел компромисно подобно тжърдение..можеби бъдещи хора..та нали вече 2000 години кратината се променя в посока на увеличаване на егоизма, а Исус Христос е призовавал да проумеем една проста истина.....всички сме едно..ние сме братя..
цитирай
10. kalinvv - Жалко е, че няма друг начин
29.11.2006 12:37
Когато споменах, че това е единственият начин да се ликвидира професията "безработен", го казвам въз основа на опита. Не генерализирам, че всички цигани са асоциални. Напротив, интегрираните роми мразят тези от тинята по-силно от нас българите. Виждал съм баща - добре облечен ром да вдига скандал, че детето му е записано в клас с много циганчета. Той директно казваше: "не искам детето ми да учи при тия смрадливи цигани", въпреки че самият беше ром. Това, че има интегрирани всред тях е доказателство, че може да се интегрират и останалите. Това може да стане ефективно само чрез икономическа принуда. Дори, са нужни и по-радикални мерки - децата, които са възпрепятствани от родителите си да ходят на училище, същевременно принуждавани да крадат или просят, да бъдат принудително отделяни от родителите си, а родителите, които карат децата си да извършват престъпни деяния да бъдат осъждани. Живеем ужким в демокрация, но само така интеграцията може да се получи ефективно - чрез принуда.
цитирай
11. outfaced - аз пък си мисля ...
29.11.2006 14:14
че цялата тая идея за интегриране на малцинствата е за съжаление напълно загубена кауза ... особенно за такива малцинства, на които им е в приридата да са "неитегрирани" и напълно независи от каквото и който и да било. Ти сама го каза ... те са различни и особенно много държат на различността си.

А относно опита на развитите страни, то се вида ... във Франция само що не се избиха а в Германия турците са като негрите в САЩ. Не че няма изключения, ама правилото хитч не е лицеприятно ...
а и boyoto е прав също; там социалния мир се постига с това, че "белите" си плащат на другите, да си траят и да не бъркат много нещата
цитирай
12. анонимен - are stiga be
13.12.2006 11:15
ti mnogo si se vkarala v ciganskata afera
kak ima6 nervi i kak ti se zanimava
aide 6te si pi6em v Q-to
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pakostinka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1949220
Постинги: 371
Коментари: 5299
Гласове: 12170